Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Трябва ли ми филтър или нещо?
Автор: mravka_s_kamera   
Дата:   22-02-11 22:03

Първи пост, надявам се намясто. Търсих с търсачката, но дори подобна не намерих. Ако има някъде да съм го пропуснал моля за прошка.
Когато купувах апарата си не знаех какво търся и взех скъп (за времето си) любителски
canon powershot A530. Едва преди няколко дена намерих време и желание да снимам река (има я снимката в профила ми). Оказа се доста трудно при дневна светлина да направя снимката, понеже исках да е с максимално дълга експонация от 15 сек, за да стане хубава снимка по моите разбирания.При моя апарат мин ISO e 80. Дори с такава настройка се получава много светла снимка. Какво да правя? Знам че трябва да забравя за хубава снимка с такава експонация през деня, но има ли филтри за тази работа. Снимам със статив. Снимката с реката в профила ми е правена в почти тъмно.
Трябва да се извиня за термините които съм писал по-горе. Идея си нямам дали не бъркам с тях...

Отговори на това съобщение
 Re: Трябва ли ми филтър или нещо?
Автор: boyanb   
Дата:   22-02-11 22:09

снимката може да си я потъмниш с фотошоп.
ако шопа ти е труден има по прости програмки като пикаса например [beer]

а снимката има други кусури, кофти фон и е леко килната

Автор: YasenSlavov   
Дата:   22-02-11 22:15

Според мен (зависи от скоростта на водата) можеш да постигнеш "копринения ефект" и с по-ниска експозиция. Колкото до снимки с дълга експозиция по светло - трябва ти neutral density(ND) филтър. На практика го слагаш, за да влиза по-малко светлина към сензора, което ти позволява по-ниски скорости на снимане:)[smilie24]

Публикацията е редактирана (22-02-11 22:17)

Автор: MarinY   
Дата:   22-02-11 22:16

Филтрите се наричат ND (Neutral Density).

Трябва ли ми филтър или нещо?
Автор: dametoo   
Дата:   22-02-11 22:23

Здравей,

според мен първо трябва да поработиш по композицията. Инак както е писал YasenSlavov, може и с по-ниска експонация. Ето някой мои снимки:

https://photo-forum.net/i/1247256

https://photo-forum.net/i/1247259

https://photo-forum.net/i/1401106

https://photo-forum.net/i/1401103

Не са кой знае какво, но си ги харесвам.
Поздрави и успех. [smilie24] [smile]

Публикацията е редактирана (22-02-11 22:28)

Дата:   22-02-11 22:39

Да, благодаря за бързите отговори.
Благодаря и за забележките на Боян. Ще ги имам на предвид. Предполагам моя хапарат няма опции да ми потъмнее малко снимката при дневна светлин, без да се налага флтър.
Относно фотошопа и подобните му се сетих за тях ама друго е да не се бара по снимката и да стане оргинално.... :)

Автор: Нели   
Дата:   22-02-11 22:46

С една такава приставка може да слагаш филтри http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=20&cat=209&product=6980&show=additional
[shtrak]

Автор: roslany   
Дата:   22-02-11 22:51

Мда много доброжелателни колеги има, но за да получиш целенасочен коментар /за твоята камера и кадър/е хубаво да качиш кадър с EXIF.

Дата:   22-02-11 22:51

търсих в павилиона за такъв ND филтър, но не мога да се ориентирам нещо. Нели, мерси за насоката.

Дата:   22-02-11 22:53

roslany написа:

> Мда много доброжелателни колеги има, но за да получиш
> целенасочен коментар /за твоята камера и кадър/е хубаво да
> качиш кадър с EXIF.
А сега де? [smilie11]

Дата:   22-02-11 22:56

Кадърът като цяло ми изглежда недоекспониран, и би било добре да се сложи градиентен за небето. Ако сложиш ND това ще ти позволи да снимаш през деня, може да сложиш поляризационен, дори може да пробваш с цветен градиентен - розов или лилав.
Може да пробваш с различни гледни точки (по-ниска например). Или да хванеш луната, или пък да снимаш срещу слънцето, като го скрива някакво листенце...пробвай най-различни работи и все нещо ще стане [beer]

Дата:   22-02-11 22:57

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=20&base=&cat=227&producer=&from=&to=&filter=

Дата:   22-02-11 23:11

То има много кусури, но това е работна снимка :)
Ако ползвам такъв държач за филтъра, къде и как ще прикрепя апарата за статива. Гледам че държача има болт като на статива за апарата...

Дата:   22-02-11 23:14

Не апарата, а държача закрепваш. Най-добре го тествай на място, да видиш колко може да зуумнеш.
Е, ако не ти се занимава много в крайна сметка може да си сложиш и слънчевите очила пред обектива [smilie6]

Автор: raskoll   
Дата:   22-02-11 23:15

почти не пиша тук, но исках да напиша по въпроса.
Като започвах да снимам също исках да "удължа момента" с НД филтри и похарчих пари за един. Но това не е необходимо, тъй като важното е кога снимаш, а не как.
Пишеш за ISO, но нищо не казваш за бленда (f). Мисълта ми е че можеш да снимаш на най-ниското ИСО и на ф4 и ще ти трябват 15 сек, но ако снимаш на ф16, то ще ти трябва много повече време за снимка. За реките и водопади 15 сек дори не са необходими, тъй като водата изгаря и никаки корекции на highlights няма да помагат. За водопадите стигат и 0.5 - 1 сек, а през пролета и 1\5 )))
Аз снимам реките и водопадите с circular polarizer, който хем спира някакъв прцент от светлината (25% май беше, ако не бъркам), хем прави цветовете по-наситени, да кажа така примитивно.

и да ти дам няколко примера (не казвам че са добри, но са точно за този въпрос)

http://www.panoramio.com/photo/42888779

Снимана е през деня по облачно време.
f16, 2sec, ISO 200, cpl
Тук дори ИСО е по-високо, тъй като не харесах как изглежда на по-бавна скорост. Ако снимах без поляризатора, водата щеше да изглежда като при теб.

http://www.panoramio.com/photo/42888781

f16, 1sec, ISO 200, cpl
Тази е снимана в слънчев ден, но дори 1 секунда е достатъчна.

https://photo-forum.net/i/1389922

)сега виждам, че снимката е крива) f16, 3sec, ISO 100, cpl

Мога да дам доста примери, но най-добре е да отиваш, да снимаш и да се учиш по тоя начин ))

и пак да кажа, поляризационен филтър е по-добра инвестиция (не е много подходяща дума, хех), отколкото НД филтър. Поне аз така смятам.

PS. написах в гугл canon powershot A530 и видях как изглежда апаратът. за такъв май няма да можеш да намериш филтри.

Публикацията е редактирана (22-02-11 23:21)

Автор: boyanb   
Дата:   22-02-11 23:21

Автор: mravka_s_kamera
Дата: 22-02-11 22:39

Предполагам моя хапарат няма опции да ми потъмнее малко снимката при дневна светлин, без да се налага флтър.

компенсация мисля,че трябва да имаш на апарата
[smilie8]

Дата:   22-02-11 23:44

Компенсация на експонацията има, но в друг режим при който не мога да задам скорост на затвора.
Има едно F, което се променя с вариото. Не мисля че става дума за него. Но знам ли :)

Публикацията е редактирана (22-02-11 23:47)

Автор: simbon4o   
Дата:   22-02-11 23:46

ND може и да се замени с две поларчета които се завъртат противоположно, така получаваш ND с променлива пропускливост(колкото си я настроиш).

Автор: pachok   
Дата:   23-02-11 00:53

raskoll добре ти го е написал, само че примерите му са за ДСЛР апарат. При твоя вероятно блендата ти стига до F8 (не може да зададеш F16), и от личен опит с подобни апарати, знам, че това не винаги е достатъчно, особено при ярка слънчева светлина. При по-нормални условия ще ти свърши работа. За целта влез в режим М на апарата и от там освен скоростта, промени и блендата - F. Сложи най-високото число, което позволява апарата.
Ако не си доволен от резултатите купи си ND8 или ND4 филтър. Аз лично съм ползвал подобни филтри на по-ниски класове апарати.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   23-02-11 04:46

ЕТО едно кадро направено с два филтъра: ND + Gradient

http://photo-cult.com/pics/423/pic_9992261_0423861.jpg

Автор: v_nikolov   
Дата:   23-02-11 09:40

И аз рядко пиша тук, но да се включа по темата..

Имах същият същият проблем като теб, само че моят А620 позволяваше да се слага приставка въпреки това резултатите не ставаха добри. ДСЛР-а има повече възможности, неминуемо се стига до там ако държиш на ефекта..

Иначе raskoll го е написал добре..

Може да похарчиш пари за филтри и приставки (въпреки че при твоят няма как да се захванат) но ефекта няма да както на сниките качени от други в нета

Успех все пак [smilie24]

Автор: steffo   
Дата:   23-02-11 10:55

v_nikolov, не съм съгласен, че не става, особено с А620! Търсения ефект може да се постигне с Canon powershot A530.
Начин да се закрепи всякакъв филтър към всяка сапунерка има, но е "направи си сам".
Към автора, дай мейл и ще ти пратя скица как можеш да го направиш.

Автор: v_nikolov   
Дата:   23-02-11 13:11

стефо, става, но разлика в матриците м/у двата фотоапарата е голяма.. за обективи да не говорим
А, това оказва и голямо значение.. както и да е.. съгласен съм с това, че трябва да се експериментира това е начина, но рано или късно се стига дслр, ако резултата е от значение

Автор: steffo   
Дата:   24-02-11 10:18

v_nikolov, зависи от крайната цел. Не ти трябва Porsche, ако ще си ореш нивата.

Дата:   24-02-11 15:49

steffo, да, трябва ти Lamborghini [smilie5]

Отиде ли да пробваш приставката за филтри на Кокин?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »