Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Софтуер за обработка на снимки
Автор: Lambov   
Дата:   15-07-11 16:07

Като начинаещ във фотографията имам няколко въпроса относно обработката на снимките както в JPEG така и в RAW.
- Photoshop ли е най универсалната програма. Какви версии има? какво означава CSS, Light room и т.н.
- Какво трябва да се направи за да се отвори RAW защото сега имам някаква портативна версия което не отваря RAW
- Стандартните софтуер ис които идват фотоапаратите предполагам че не струват.
- други впечатления, мнения и коментари приемам от всички :)

Отговори на това съобщение
 Re: Софтуер за обработка на снимки
Автор: shtukov   
Дата:   15-07-11 16:17

Като за начало Photoshop. Отваря RAW на различните модели тела, ако се качат новите версии на ACR.

Публикацията е редактирана (15-07-11 16:18)

Автор: erotila   
Дата:   15-07-11 16:27

отговорите след - тиренцата, в Гуглето
няма смисъл някой да ти го напише същото дето го има просто трябва да го прочетеш

най универсалната програма... за какво
стандартните софтуери... ако е така значи че и фотоапаратите с тях са на същото ниво

темата е за около 3 години снимане и поне два курса по 350лв

пп
защо в инструкциите на фотоапаратите не пише как се снима а пише какви са габаритните размери... и тн..

Автор: malakar   
Дата:   15-07-11 16:35

Ако имаш роу и снимаш в джипег богът на фотографията никога няма да ти прости.
Photoshop е най-универсиалната програма (платен).
Стандартния конвертор на Канон си струва (безплатен).
Стандартния конвертор на Никон си струва (платен).
Предполагам, че и Сони, Оли, Пентакс и т.н. конверторите също си струват.
Винаги е по-добре да конвертираш файловете в оригиналния конвертор. Ако ти трябва по-задълбочена обработка - конвертираш в 16 битов тиф, отваряш във фотошоп и го мяташ.

Еротила е прав и за курсовете и за гууглето [beer]

Автор: yakumo   
Дата:   15-07-11 16:42

http://www.photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1349588&t=1349588

Автор: special_k   
Дата:   15-07-11 17:08

Автор: malakar
Дата: 15-07-11 16:35

Ако имаш роу и снимаш в джипег богът на фотографията никога няма да ти прости.

[smilie8]

Баба ти сякаш цял живот в роу е снимала...

Дата:   15-07-11 18:00

И двете ми баби, Бог да ги прости, никога в живота си не са хващали фотоапарат, явно с твоята не е така... Твоята баба само в джипег е снимала, нали? И сигурно знанието се предава от баба на баба в рода ти от десетки поколения и така е стигнало до теб?

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: yakumo   
Дата:   15-07-11 18:00

Не е добре да се абсолютизира, разбира се - всеки си решава кое как... или за всеки случай снима в двата формата едновременно [smilie5]

Йовко е описал доста добре защо [beer]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   15-07-11 20:30

malakar написа:

.......
> Стандартния конвертор на Никон си струва (платен).
......

Или си въобразяваш, че View NX неочаквано е станал платен, или не знаеш, че има почти същите възможности като DPP [smile]
View NX е безплатен конвертор и това, което ми липсва в него ми липсва и в DPP, само дето View NX се справя с аберациите по-добре, отколкото DPP [smile] Capture NX е платен, но е нещо друго [smile]

Автор: Argazki   
Дата:   15-07-11 20:52

Taя версия на фотошоп CSS e всъщност CS 5... намира се и безплатна...трябва ти добър компютър за да я движиш. Като начална версия ти препоръчвам CS3.
A Lightroom e за обработка на роу, горещо ти я препоръчвам. Бабата на някой от онези отгоре може да те светне как се ползва.
[beer]

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   15-07-11 21:03

Фото шопа е най-добрия вариант, въпреки, че е малко сложно като начало. Направо минавай на цс5 на фотошоп, и с малко повече опити, ще научиш тънкостите. Успех, програмата я има на руски език, може да се изтегли без проблем от мрежата. ))) [smilie24]

Автор: dave   
Дата:   15-07-11 22:43

Фотошоп е платен и скъп. Не съветвайте човека да извършва престъпление [smilie10]

GIMP е безплатен и става :D

И ако някой в тоя форум тръгне да ми обяснява колко е редно да се краде чужд авторски труд ще е леееко кофти [smilie5]

Автор: tzl   
Дата:   16-07-11 00:06

Моят личен съвет е да се научи човека да снима така, че после да не пипа (ако е JPEG) или ако е RAW да пипа само в RAW конверторите.

По мое мнение, ако нямаше фотошоп, щяха да бъдат по-прецизни хората в снимането.

Автор: vladod   
Дата:   16-07-11 10:27

Няма цифрова фотография БЕЗ последваща обработка ... има любителско щракачество!!! Остави форумните гении да си говорят как направо от картата им излизат шедьоври и се прави, че им вярваш [beer]

Взимай CS 5 и няма да съжаляваш [shtrak]

Публикацията е редактирана (16-07-11 11:36)

Автор: tzl   
Дата:   16-07-11 11:06

В цифровата фотография винаги има обработка, да, но не е нужен Photoshop за това, тъй като ако е заснет кадъра както е пре-визуализиран в ума и се снима в RAW, тогава само трябва да се нагласи бял баланс (евентуално), контраст и други дреболии и всичко е готово.

Забелязал съм, че в 99% от случаите хората опитват да оправят снимките си после софтуерно, а не само да ги подобрят. Сенки под очите, липса на фокус, лошо осветление. Тези неща трябва да се оправят преди това, освен ако човек няма достатъчно време, за да виси пред компютъра и да ощетява бизнеса си (с това, че не е свършил работата преди това) и времето за семейството си.

Та, препоръчвам на човека именно това, което съм разбрал от опит — да види как може да снима така нещата, че после в 99% от случаите RAW софтуерите да му свършат работата. Или идват с фотоапарата или са безплатни или са евтини.

CS5 е скъп софтуер и в повечето случаи не се ползва и 10% от капацитета му от повечето фотографи (тук не говоря за фотошоп гурута, които живеят от Photoshop). Нямам против обработката на снимките. Имам против принципната нагласа, че от цифров фотоапарат винаги излиза нещо, за което му трябва Photoshop (и тук в България нагласата е, че си сваляш пиратката и си в бизнеса).

Ако ще говорим за реален бизнес, реални условия в България, реални цени — това е искреният ми съвет (от опит).

Публикацията е редактирана (16-07-11 11:08)

Дата:   18-07-11 10:14

"Или си въобразяваш, че View NX неочаквано е станал платен, или не знаеш, че има почти същите възможности като DPP [smile]
View NX е безплатен конвертор и това, което ми липсва в него ми липсва и в DPP, само дето View NX се справя с аберациите по-добре, отколкото DPP [smile] Capture NX е платен, но е нещо друго [smile]"

Конвертора на Никон се казва Кепчър НХ 2, поне за мен. Вю НХ 2 е някаква безплатна боза за организиране на сминки.

[beer] [beer]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   18-07-11 10:22

malakar,
И безплатния софтуер е конвертор - може да конвертираш NEF с някой настройки - ограничени, разбира се. Разкарва аберациите доста добре между другото. И като за безплатен вариант си е ОК.
Не зная колко си работил с безплатния софтуер на Канон - DPP, за който пишеш по-горе - но аз съм го използвал доста дълго - като функционалност той не е на нивото на CaptureNX, макар да е различен и от ViewNX. Говоря за конкретна функционалност, а не за това кой чий фен е и какво му харесва ...
Така че не е коректно да се казва, че "конвертора на Канон е безплатен, а на Никон - платен". С безплатния ViewNX можеш да постигнеш общо взето това, което можеш и с DPP, макар да имат различна концепция. Това, че за разлика от никонския Capture NX при Канон няма платена версия с по-голяма функционалност е друг въпрос.

[beer] [beer]

Автор: compur   
Дата:   18-07-11 14:42

може и да изчакаш и да видиш това

но ако бързаш - тук

Автор: erotila   
Дата:   18-07-11 15:06

Photivo
RAw тИрапията
Gimp чето са си пирфектни

Автор: surg   
Дата:   18-07-11 18:48

гледам ти снимките - не си човек тръгнал да пачели фотоизложби нарисувани снимки, т.е. нормален....
според мен забрави за фотошоп, не ти трябва
1. зонер фото студио - е не голям, изкл. мощен пакет в който има всичко за което можеш да се сетиш, и е за ежедневен преглед и работа
2. лайтроом, задължително преди вадене на печат на повечето снимки,мощна и елегантна , истинска фото работа , а не рисуване
3. за специални цели, ЗОнер + някои плуг ини за фотошоп, които в наши дни вършат идеална работа....за начало виж тези на Ник софтуер....

Автор: asahi   
Дата:   18-07-11 22:13

Въртиш, сучеш - пак до фотошоп ще стигнеш. По-добре почни сега да го учиш, а как ще го ползваш е друго нещо.

Автор: imitev   
Дата:   19-07-11 00:23

като Асахи!

Автор: freaak1   
Дата:   19-07-11 15:15

Фотошопито е истината... Колкото повече го човъркаш и научаваш, толкова по интересно ти става.
Като бездънна яма е :) [smilie7] Успех [beer]

Автор: sr   
Дата:   20-07-11 20:37

Кой казва, че фотошопа бил платен?
Що ли ми се струва, че го има и не платен и то на разбираем руски език?[smile]

Автор: compur   
Дата:   21-07-11 13:33

"Автор: sr

Кой казва, че фотошопа бил платен?
Що ли ми се струва, че го има и не платен и то на разбираем руски език?"

това твърдение е малко странно, не мислите ли?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »