Автор: hotsnail
Дата: 09-10-11 15:44
вчера имах кефа да пощракам с НЕКС-7 и да ви кажа супер е апарата. Нето веднъж не заби (а ни казаха че забива този ранния фърмуер).
Цайса 24/1.8 е невероятен, няма никакво значение блендата за детайла - с белндата само конторлираш скорост и доф - толкоз. Обектива е супер остър на 1.8 и си стои остър. Снимането с цайса и некса е супер бързо - просто снимките стават когато цъкнеш бутона. При НЕКС-5 има забавяне - фокус, перде .... НЕКС-7 със цайса просто снима - натискаш - бързо и приглушено щрак и има снимка. Правенето на снмка единична с некс 7 и цайса определено е по-бързо от ДСЛР.
Пробвах и 30/3.5 макро - супер яко обективче. На 3.5 е острилка.
Това с трите вртътки надминава ДСЛР-ите също. Едновременно можеш да връткаш бленда, компенсация и исо т.е. пълен контрол без бутони. Работи за снимки и видео по еднакъв начин. В зависимост от режима P, А, S, M просто имаш различни три неща да местиш. P режима явно ще ми е любим на тоя апарат както беше на А700 и минолта 5Д. Сонитата като некс-5 и СЛТ-тата малко бяха омазали Р режима.
Има доста много функции и не съм ги видял всички. Бутоните му почти всички са програмируеми и можеш да си извадиш на едно или две натискания горе долу всичко от менюто. Има дори шифт на цветния баланс като никон (това защо са го сложили не ми го събира ума). Абе никонски или олимпийски фен ще се икефи на тоя апарат много.
Та има 4-5 програмируеми бутона. 2 от тях могат да взимат по 3 функции както е централния при некс-5. (Това за мен е малко притеснително, че става ала никон, олимпус докато го настроиш трябва 2 часа.....ама пък никоните явно ги купуват та....)
Размера е поносим. НЕКС-7 със цайса или 30/3.5 влизаше в джоба на лятното ми яке. С около един сантим е по-висок и по-широк от 5-цата. Явно заради визьора и по добрия грип. Според мен си струва жертвата макар да става горе долу колкото Лайка или много малък ДСЛР. По малък ми се струва от GH2 и определено е по-удобен - GH2 има малко странен грип.
Визьора си е електронен и си изглежда изкуствен макар да няма кои знае какви недостатъчци от което. Аз до сега съм пробвал този на олимпус...новия визьор на сони няма нищо общо с олимпуса т.е. с кеф си го ползвах (олимпуса преди 2-3 години дето излезе е ужас някаъв - не бих го ползвал дори да ми плащат). това е хубавата част - фокус със тоя визьор няма как да хванеш. По кофти е кратинката от визьора на А700 за А900 няма дори да коментирам. Обаче анличието на визьор е супер полезно и много удобно. Писаха че при А77 има някакво забавяне при превключване визьор към екран и обратно - при НЕКС-7 не видях подобно нещо. Супер готино цъкаше без забавяне където и да било.
На мен ми прилича на телеметричен апарат - компактен със сносен визьор, позволява бързо да се снима. Изключително добре сглобен изглежда отвън.
Работи със светкавици перфектно НЕКС-7. Пробвахме го безжично - само с голяма мигалка като 20-ката или 58-цата може да пали други мигалки. Вградената не може да се ползва за безжично пуцане. Работи и с тригери.
Интерфейса на дисплея е мнго добре замислен - със стрелка нагоре като при некс-5 се сменят няколко режима. Винаги се вижда скорост, исо и бленда. Ако исо-то е авто при заключване на фокуса/меренето се вижда какво ще ползва апарата.
Видеото е мнгоо готино - всичко може да се настройва докато снимаш видео. Кеф голям. Сигурно ще е забавно да се сменя баланса на бяло докато снимаш някой и той зеленясва или зачервенява - това може да е АРТ ефект де. Инак бленда скорост и исо се виждат и са достъпни също през цялото време. При некс-5 има елемент на хвърляне на боб поради липса на исо и скорост ако си в режим А, отделно при некс-5 във видео може, само компенсация да пипаш. НЕКС-7 е на светлинни години напред.
Аз снимах роу и сега се чудя аквко да правя тия странни файлове...а JPEG-а явно не е никак зле имам 3-4 инцидентно заснети, све отва от няколко роу файла извадих тъмбовете и съм ги качил на пикаса.
https://picasaweb.google.com/108932183055258509379/NEX7?authkey=Gv1sRgCNqExurj4ZegSg
http://www.youtube.com/watch?v=G_B-DFbd9qs - видеото се опитвах да държа скоростта под 1/100 и мисля че често срещания при 5-цата проблем със стробо движенията поради висока скорост са напълно решени.
Общо взето за мен дилемата е дали първо да взема Цайс 24/1.8 или първо НЕКС-7 или и двете.
|
|