Автор: tzl
Дата: 24-12-11 15:13
Инсталира се софтуер, който е за въпросния хардуер и софтуерът играе роля на "троянски кон", който генерира настройките за монитора, според това, което хардуерът му каже и после се записва като файлче. OS X-ът идва с няколко предефинирани такива файлчета, които за обща употреба вършат работа, но ако искаш да ти е точно всичко, хардуерният калибратор ще ти генерира файлчето с най-подходящите настройки за текущото състояние на монитора.
Аз не разбирам от това кои хардуерни калибратори са добри. Предполагам @asahi знае повече и може да ти каже. Аз само знам, че iOne, ColorMunki и Spyder са едни от най-известните, с които можеш да си свършиш работата. Първите две са на една и съща фирма. Намират се и в България. Всичките са добри, но имат различни модели, с които да си вършиш съответната работа.
Ако ще отпечатваш сам и искаш да си профилираш принтера, ще трябва да дадеш повече пари за хардуерно устройство. Ако само искаш коректни цветове на монитора, тогава ти трябва един от по-евтините модели и ще ти свърши идеална работа.
Другият вариант е да си платиш малка цена и да ти калибрира монитора някой друг. Калибрирането се прави на известен период от време, тъй като мониторът се "хаби". Този период зависи от монитора и от начина и интензитета на използването му. За любителска работа, два пъти в годината мисля, че е повече от достатъчно.
Но за повече подробности, питай хора, които по-знаят детайлите.
Публикацията е редактирана (24-12-11 16:40)
|
|