Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Зарядно MAHA MH-C9000 - стара песен на нов глас
Автор: GhostBuster   
Дата:   14-02-12 18:13

Това е продължение на предишната история:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1386757&t=1386757

Където главното действащо лице беше зарядно Maha MH-C800S

Накратко - обвиних, че предишното зарядно ми е скапало батерии UNIROSS 2700mAh AA (и не само). Фотопавилион бяха така добри да ми сменят зарядното за по-добрия модел MAHA MH-C9000, въпреки че според тях причината не е в зарядното, а в батериите. Във форума също имаше застъпници на тази теза.

И сега след близо 2 месеца употреба на новото зарядно отново имам скапани UNIROSS 2700mAh AA батерии. Дава ми HIGH - т.е. прекалено високо напрежение. Когато се сдобих с новото зарядно въведох ред в арсенала си от батерии и отделих всички негодни, според новото зарядно, батерии. А останалите ги минах през режим Refresh Analyze и им записах измерените реални капацитети на самите тях за да имам представа какво им е състоянието и съответно за да следя как ще се променят с времето. Та въпросните батерии ги измерих, че са 1755 mAh и 2112 mAh при номинален капацитет както казах 2700 mAh. Мисля, че ги зареждах общо не повече от 5 пъти (естествено само със супердуперското зарядно). Ползвах ги последно на GPS Garmin 60CSx Като ползване е силна дума. Просто си стояха вътре за да може ако ми потрябва GPS-a случайно да мога да си го пусна. И днес като видях, че GPS-a не старира реших да ги заредя. Е да, ама гига-дупер анализаторско-зарядната машинка отсече HIGH и по никакъв начин не успях да я смиля да се опита да влее поне малко живителен ток.

Ще рече някой, че това е някаква стара семейна вражда между UNIROSS и MAHA. А дано, ама надали. Защото имам и няколко Sanyo AAA също така безмилостно посечени от предишното MAHA зарядно.

И те така те.

Отговори на това съобщение
 Re: Зарядно MAHA MH-C9000 - стара песен на нов глас
Автор: pmartinov   
Дата:   14-02-12 18:33

Имай предид че в България тока не отговаря на никакви стандарти !

С прецизен мултицет съм мерил напрежение от 160 до 240 волта в контакта.А живея в централната част на Пловдив.

Ако си близо до трансформатор тези граници може да са още по-голями .

Всичко това го пиша не защото имам това зарядно .La Crosse e моето.

Особено сега зимните месеци тока варира в много голями граници защото консумацията е на много моменти пикова.

Автор: 8250   
Дата:   14-02-12 18:43

Най-вероятно наистина проблема е в батериите. И аз имам вече няколко SANYO 2500mAh на които изписва HIGH, и не иска да ги зарежда. Само че не само C9000, а и други зарядни не искат да ги зареждат. Изключват няколко секунди след като ги сложа за зареждане. Ако дам батерията на късо за няколко секунди, обикновено C9000 я зарежда, но при следващия опит за зареждане - пак е същата история. Имам и 24 броя SANYO Eneloop, които ползвам от около три години, и с нито една от тях няма такива проблеми. Освен това скоро ги мерих, и всичките 24 броя бяха в диапазона 1900-2000mAh. Моята препоръка е да смениш батериите. Eneloop, Double X, или Imedion. Пробвай все пак, дали въпросните Uniross, ще се заредят на друго зарядно.

Дата:   14-02-12 18:44

pmartinov написа:

> Имай предид че в България тока не
> отговаря на никакви стандарти !
>

Ако това беше причината батериите щяха да са се скапали отдавна от обикновените ми зарядни. Но те се скапаха чак сега... от скъпите такива :)

Дата:   14-02-12 18:51

8250 написа:
> Най-вероятно наистина проблема е в
> батериите.

Може и да си прав, но няколко години съм дънил само с обикновени зарядни и съм вадел батериите на око. И не съм имал проблем. А сега скапах доказано 4 батерии за нула време. Не ми се връзва нещо тази история с лошите батерии.

Дата:   14-02-12 19:01

И само да добава аргумент към тезата, че зарядното е виновно. След като направих разбор на батериите си ги разпределих по двойки така че да са близки по заряд и да са еднакви марки. Въпросните две батерии няма гаранция преди да съм ги зареждал и използвал заедно защото съм ги въртял с другите uniross батерии. Но сега с новото зарядно вървяха винаги в комплект. И въпреки, че явно са в различна кондиция и имат различни капацитети умряха заедно. Така както ги "опозна" MAHA MH-C9000

Автор: Alex-dan   
Дата:   14-02-12 19:03

Много неприятно... Аз все се каня да си взема такова зарядно, ама тази история си е стряскаща.. От друга страна имам приятели с такова и не са се оплакали... А ти да изтеглиш два пъти късата клечка пак е странно... Ще следя темата с интерес...

Автор: tziko   
Дата:   14-02-12 19:41

Не може ли ГПСа да ги е източил повече от необходимото докато не работи? В смисъл да има някво късо вътре което да ги скапало?

Автор: mitku   
Дата:   14-02-12 20:21

От батериите е. Когато са много изтощени (реално - скапани), мега-супер-дупер зарядното на Маха (което и аз имам и съм супердоволен) отказва да ги зарежда. Ако искаш да ги "събудиш", ползвай ПЪРВО някакво ТЪПО зарядно и ги зареди колкото може. СЛЕД това ги мини с Маха-та на "Break-in". И после гледай да не ги оставяш повече да се изтощят толкоз много. А като заключение, моята препоръка - НЕ си купувай повече таквиз батерии с висок капацитет, защото имат и висок саморазряд, т.е. прекалено бързо губят заряда си дори и да не се ползват и реално дори и да не се ползват, се скапват. Купувай само батерии с нисък саморазряд - Sanyo Eneloop, Powerex Imedion, че и Uniross имат серия батерии с нисък саморазряд "Long Life" (както и всички останали фирми за батерии). Да - факт е, че Маха-та отказва да започне да зарежда прекалено разредени батерии, но туй не е голям проблем тъй като си има вариант да се заобиколи, а и не е повреда в зарядното, а е просто едно нещо, с което е добре да се съобразяваш. Това е положението - дори и за таквиз елементарни неща трябват някои знания на ЗАУ-то, т.е. в случая да знаеш, че всичко си има обяснение и то обикновено НЕ е повреда в техниката... а не веднага да се нахвърляш на супер-дупер техниката, дето трябва да прави всичко сама. [smilie7]

Публикацията е редактирана (14-02-12 20:26)

Автор: swe   
Дата:   14-02-12 20:28

Попаднах в абсолютно същата ситуация с Powerex MH‑C9000.
Скапа ми двата комплекта UNIROSS 2700mAh AA - 4бр и UNIROSS 2400mAh AA - 4бр. Ползвам съм ги няколко години с оригиналното им зарядно и до последно си работеха, въпреки , че им беше понамалял капацитета.
След 2 презареждания за нищо не стават вече.
Купих си Imedion® AA 4×2400 mAh - с тях вече нямам никакъв проблем. Работят изключително продължително и безпроблемно въпреки че зарядното ги отчете с капацитети между 1800 и 2000mAh, хем са си комплект.

Дата:   14-02-12 20:34

mitku написа:

> И после гледай да не ги
> оставяш повече да се изтощят
> толкоз много.

GPS-а беше изключен, а те последно зареждани преди няколко седмици. Нима трябва да вадя всички батерии от всички уреди, ако не ги ползвам няколко седмици?

Иначе явно ще си купувам вече батерии с нисък саморазряд.
Сега пробвам с ТЪПО зарядно да видим дали ще помогне на УМНОТО. Но ако батериите вече са със супер нисък капацитет значи все пак зарядното ги е скапало.

Защото за пореден път да повторя - такива неща не се случваха преди. Не може последните месеци, откак ползвам дуперски зарядни, изведнъж всичките ми уреди и аз самия да сме се наговорили срещу марката MAHA и да правим всевъзможни гадости само и само да скапем батериите.

Дата:   14-02-12 20:42

swe написа:

> Попаднах в абсолютно същата
> ситуация с Powerex MH‑C9000.
> Скапа ми двата комплекта UNIROSS 2700mAh
> AA - 4бр и UNIROSS 2400mAh AA - 4бр.

най-накрая истински колега :)

Автор: simbon4o   
Дата:   14-02-12 20:42

La Crosse [smilie24] доволен, 3 годишни енелупки станаха като нови!

Автор: asahi   
Дата:   14-02-12 20:48

Както бях предположил приключенията ти ще продължават и ще ги следя с интерес.

Автор: sun   
Дата:   14-02-12 20:50

Какво е това Унирос-) Спомените са голяма работа-) Логиката много куца в тази тема[smile].

Автор: bpavlov   
Дата:   14-02-12 20:56

Е значи е ясно, проблемът явно е в UNIROSS батериите. Що не си купувате просто Енелуп и да нямате никакви проблеми, не мога да разбера. Пo-малкия капацитет (2000 Маh) не означава, че светкавицата ви ще направи по-малко светкания, отколкото с 2700 или 2500 Маh акумулатори. А пък за устройства като GPS, които имат малка и равномерна консумация, Енелупа има още по-голямо предимство.
Аз имам 2 броя MAHA MH-C9000 и 16 енелупа, като в един момент спрях да мога да следя кой комплект колко е зареден, тъй като снимам през ден и започнах директно само да ги дозареждам на 200 ma.
Просто слагам батериите на 200 ma и това е, без да се интересувам колко ток има в тях. Като са ми седели дълго време в калъфчето без да ги ползвам, пак ги слагам на 200 ma да се дозаредят.
Най интересното е, че веднъж имах едно важно събитие и реших да им пусна на комплектите "analyze". С учудване установих, че ми издържаха много по-малко, отколкото с обикновеното "дозареждане" на 200 ma.
След това направих експеримент, от напълно разредени акумулатори, един комплект заредих 16 часа на 200 ma (включвам на "analyze" и като свършат 16-те часа и ги махам. Другия комплект си ги оставих на обикновен заряд 200 ma, който се изключва някъде на 10-я час.
Това го правих няколко пъти и със сигурност тези със 10-те часа изкарват повече от тези със 16-те часа, обратно на логиката.
Това може да важи само за Енелупа, но със сигурност е показател, че 16 часовото зареждане на 0.1С не дава непременно по-добри резултати от 10 часово на 0.1С.
Което също означава, че "analyze" не само не вкарва непременно акумулаторите в ерекция, но може и да ги увисва с реално 4-часовото презареждане.
За мен най-правилния метод е първо разреждане на 400ma и после заряд на 200 ma докато си изключи зареждачката.
Но и без разряд става, аз вече цяла година го правя, имам сигурно по над 100 заряда на комплект и всичко си ОК

Автор: asahi   
Дата:   14-02-12 21:00

Трябва да се четат тези ръководства.

Дата:   14-02-12 21:02

GhostBuster

GPS-а беше изключен, а те последно зареждани преди няколко седмици. Нима трябва да вадя всички батерии от всички уреди, ако не ги ползвам няколко седмици?

Саморазряда освем от времето зависи много и от околната температура.

Това трябва да се знае от всеки който иска да ползва акумулатори.

Дата:   14-02-12 21:28

Аз въртя едни енелупки 2000 както казах и едни имедион 2100 които купих със зарядното заедно La Crosse(тия дето ги продават павильона). Всеки път правя отзареждане и според времето което имам слагам една от трите скорости. Машинката отзарежда после зарежда. Обикновенно ползвам 100ма отзаряд и после заряда е на 200ma(съответно като бързам пускам и по-бързите 250/500ма или 350/700ма), енелупките бяха малко заслабнали в началото понеже бяха ползвани на тяхното си бяло зарядно без екстри и без разряд, но с това живнаха. Сега и двата комплекта правят по над 1000 кадъра на пентакса К200Д без светкавица. Имедиона държи малко повече на минусови температури установих наскоро, но все пак са на под година.
Единствения минус на това зарядно - единия канал винаги изостава с малко(номер 3) но не съм забелязал да се отразява лошо на батериите за почти година употреба.

Дата:   14-02-12 21:35

pmartinov написа:

> Саморазряда освем от времето
> зависи много и от околната
> температура.
>
> Това трябва да се знае от всеки
> който иска да ползва акумулатори.
>

Стояли са само в стаята, в която живея. Така че няма екстремални условия.

След поста на swe темата клони към своя край. За мен няма съмнение, че това зарядно не може да сработва с този модел UNIROSS-ки, а вероятно и с някои други марки и модели. Ще се купуват енелупки и вярвам, че няма да имам повече проблеми.

Автор: mitku   
Дата:   14-02-12 22:43

Не е въпросът, че "зарядното не се сработва с този модел Унирос". По-точно прекалено разредените батерии (в случаят - тези батерии) не се "сработват" с това зарядно... не трябва да се бъркат причината и следствието. [smilie3]
А висококапацитетните батерии (които обаче както казах също и са с висок саморазряд) имат "вродена" склонност от само себе си да се стигат до състояние на прекалено разреждане ако се оставят прекалено дълго време без да се рефрешнат. НЕ ги скапва зарядното... те САМИ се скапват. [smilie7]

Дата:   14-02-12 23:23

mitku

А висококапацитетните батерии (които обаче както казах също и са с висок саморазряд) имат "вродена" склонност от само себе си да се стигат до състояние на прекалено разреждане ако се оставят прекалено дълго време без да се рефрешнат. НЕ ги скапва зарядното... те САМИ се скапват.

Моя опит с акумулатори напълно потвърждава казаното от mitku [smilie24]

В момента ползвам единствено около 30 Енелупа АА и ААА формат.

Дата:   14-02-12 23:46

имедиона на пауърекс също е хубав!!! 2100 имам и съм много доволен, 2400 също били хубави но нямам наблюдения.

Автор: deniac   
Дата:   15-02-12 00:34

И аз съм с МАНА-С9000. Отлично е. Имам много батерии за играчките на децата. От тях поне 16 са Санио Енелууп. С Енелуупа никога не е имало проблем с HIGH, само с останалите "разни" марки и то само когато са тотално изтощени (забравено включено фенерче например). Тях ги боря просто с 5-6 пъти махане/слагане за зареждане с 1000ма. В някакъв момент просто захапва и почва да ги зарежда.

Дата:   15-02-12 07:38

mitku написа:

> А висококапацитетните батерии
> (които обаче както казах също и са
> с висок саморазряд) имат "вродена"
> склонност от само себе си да се
> стигат до състояние на прекалено
> разреждане ако се оставят
> прекалено дълго време без да се
> рефрешнат. НЕ ги скапва
> зарядното... те САМИ се скапват.

И в предишната тема се наложи да повторя няколко пъти и тук ще го повторя. Защо в продължение на няколко години същите тези батериите не се скапаха и точно сега дружно решиха да се скапят? Едно е да не се сработиш друго е да ги СКАПЕШ. Нямам нищо против "супер интелигентното" зарядно да не може да се справя, но поне да не ги съсипва така че после да не стават за нищо!

swe, който е ползвал същите батерии със същото заядно, потвърди за проблема

за енелупките разбрах, че няма проблем и с моите досега не е имало

наистина темата се изчерпа, благодаря за отделеното време!

Публикацията е редактирана (15-02-12 07:40)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: