Автор: mitku
Дата: 05-11-11 12:38
Конкретно батерията в моя случай обаче, тук в БГ се оказа по-евтина, отколкото в Европа (Ebay, Amazon и т.н., където проверих предварително, естествено)... и на мен също ми беше малко странно, но - факт. Но то си е известно, че Никон-БГ по принцип имат прилични цени (за разлика от някои други марки). Затова батерията си я взех направо тук, от нагъзина... иначе щях да си я поръчам от вън, твърдо. Например тялото си го поръчах от Англия и ми стъпи с около 15% по-тънко отколкото цената (с промоция) тук в нагъзина. Отделно, че и Европейската гаранция (за нещята, които са с гаранция) си важи в България.
НО от Щатите е доста по-зле положението по принцип (донякъде с изключение на случаят, когато стоката се носи от човек, на ръка). Не гледай само цената по сайтовете - защото ако все пак успееш да поръчаш от Щатите (доста сайтове НЕ доставят до тук), към цената там обикновено се добавят да речем около 7% за щатски данък в повечето щати (нещо подобно на нашето ДДС), след туй да кажем $50-ина за доставка до тук, после евентуално мито тук (да речем още 6%) и разни митнически такси, след туй за капак и ДДС-то е задължително (а то се начислява върху цялата цена заедно с всички данъци и такси И заедно с доставката)... а се добавят и около половин ден нерви и разправии по митниците (разбира се и някоя и друга седмица или месец за цялата процедура с доставката). Т.е. средно при поръчка от Щатите най-ориентировъчно казано, се добавят още към 50-ина процента за всякакви такси, данъци и т.н. (дори е по-далавера да се поръча през някоя фирма за доставка от Щатите, с твърда 30% комисионна). И към туй се добавя и фактът, че Щатската гаранция НЕ важи в България. Още ли мислиш, че е добра идея да се поръча от Щатите?
Т.е. всичко си е "според зависи"... няма общовалиден "най-добър" начин.
|
|