Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Макро обектив за канон кропка
Автор: fukarata   
Дата:   07-11-11 23:22

Здравейте,

искам да си взема обектив за макро. Апарата е 400Д.
Колебая се между
60mm f/2.8 Macro USM и
100mm f/2.8 USM Macro

Защо се колебая?
60-ката е всъщност 96мм на моя фотоапарат, т.е. ще даде прословутото 1:1 (почти) и като си мисля 100-цата е проектирана точно за това на ФФ, т.е. теоретично ще получа същото, ако хипотетично имах ФФ.

100-цата пък реално ще ми даде 160мм (реално нямам и няма и да имам ФФ), т.е. ще имам 1.6:1 и ще мога да снимам по-големи глави и крака с косъмчета на мравки, мухи, паяци, венчелистчета, тичинки и всякакви подобни макро класики. Това звучи като силно предимство в макро фотографията.

Това, което ме спира да избера 100цата е, че няма да мога да я ползвам за друго практически. 60-ката от друга страна ще е по-приложима и на закрито за кръчмарски и купонджийски снимки. Аз и без това си мислех да си взема един 50мм ф1.4 или ф1.8
Всичко това обаче е много силно изкривено в света на кропката, защото това е 160,96 и 80мм, което е по-трудно приложимо..., трябва да гледам нещо по-широко, че да се получи около 50мм реално...

В момента имам еф-с 15-85 (чудесен обектив) и 70-200 ф4 (също отличен, ако имаш много светлина). 15-85ката става до някаква степен за макро, но ти трябва много светлина при 38-60mm блендата вече е f/5.0..

Какво бихте ми препоръчали?
Има ли други неща, които трябва да имам предвид или които могат да натежат избора в дадена посока?

Много благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Макро обектив за канон кропка
Автор: mravunko   
Дата:   07-11-11 23:26

Щом вземаш макро обектив, вземи този, който повече те кефи за макро. И 100 и 160мм идват дълго за маса :)

Не съм снимал с нито един от двата, затова не мога да кажа кой е по-добър като обектив.

Автор: Trafalgar.   
Дата:   07-11-11 23:32

Ако финансовата гледна точка не ти пречи то вземи си 100/2.8 . А ако толкова те мъчи че няма да можеш да го ползваш по събирания, кръчми и т.н. както ти самият казваш то 50/1.8 от базара излиза 160-170лв. Но ти си знаеш [smile]
Поздрави! [beer]

Автор: teoget   
Дата:   07-11-11 23:35

От както сложих 60мм не съм го свалял!Уникален портретен и макро обектив.Има невероятна острота и цветопредаване особенно при снимки по облачно време.Не съм очаквал,че има обектив с които като снимаш после няма нужда да обработваш снимките.Ако го вземиш гарантирам,че ще се влюбиш!С 100мм не съм снимал!

Автор: stardriver   
Дата:   07-11-11 23:36

100цата кърти, чисти и извозва! [smitten]

Автор: tvk75   
Дата:   07-11-11 23:39

ей това е истинското макро

Автор: tzl   
Дата:   07-11-11 23:44

А това, че "60мм ще ти дойдат 96мм" не е вярно. Просто приближението, което оптиката на 60мм ти даде ще бъде отрязано със съответния crop factor и ще имаш пак толкова близък предмет. Не мисли, че crop sensor-ът ще ти прави "zoom". Той просто crop-ва, т.е. реже.

Дата:   08-11-11 00:12

Мисля, че го разбирам това, само част от светлината попада на сензора и за това се получава този ефект. Все пак резултатът е, че се получава ефект на приближаване или ако не друго се губи ширината.

Важи ли същото и за еф-с обективите, които са правени специално за кропки? Имат ли някакво предимство или просто те правят по-тънък сноп?

Всичко това в макро фотографията означава, че ако гониш 1:1 като имаш по-малък сензор, имаш по-малко площ, на която да се проектира съответата част от насекомото и един вид губиш. Тогава ти помага номера с кропването, за да получиш поне видим ефект.

Както и да е това са просто разсъждения, колкото повече, толкова повече в случая 60 срещу 100, или 96 срещу 160 няма разлика.

Автор: tzl   
Дата:   08-11-11 00:46

Няма ефект на приближаване — имаш лещи, които ти приближават еди колко си и това нещо се "проектира" върху сензор. Този сензор или реже част от картинката или не я реже. Видимата част е това, което хората казват, че е "ужким като <къс обектив> умножено по crop factor". Демек, хващаш кадър от дълъг обектив на full frame. Режеш от него 40% и получаваш "crop"-ната снимка. С 60мм на crop sensor снимаш същото и получаваш долу горе същият запълнен кадър, обаче оптично това не е така.

Представи си, че на 100mm full frame имаш фона супер замазан. На 60мм на кроп няма да е толкова замазан, въпреки, че буболечката ще е долу горе толкова изпълнила кадъра. Т.е. това, което виждаш (обект + фон) не означава, че е zoom-нато при crop. Означава, че виждаш еднаква част от обекта, обаче отношението на обекта към фона е тотално различно.

Все едно да снимаш на твоя фотоапарат 2 снимки от една и съща позиция: едната с 50мм, а другата със 135мм. За да изглежда обекта еднакво кадриран на 2-те снимки, трябва тази с 50-те мм да я резнеш (crop), за да изглежда като другата като съотношение между обект към площ на снимката. Обаче фонът няма да е изобщо еднакъв, защото оптиката е различна.

Публикацията е редактирана (08-11-11 00:57)

Автор: Suggs   
Дата:   08-11-11 00:53

Имал съм и двата обектива, много са добри. Със 100/2.8 се снима по-трудно от ръка, заради по-голямото фокусно разстояние. А и обективът си е тежък :) . Най-малкото трепване се отразява на снимката, трябва стабилна ръка или статив. Затова предпочетох 60/2.8.

Автор: kvakioh   
Дата:   08-11-11 08:45

И двата са отлични, зависи все пак колко се иска да се плати. 65 макрото е истината, но цената му възпира доста потребители.
60 2.8 е екстра, за портрети става също.

Автор: sirkhann   
Дата:   08-11-11 09:35

60/2.8 също е дълъг за кръчмарски истории, където ти трябва нещо от рода на 28мм и надолу.

Дълго време съм снимал със 100 мм макрото и е доста приличен обектив, разликата между двете е, че ако искаш да снимаш буболечки, по-дългият обектив винаги е предимство. Освен това компресията на перспективата е друга. Най-доброто макро за мен си остават 100L и Sigma 150/2.8 - чудесни портретисти и чудесни макро обективи. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: MauMyHa   
Дата:   08-11-11 10:05

трябва да питам НИКОН що не предлагат обърнат обектив на пазара със всички полезни функции като канонското 65мм

Автор: sirkhann   
Дата:   08-11-11 10:13

Аз пък искам да попитам що Canon не предлагат точен автофокус и правелно експониране при работа със светкавиците? [smilie5]

Дата:   08-11-11 10:33

Много благодаря за коментарите, много са полезни за мен с изключение на последните 2 коментара, които изобщо не са полезни нито на мен нито другите читатели.

Ясно ми е че 100Л или 65 са истината, но аз съм аматьор и са ми извън възможностите и нуждите.

Разликата при 2-та остава 60мм или 100мм - повече приближение (100мм) или повече приложение+лесна работа (60мм).

Благодаря!

Автор: thumper   
Дата:   08-11-11 10:42

100/2.8 USM е страхотен обектив, а за парите си е направо грабеж. С 60-цата не съм снимал, но преди ползвах 100-цата на кроп и просто нямаше грешка. Дори на кропка ти позволява по-отдалеч да снимаш плашливи буби [smilie5] За портрети също е много добър, 2.8 на 100мм дава отличен DOF, разбира се на ФФ е малко по-добре в този случай. Да, за кръчми идва дълъг, но нали имаш 15-85 [smilie3]

Само да вмъкна, че зъбите на мравките няма да ги уловиш при приближение 1:1, при каквото и без това трудно се снима в условия сред природата.

Автор: realnoncho   
Дата:   08-11-11 10:49

Аз избрах 60-ката защото е по-малък, универсален, по-лесно се снима от ръка, дава повече ДОФ и има страхотна картинка. Може да погледнеш из профила ми [smilie25]

Публикацията е редактирана (08-11-11 10:55)

Автор: BorislavKostov   
Дата:   08-11-11 12:18

Във всички случаи бих избрал нещо поне в диапазона 90-105 mm за сериозна макро работа. Това обаче зависи до голяма степен и от личните ти предпочитания и това, което гониш като краен резултат и удобство при работа. Който и да избереш от двата, ще имаш мащаб 1:1. Т.е. 22.2 mm ще запълват кадъра ти по хоризонтала. Аз лично не съм снимал с Canon EF 100/2.8, но от доста време насам ползвам Sigma 105/2.8 ЕX и съм страшно доволен.

Автор: MauMyHa   
Дата:   08-11-11 12:28

Виж кво вземи на карал-цайс 100-та и друго ти не трябва
[cool]

Автор: tziko   
Дата:   08-11-11 16:40

"...но ти трябва много светлина при 38-60mm блендата вече е f/5.0..."

Ако си мислиш, че ще снимаш макро на 2.8 - лъжеш се!
Ако не знаеш защо, потърси как се снима макро и какви са отношенията между бленда, предметно разстояние и фокусно разстояние за получаване на дълбочина на рязкост.
Това, ще помогне и за избора на обектив.

Едит: На обектива има скала за фокуса, на макротата обикновено и скала за мащаба. Когато обектива е в положение 1:1 снимката ти е 1:1 без значение дали си с кроп 1.6, 1.5, 987 или ФФ.

Публикацията е редактирана (08-11-11 16:52)

Автор: kvakioh   
Дата:   08-11-11 16:57

Ако гледаме и други марки и макро обективи- 105 Сигма е чудесен, да не говорим за 150-ката.

Автор: Suggs   
Дата:   08-11-11 17:19

Тогава задължително трябва да споменем и Tamron AF 90mm f/2.8 SP Di macro , както и Sigma AF 70mm f/2.8 EX DG macro .

Автор: aldygreen   
Дата:   08-11-11 18:13

>искам да си взема обектив за макро. Апарата е 400Д.
>Колебая се между
>60mm f/2.8 Macro USM и
>100mm f/2.8 USM Macro

От двата без колебание взех мъника (60/2.8), защото е по-остър, по-лек (335г. срещу 600г.), по-бърз на фокусиране, идеално фокусира и на макро, универсален, не е прекалено дълъг за портрети, идеален за предметна фотография и т.н. Плюс добрата цена, на която го намерих.

[beer] [shtrak]

Автор: stardriver   
Дата:   08-11-11 18:43

https://photo-forum.net/static/forum/2011-11/hosc5632.JPG

http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Focal-Length-Background-Blur.jpg

Автор: aldygreen   
Дата:   19-11-11 00:56

[beer]

Публикацията е редактирана (19-11-11 00:56)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »