Автор: my.point.of.view
Дата: 12-02-12 11:44
С новите фотоапаратчета на Фуджи х10, х100 и х-про1 реших да си купя фотоапарат за всеки ден. Но понеже нямам възможност да печатам с лазер върху сребърна черно-бяла хартия в домашни условия, а снимам предимно черно-бяло, погледнах цените на услугите на илфорд. Цените са умопомрачителни.
Реших да погледна цената на дигиталната хартия на илфорд, тетенал, ханемюле - А4 е с цена 2 лв и нагоре. Погледнах един принтер колко струва и колко струват мастилата. По мои преценки една снимка А4 би ми излизала не по-малко на принтер, отколкото с лазерен печат във фото на сребърна хартия. А това е около 10 пъти по-скъпо, отколкото мога да го направя сам, използвайки същата хартия /илфорд мултигрейд/.
Ако нашата идея е да имаме снимки на компютър - да се снима на филм е хубаво, понеже филмът е добър архивен носител, но ако искаме да стигнем до крайния процес - да печатаме черно-бели фотографии - там е почти задължителен.
Естествено, това важи за любители.
едит - пропуснах да отбележа, че не разбирам защо често се споменава, че снимането на филм ще става за богати любители - едно време снимах на филми, които успявах да си купя от софия на двойни цени спрямо международните, поради липса на интернет. Днес си купувам филмите на реалната цена. Не ходя до фотото да ми копира всички снимки от филм, а с парите просто снимам повече. Като резултат - снимам 10 пъти повече за същите пари. С други думи - за мен филмът е поевтинял 10 пъти. Субективно поевтинял. Но се отразява.
Публикацията е редактирана (12-02-12 11:53)
|
|