Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Авторско право
Автор: veronika   
Дата:   24-07-11 11:10

Аз, като любител, снимащ изцяло за удоволствие не съм си и помисляла, че мога да бъда "ограбена". Е да, но се случи!
Никога не съм продавала моя снимка (те и не стават за продажба), дори и не искам. Максимума ми е да участвам в любителски конкурси (щото е голям кеф да те оценят [smilie5], било то и измежду любители). Публикувам си аз снимка в един такъв ( http://phototourismbg.com/gallery-2011-2/ ) и какво слеедва...
[beer] 1. Виждам си аз снимката по телевизията (НТВ), ама съвсем случайно се случва. 2.Същата тази снимка рекламира вече туристически сайт ( http://www.dynamicatour.com/?id=46 ).
Ама като ще крадат хората да крадат качествени снимки, аз на сайта си тази не бих качила [smilie5].
Чудя се аз сега да се тюхкам ли, че ме крадат или да се смея на избора им.
Кофтито е, че то така се свиква да се краде и последствието е за тези, които си изкарвате парите с фотография. Затова ми се струва, че не трябва да ги оставям така да си крадат на воля, било то и некачествени снимки. Та, вие какво ще ме посъветвате?
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Авторско право
Автор: erotila   
Дата:   24-07-11 11:22

най вече да се четат условията на конкурсите и пленерите в които се участва
трудът ти си го оценила на 0 стотинки но пък явно ти е по важно да участваш и да си АВТОР

Дата:   24-07-11 11:24

[cool]

СПОРАЗУМЕНИЕ

С публикуването на материалите на phototourismbg.com или изпращането им чрез електронна поща се приема, че участникът дава изричното си съгласие те да бъдат използвани по преценка на организаторите, както в периодичния печат, така и в рекламни материали, популяризиращи конкурса и заснетите обекти; да участват в открити и закрити изложби, и в презентации в интернет пространството.

Потребителите и участниците дават съгласието си организаторът да публикува имената им, като автори на снимките и в публични обяви свързани с конкурса.

ПАНИМАЕШ

Автор: sirkhann   
Дата:   24-07-11 11:28

Направи си скрийншотове на страницата, изпрати запитване до организаторите на конкурса дали са предоставяли снимката ти на някого.

В споразумението се казва "и в рекламни материали, популяризиращи конкурса и заснетите обекти". Сайт на туристическа агенция едва ли е популяризира конкурса по някакъв начин...

Дата:   24-07-11 11:29

Я ПОНИМАЮ. Обаче имат право да популяризират конкурса с тези снимки, а не да дават право на някой да ги използва. А нито на сайта, нито по НТВ снимката е с цел да промотира конкурса.

Автор: 3DF   
Дата:   24-07-11 11:35

....Съд!!, Съди ги!!! Осъди ги да се научат. ....Ша крадат ......

Така ще викнат много от пишештите тук.

Да ама не.

На първо четене може и да не са те ограбили.

...Публикувам си аз снимка в един такъв ( http://phototourismbg.com/gallery-2011-2/ ) и какво слеедва...

А, когато публикува снимката, или когато се регистрира в този сайт прочете ли условията на сайта, в който влизаш. Прочете ли условията на кункурса, за който си решила да участваш?

....Или по подразбиране.. машинало, като ти се изпише: "I agree terms" си натиснала бутона YES?

Ами ако там има разни точки, в които да пише нещо от сорта:
- Сайта може да се разпорежда със снимките, както си иска.
-Сайта може да ползва и продава снимките... и разни други такива?

А, между другото дори и да направиш опит да ги съдиш трябва да докажеш, че снимката е твоя и ако си я обработвала да докажеш, че си използвала законен софт за обработка и операционна сиатема, на които са платени авторските права!!!
Демек купила си ги законно и с фактура от оторизиран представител.

Но и можеш да баправиш следното.
Да вдигнеш една патардия на агенцията, че снимката е твоя. И са я взели незаконно и ти дължат авторски права. След кратък разговор може да изкараш 30 - 40 лв . Достатъчни за една вечеря.
Успех.

П,С. Втория линк с адреса на фирмата май Аваста ми го блокира , като не благонадежден и троянски кон.....

Публикацията е редактирана (24-07-11 11:38)

Дата:   24-07-11 11:36

идея си нямаш една , /запетайка/ колко голяма мощ има в един текст

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   24-07-11 11:43

Дори ако sirkhann да не беше прав в тълкуването на текста на споразумението (а аз си мисля, че е прав), то пак описаните случаи на използване нарушават чл. 15 - неимуществени права - във връзка с чл. 16 - неотчуждимост на неимуществени права.
Както и да се договарят две страни тяхната договорка не е в сила ако е в нарушение на Закона - няма как лицата да се договарят за незаконни действия и тази договорка сама по себе си да легализира тези действия.
Две от описаните в чл. 15 права на автора са посочени изрично като неотчуждими в чл. 16:
2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;
4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;
Доколкото разбирам във въпросните реклами никъде не се посочва името на автора или идентифициращ го знак нито пък никакви други обозначения. В този случай автора може да изисква правата, описани в т. 4.
Не съм виждал въпросните реклами, нито прочетох много внимателно споразумението, но подозирам че са нарушени и правата, описани в т. 5, а макар те да не са изрично неотчуждими, не видях в споразумението авторът да се съгласява организаторите да променят и/или нарушават целостта на произведението, като го използват - например като използват само част от изображението в реклама. Трудно за обосноваване, вероятно, но не и невъзможно ... Подозирам, също така, че при добро желание и амбиция авторът може да използва като изход т. 8 на чл. 15, доколкото в споразумението са уговорени само действия за популяризиране на конкурса - ако се приеме, че от тях няма конкретна комерсиална полза няма да следва и предвиденото в т. 8 обезщетение, евентуално...

Дата:   24-07-11 11:55

ех защо съдебните процедури не бяха:
конфликт
покана за пред съдебно споразумение
съд
доказване на права на произведението
обещетение

и то само за 7 работни дни
Преди време някой беше цитирал един гръцки фотограф ще перефразирам думите му: Не слагам воден знак на снимките си, предпочитам някой да ги използва неправомерно за да спечеля достатъчно пари от тях.

Но тук е доста трудно и скъпо да се водят такива дела.

пп
ползвайте свободен софтуер и операционна система

Публикацията е редактирана (24-07-11 11:57)

Дата:   24-07-11 12:20

@3DF Аз правилата съм ги прочела. Организаторите имат право да популяризират конкурса и обектите. В НТВ, репортажа, в който беше пусната снимката няма нищо общо с популяризиране на обекта, нито конкурса.
Както написах по-горе аз пари от фотография нямам намерение да изкарвам. Въпроса е принципен. И по-скоро засяга изкарващите пари от това. Или поне аз така разсъждавам. Защото ако не крадяха - щяха да купуват, ако купуваха щеше да е от тях.

Автор: 3DF   
Дата:   24-07-11 12:39

Аз и за това се опитах принципно да ти отговоря.
Трябва да се четат правилата на сайтовете, когато се пускат снимки.
Да се четат и условията на разни конкурси.

Както каза Еротила по горе. една запетайка има страшна сила и може да промени цялостния смисъл на едно правило , изказване и т.н.

Друг е въпросът, че много хора считат, че като е в нета (снимка, филм, програма) то те са свободни и може да се ползва от всеки.

А и когато един "автор" си пусне снимка или негово друго произведение в нета винаги може да очаква , по презункция се съгласява, че неговото произведение може да се използва от някого. С други думи дава си г**а безплатно.

"автор" е в кавички защото, както казах по горе този автор трябва да използва и докаже, че е използвал съответно софт с платени авторски права.

Публикацията е редактирана (24-07-11 13:02)

Дата:   24-07-11 12:39

"С публикуването на материалите на phototourismbg.com или изпращането им чрез електронна поща се приема, че участникът дава изричното си съгласие те да бъдат използвани по преценка на организаторите" - ето ти едно изречение

"...така и в рекламни материали," - ето ти второ
"...популяризиращи конкурса и заснетите обекти;" - ето ти и трето
"...и в презентации в интернет пространството" и още едно
"... както и че освобождава организаторите на конкурса от претенциите на трети лица," ...

това са все неща с които ти си се съгласила... потърси Баджаков и разговаряй с него

Автор: asahi   
Дата:   24-07-11 13:22

Не се чувствай прецакана - подарила си си снимката и чак сега го разбираш.
Следващия път чети правилата и знай, че има и такава възможност, на която си се натресла.

Участията в конкурси не са задължителни. Избирайте в кои конкурси участвате.

Дата:   24-07-11 13:23

някой знае ли някой да калибрира добре монитори [beer]

Автор: e-mil   
Дата:   24-07-11 13:31

Ключовият израз е "и заснетите обекти". Ако организаторите са дали снимката на Нова телевизия и на туристическия сайт, то нищо не може да направиш. Винаги могат да се оправдаят, че популяризират заснетия обект.
Ако обаче са взели снимката без да питат организатора, то можеш да търсиш правата си.

"А и когато един "автор" си пусне снимка или негово друго произведение в нета винаги може да очаква , по презункция се съгласява, че неговото произведение може да се използва от някого. "

А това пък въобще не е вярно. Нито в "презункцията" ([smilie5]), нито в автоматичното съгласие.

Автор: e-mil   
Дата:   24-07-11 13:34

Понеже много се зачудих... тази "презункция" да не би да има нещо общо със Закона за необслужваните кредити - ЗУНК? [smilie5]

Автор: nikste   
Дата:   24-07-11 14:24

erotila и 3DF да не се правят на много умни и знаещи, а да прочетат поста на HSGeorgiev и друг път да не се ежат много!!

Дата:   24-07-11 14:41

Автор: nikste

искаш ли да се обзаложим за по кебабче че до съд няма да се стигне

пп
"светът не е такъв какъвто е а е такъв какъвто искаме да бъде"

трудно ще ме накараш да се ЕЖА макар космите да пробиват всеки инч от кожата ми[smilie18]

Автор: thomas   
Дата:   24-07-11 14:47

@3DF
Доколкото има достатъчно безплатен софтуер за обработка, необходимостта да доказваш, че имаш законен софтуер някак си автоматично отпада - просто казваш Ubuntu/Gimp и да си гледат работата.

Съвсем отделен е въпросът, че туристическата агенция най-вероятно е приближена (или съвпадаща) със сайта, организирал конкурса, и със сигурност ще каже, че популяризира заснетия обект.

Дата:   24-07-11 14:49

[smilie8] м чи то и аз точно туй написах днескъ

Дата:   24-07-11 14:51

@asahi С публикуването им в интернет, снимките не се подаряват.
Правилата в конкурса ми бяха ясни. Очаквам отговор от организаторите дали са предоставяли правата върху снимката на някой друг, в което силно се съмнавам, че се е случило.
@erotila Това с калибровката на мониторите го схващам и приемам критиката.

Благодаря на HSGeorgiev за изчерпателният и адекватен отговор.

Дата:   24-07-11 15:18

Автор: thomas

в оригиналната снимка обаче друго пише
в мейл кореспонденцията също
в систем информейшън всички пътища и файлове
...
ако не е ясно мога и п.п. да пусна [smilie18]

Дата:   24-07-11 15:22

отивам да си взема едно писмо в пощата, което преди това в нас жена ми не се е подписала и не го е взела от куриера...
та отивам в пощата и след 10мин търсене из бардака пощенски получавам реплика:

Сега ни докажете че сте Управител на фирмата? [smilie18] [smilie18] [smilie18]

е бого ми потънах в земята
[shtrak] заклевам се един ден да стана фотограф

Автор: asahi   
Дата:   24-07-11 15:55

Вероника, със съгласяването си да участваш в този конкурс си подарила снимката си на организаторите. Публикуането в интернет не е подарък. Задявката с калибрирането е към мен - не я поемай [smilie5]

Автор: danvan16   
Дата:   24-07-11 16:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »