Автор: fukarata
Дата: 07-11-11 23:22
Здравейте,
искам да си взема обектив за макро. Апарата е 400Д.
Колебая се между
60mm f/2.8 Macro USM и
100mm f/2.8 USM Macro
Защо се колебая?
60-ката е всъщност 96мм на моя фотоапарат, т.е. ще даде прословутото 1:1 (почти) и като си мисля 100-цата е проектирана точно за това на ФФ, т.е. теоретично ще получа същото, ако хипотетично имах ФФ.
100-цата пък реално ще ми даде 160мм (реално нямам и няма и да имам ФФ), т.е. ще имам 1.6:1 и ще мога да снимам по-големи глави и крака с косъмчета на мравки, мухи, паяци, венчелистчета, тичинки и всякакви подобни макро класики. Това звучи като силно предимство в макро фотографията.
Това, което ме спира да избера 100цата е, че няма да мога да я ползвам за друго практически. 60-ката от друга страна ще е по-приложима и на закрито за кръчмарски и купонджийски снимки. Аз и без това си мислех да си взема един 50мм ф1.4 или ф1.8
Всичко това обаче е много силно изкривено в света на кропката, защото това е 160,96 и 80мм, което е по-трудно приложимо..., трябва да гледам нещо по-широко, че да се получи около 50мм реално...
В момента имам еф-с 15-85 (чудесен обектив) и 70-200 ф4 (също отличен, ако имаш много светлина). 15-85ката става до някаква степен за макро, но ти трябва много светлина при 38-60mm блендата вече е f/5.0..
Какво бихте ми препоръчали?
Има ли други неща, които трябва да имам предвид или които могат да натежат избора в дадена посока?
Много благодаря.
|
|