Автор: aldygreen
Дата: 25-10-11 22:38
Мога да споделя опита, който имам с обектив CZJ Sonnar 135/3.5, който е много остър още на 3.5 и 500D с 15 Mpx сензор, който пък е претенциозен към обективите. Като резолюция, острота, рязкост в център и краища, обектив и тяло си паснаха идеално. Като адаптер първоначално използвах обикновен M42>EOS без всякакъв чип и въпреки проблемите със зрението ми, резултатите от фокусирането на око, по обикновен фокусировъчен екран, са много добри - над 70% успеваемост. Не след дълго замених обикновения адаптер с програмируем - с EMF чип и установих, че за оптимално фокусиране се налага микрокорекция от 3-4 стъпки. С тази острилка (Сонара) на 15 мегапиксела тази разлика се забелязва достатъчно ясно. С обектив Canon EF-S 60/2.8 Macro, всеизвестна острилка, до сега не съм забелязал никакъв фронт или бек фокус - кове точно, цепи косъма. Възможно е причината за необходимостта от тази корекция да е в самия чип за потвърждение на фокуса - нещо по алгоритъма на потвърждение и пр.
Та заключението от всичко гореказано е:
- ако апаратът е с много мегапиксели, взимайте или най-обикновен преходник - желязо, един вид, стига да е добра изработка, или програмируем адаптер M42>EOS с EMF чип.
За случая с boki_65 и Canon 350D, матрицата му е 8 мегапиксела и не би трябвало да има никакви проблеми с адаптера, който е поръчал.
Желая му много и хубави снимки, на фокус.
Публикацията е редактирана (25-10-11 22:41)
|
|