Автор: tzl
Дата: 16-07-11 11:06
В цифровата фотография винаги има обработка, да, но не е нужен Photoshop за това, тъй като ако е заснет кадъра както е пре-визуализиран в ума и се снима в RAW, тогава само трябва да се нагласи бял баланс (евентуално), контраст и други дреболии и всичко е готово.
Забелязал съм, че в 99% от случаите хората опитват да оправят снимките си после софтуерно, а не само да ги подобрят. Сенки под очите, липса на фокус, лошо осветление. Тези неща трябва да се оправят преди това, освен ако човек няма достатъчно време, за да виси пред компютъра и да ощетява бизнеса си (с това, че не е свършил работата преди това) и времето за семейството си.
Та, препоръчвам на човека именно това, което съм разбрал от опит — да види как може да снима така нещата, че после в 99% от случаите RAW софтуерите да му свършат работата. Или идват с фотоапарата или са безплатни или са евтини.
CS5 е скъп софтуер и в повечето случаи не се ползва и 10% от капацитета му от повечето фотографи (тук не говоря за фотошоп гурута, които живеят от Photoshop). Нямам против обработката на снимките. Имам против принципната нагласа, че от цифров фотоапарат винаги излиза нещо, за което му трябва Photoshop (и тук в България нагласата е, че си сваляш пиратката и си в бизнеса).
Ако ще говорим за реален бизнес, реални условия в България, реални цени — това е искреният ми съвет (от опит).
Публикацията е редактирана (16-07-11 11:08)
|
|