Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Може ли някой да сравни нещо между Olympus EP1 и EP2?
Автор: phil   
Дата:   17-11-11 16:40

Май само тук може да се получи смислен отговор, защото за да не занимавам форума с това първо попрочетох навън...
Sorry за може би дреболията, тези апарати са за снимане, не за слушане, ама въпреки това:
Имам EP2 и се сдобих с много много нов EP1, който искам да подаря на сина ми за Коледа. Камерата работи перфектно, снимки чудесни. Но има нещо, което ме дразни и малко притесняава:
Между другото, качих на EP1 последния фърмуер 1.4 няма промяна.
Ако някой има EP1 и може да сравни с EP2 или EP3: Дали следното е нормално за ЕP1 и си има разлика с EP2 (EP3) , което допускам, или предвещава проблем и трябва да се проверява.
EP1 при изключване на камерата издава един скърцащ и стържещ звук от сензора. Независимо с обектив или не. Само при включена стабилизация. При изключена стабилизация обаче не.
EP2 – този звук при изключване (при включена стабилизация!) е също малко по-различен и по силен, отколкото при изключена, но не скърца и не стърже като при EP1. (Ама това “скърцане” при EP1 не е кой знае колко страшно, да не заблудя някого.)
Доколкото знам, всичко около сензора, стабилизацията, затвора и пр. е еднакво при EP1 И EP2.
Попрочетох навън, даже и в dpreview форума питат и се споменава за това при EP1, отговора е „инициализиране на сензора, ако стабилизацията е включена“. ОК, ясно, ама колко трябва да скърца и не е ли от един момент нататък някакъв проблем? И става въпрос само за EP1, не се споменава как е при другите. Накратко: ЕP2 и EP3 също инициализират сензора при изключване на камерата при включена стабилизация, ама много по тихо и без скърцане.
Може ли някой да провери (при тишина наоколо) какво се чува при изключване на камерата при EP1 и EP2(EP3) - АМА при включена стабилизация - и има ли разлика? Дали има обектив е без значение, шума за който говоря е по-силен от този на focus reset на който и да е обектив.
Много благодаря предварително!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Може ли някой да сравни нещо между Olympus EP1 и EP2?
Автор: s_dyakov   
Дата:   17-11-11 17:03

Освен порта за визьор, траквашия фокус и арт филтрите за друга разлика не се сещам.
Не си спомням да е имало разлика в звука при пускане и спиране, то и П2-то си сърца така като е пуснат стабилизатора.

Дата:   17-11-11 17:22

Благодари ти, ами не, това ЕП1 стърже и скърца при изключване - и включена стабилизация. ЕП2 и ЕП3 не, въпреки че нещо си правят там, но с много мек звук. Скърцане при такава фина механика на стабилизация на сензора при сравнение на две еднакви механики -ако са еднакви - не е шега, затова питам. А може и така да е при ЕП1 и да е нормално, защото има нещо различно. Това може да види само някой, който ги има двете камери пред себе си, това помолих.

Дата:   17-11-11 17:26

Да взема да пусна едно късо филмче със звук някъде на ЕП1 и ЕП2, ама не съм качвал досега и не ми се занимава - къде е най лесно?

Автор: serjy   
Дата:   17-11-11 18:16

не се притеснявай! сега пробвах, е-п1 и е-п3, е-п1 си бръмка така откакто съм го взел, нищо притеснително.

Дата:   17-11-11 18:19

е супер мерси

Автор: S.Paskalev   
Дата:   17-11-11 18:20

Това ще да е от системата за почистване от прах. Нищо страшно и притеснително не е. [smile]

Дата:   17-11-11 18:42

Не, доколкото знам чистят прах (дето ти мига синия диод отгоре на панела на п1 и п2) само при включване, то там не се движи нищо. При изключване движат и инициализират сензора, когато е включена стабилизацията. Демек при последната снимка ако се е мръднал някъде, да си ходи в някакво изходно положение. Ако не е включена стабилизация - нищо не правят при изключване, тихо е.

Извади картата на ЕП1 и при включване изкарва някаква анимация как чисти сензора и рисува надпис Dust removal или нещо подобно - само при извадена карта.

Автор: Magnifico   
Дата:   17-11-11 20:34

Звук от чистене на прах никой от апаратите на Олимпус не издава, поради простата причина че това се извършва чрез ултразвук, който е недоувим за човешкия слух!

Това, че звукът се появява само когато е бил пуснат преди това стабилизаторът, трябва да насочва мисълта точно към действието на стабилизатора, което действие, за ваше успокоение, е напълно нормално да генерира този звук при изключване.

Който притежава и ДСЛР Олимпус, също нека не се притеснява, ако освен това "пристъргване", при изключване чуе още едно, по-различно - това е автофокусната система, която, ако сте задали в менюто, се връща в изходна позиция, за удобство при следващо включване на камерата.
[shtrak]

ПС: Може би Олимпус трябва да прикрепят по една бележка към апаратите, която да обяснява явлението, защото доста пъти съм попадал на този въпрос [smile] [smilie24]

Публикацията е редактирана (17-11-11 20:39)

Дата:   17-11-11 21:58

Хубаво де, така е, и аз точно това казвам, въпроса е защо при ЕП1 "стърже и скърца" при изключване, а при ЕП2 и ЕП3 не - при едни и същи условия? Значи, че или управлението и механиката на сензора са различни, или на този ЕП1 тук при мен нещо му има в движението на сензора. Затова питам просто как е в сравнение с ЕП2 при някой друг. Няма значение, вече се разбра че и други ЕП1 са така, значи всичко е ОК.

Публикацията е редактирана (17-11-11 22:04)

Автор: s_dyakov   
Дата:   17-11-11 22:14

Би трябвало да са еднакви. Нямам Е-П1 за съжаление да ги сравним как звучат, но не помня да е било нещо фрапиращо.

Автор: tvk75   
Дата:   17-11-11 23:53

Всичко е нормално,просто различните модели звучат различно,причината може да е дори в материала на корпуса-единия е пластмасов-другия метален.
Освен това в ръководството пише точно за какво става дума

Дата:   18-11-11 09:00

Уфф...толкова мога да съобразя и нямаше да питам, вече се чувствувам неудобно.

Не става въпрос как звучат различни модели, а какво се чува от еднакви сензори и стабилизация (както пише и в ревютата) в две последователни по скоро модификации на един и същ модел. Освен това корпусите са еднакви и то метал.

А интересно какво пише в ръководството – че при изключване ЕП1 скърца, а ЕП2 не? Аз само това това питах, а не защо шуми или скърца или дрънчи или каквото прави изобщо... Каквото ще да прави, чудесни апарати са това, благодаря много за отговорите.[beer] [thankyou]

Дата:   19-11-11 18:53

Последно към това - ами не случайно ми е направило впечатление. Имах възможност да сравня моя ЕП1 с един друг - ами при другия е нормално, по-шумно изключва в сравнение с ЕП2, жужи нещо, но моя освен това прискърцва като мести сензора – това за което говорих. Ще карам така, снимки прави чудесни.

Дата:   19-11-11 19:31

Апарата ЕП1 не е в гаранция, чудя се дали да не го дам някъде да го видят, може нещо да опира вътре от движещите се части на модула на сензора. Ама къде, пак Зентекс? Не знам дали да се отваря хубавата ЕП1 за това нещо. То мога да видя и сам, ако знам как точно се демонтира горния панел, после корпуса се разделя на 2 части с 4 винта и цялата механика на сензора е открита. Долния капак е лесен. Няма нийде в нета за горния капак. В никакъв случай не импровизирам.

Автор: serjy   
Дата:   19-11-11 19:36

човеко, не се занимавай с глупости ще счупиш фотоапарата. е-р1 така си бръмка, доста по-осезаемо от новите модели.

Дата:   19-11-11 23:23

да разбира се [smilie24], нещо му се бях ядосал, като видях че бръмка и скърца повече от другите П1, може да е някоя тъпотия и нещо опира някъде от монтажа още, там е много гъсто. Или просто "производствен толеранс". Нейсе... Хайде благодаря [thankyou] за съветите.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »