Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 4/3 - да мигрирам или да не мигрирам (частично)?
Автор: Jankoff   
Дата:   20-02-11 07:30

Олимпус наскоро дадоха почти съвсем ясен знак, че ни изоставят нас, олимпийците, и тая работа хич не е хубава. Под "оставят" разбирам свиването на избора между много скъпия и тежък E-5 и леките, малко несериозно изглеждащи и без визьор PEN-ове. Това ме принуди да се оглеждам за решения с други марки, т.е. да мисля за миграция.
Оставам привърженик на Olympus поради качеството на продуктите и отделните предимства на марката (качествени, компактни и леки обективи - уникални при дългия зум, по-дълбок DOF и пр.), но се чудя дали да не инвестирам в апарат с по-голяма матрица и по-добра картина на по-високо ISO (естествен избор - Nikon, Pentax), като запазя Olympus за дълги фокусни разстояния. Аз съм любител - туристически фотограф, по принцип винаги използвам два апарата (два E-520). На единия е забоден 70-300, на другия - прайм или стандартен зум, това ми спестява сменяне на обективи, мога през няколко секунди да снимам всичко на всякакви разстояния. Ако мигрирам към нещо като Pentax K-r или Nikon D90 - които сега са на добра цена, ще мога още по-добре да снимам и на закрито (катедрали) и по-тъмно, а E-520 ще продължи да работи със 70-300 на открито.
Това, което ме разколебава за подобно решение, е въпросът дали няма да се окаже, че от по-малката 4/3 матрица МОЖЕ да се извлече доста повече. Към тази мисъл ме навежда (и не само мен - вж. форумите по света) доброто представяне на по-високо ISO на последните 1-2 модела PEN. Освен това вървят слухове и спекулации, че Olympus току-така няма да изоставят цял сегмент без да компенсират с нещо - и че може би ще излязат с нещо съвсем ново и неочаквано, като например Pro-PEN тяло с Foveon сензор, с което ще "избият рибата":
http://www.43rumors.com/category/rumor/
Въпросът "да мигрирам или да не мигрирам" (частично), който вероятно си задават и други колеги-олимпийци (ура - вдигам двата пръста за Olympus), е свързан със следния технически въпрос: има ли физически капацитет от 4/3 матрицата да се извади още по-високо ISO? Ако има тук физици, моля по възможност да светнат по въпроса. Благодаря предварително.
[thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: 4/3 - да мигрирам или да не мигрирам (частично)?
Автор: gecata   
Дата:   20-02-11 08:25

Батка, представям си те като терминатор [smile]
с дветете тела и оптика 0т 14-300мм /при кроп 2/!!! За туристически фотограф какъвто се самоопределяш кое не ти стига не доумявам.
Навярно проблемът ти е психологически и мисълта , че оли не пускат нищо в средния клас те подтиска. Замисли се върху това. Смяната на систмата или още по лошо подържането на две системи винаги е свързано с преразход на средства и разочерования. Фотографията е първо въпрос на изградено мислене, а чак след това въпрос на техника.Замисли се че си се изградил като фотограф, който мисли в кроп 2
Дано да ме разбереш какво искам да ти кажа.
Вместо това инвестирай в пътувания и снимане или се заеми с някакъв фотографски проект. Тогава неминуемо ще стигнеш до извода, че камерата, обективите са само средство за постигане на целта, а не цел [smilie3]

Автор: vgramatikov   
Дата:   20-02-11 08:26

Обективите ще решат Канон ли ще е Никон ли ще е.
Каквото и да вземеш няма да сбъркаш.

Като гледам какво те вълнува точно едни Никонче ти трябва д90 или д3100 :)
Ако имаш парички д7000

Дата:   20-02-11 08:44

Благодаря за двете мнения - и двете много хубави, въпреки че са противоположни.

За gecata - първо, признавам, че проблемът е психологически. Ама нали благодарение на това заболяване - от което със сигурност страдат повечето тук, произлиза прогресът! Ами, ако ние не си купувахме непрекъснато нови неща, и то далеч преди морално да са остарели предишните, фирмите нямаше да имат пари за разработки и прочие. Така че - вярно, болен съм [smilie5], болни сме. Но това има и добри страни [smilie5]. И за нас, и за човечеството. [smilie5]

За pd. Това, което малко ме дразни при D90 - иначе страхотен апарат, е че няма стабилизация при праймовете. Не знам защо - сигурно пак психологически проблем, ама съм си навил на пръста, че ако един апарат няма стабилизация, то той е несериозен за туристическо снемане. Ето защо клоня към Pentax K-r или (след пестене от закуски) към Pentax 5. Другата причина е, че имам няколко M42 обектива от аналоговото минало, които лесно ще паснат на Pentax. Използвам ги с Olympus-а, обаче на него стават малко "дълги".

Мнение за физическия капацитет на 4/3 матрицата? Имам въпрос в тази посока.

Ако се погледнат компарометърът и другите подобни "инструменти", се вижда, че EPL-2 е направил як скок при високо ISO - и спокойно конкурира другите апарати от бюджетен и среден клас, които са с по-голяма матрица!!!!!

Ааааааааа, значи може! И то е ясно, че може, но въпросът е докъде!

Автор: mishelle_m   
Дата:   20-02-11 09:17

Свикнал си със стабилизирана матрица - Пентакс.
[smilie24]

Автор: simbon4o   
Дата:   20-02-11 09:30

на твое място щях да си взема втора система само заради по-голямото мазало, което може да става, портретни обективи и т.н.(това е и причината да седя далеч от 4/3) което куца на 4/3 заради малката матрица и големия кроп фактор. Както ти казаха обективите ще решат чуденето.

Аз бих заложил на никон Д90 или Д5000(ако е изгодно е чудесно тяло особено удобно с това въртящо дисплейче). Ползвай го където не те покрива 4/3 и ще си добре. При никон имаш всичко, но както с всички APS-C матрици компактността отива по дяволите. Туристическите обективи не са много евтини, но поне никонските са яки! 18-200VR, 28-300VR
и т.н. Стабилизацията е в обективите - по-добра е за дълъг зуум ще се убедиш сам!, Но си идва на цена във съответната валута. При оли 70-300 са 140-600, при никон си е просто 105-450. Ти си избираш.

Пентакс К-р не е лош, но е скъп, а К5 е много скъп но никак не е лош. Проблема на пентакс е че трябва да се зориш с обективите - никакви наличности, по-бавни за намиране, по-малко евтини хубави обективи на марката, по-малко разнообразие. При средно скъпите и скъпите има какво да се гледа особено ако си фен на малките размери! Пентакс са известни с палачинките си(малки по размери твърди обективи). Пентакс могат да приемат всякакви други обективи и да си ги ползваш като ръчни, само с преходник който да ги държи достатъчно стабилно пред матрицата и меренето и потвърждаването на фокус работи отлично. До тук с пентакс и преимуществата им.

За мен ако не ти се поддържат всички накупени неща паралелно с новите мини изцяло на никон. Ако си дал много пари и няма да си върнеш много от тях, мисли за паралелно ползване, 4/3 си имат преимущества и ако са ти важни по-добре не продавай всичко.

Автор: apollo   
Дата:   20-02-11 09:50

Не се терзай с излишни неща! Харесват ти цветовете на Оли нали? Ако е така няма защо да мислиш за друго [smilie24]

Дата:   20-02-11 10:14

Jankoff

"Мнение за физическия капацитет на 4/3 матрицата? Имам въпрос в тази посока."

Отговора е елементарен.

Ако при този размер с тази гъстота на пикселите Олимпус изравнят по-големите сензори то по-големите сензори ще имат поне по-голяма резолюция.

Пример Е-5 -> 7д :)

Иначе при една и съща технология по-големие сензор с днешните технологии винаги ще е по-добър във всяко едно отношение.

Цветопредаване,динамика,светлочувствителност и резолюция :)

Автор: didesignbg   
Дата:   20-02-11 10:50

вземи си трето тяло и зумче да запълни ужасяващата дупка от 50 до 70 мм[smilie3]

Автор: gpi72   
Дата:   20-02-11 10:55

Отгорова за физическите граници на 4/3 може да се разбере с изчакване. Не бързай, ако можеш да си го позволиш, дай време на новата технология да покаже възможностите си и тогава ще решиш. Ако тогава решиш да сменяш "вярата" тъкмо ще имаш и по-голям избор.

Автор: serjy   
Дата:   20-02-11 11:02

"...
Ааааааааа, значи може! И то е ясно, че може, но въпросът е докъде!"

този въпрос седи откакто го има и олимпус и десетилетия вече всичко е на "кантар". така ще остане и занапред [shtrak]

Дата:   20-02-11 11:06

Благодаря на всички дотук, особено на подробното мнение на simbon4o!
Става интересно.
Вероятно мнозина тук биха си извадили важни изводи, независимо от системата, която използват. Много често човек дадено нещо го знае - обаче докато не го чуе и от друг/и, не може да го приеме напълно.
За pd - ясно е, че при една и съща технология по-големите сензори винаги ще са по-добри (ако продължават да се развиват), но единият ми въпрос беше свързан с това, че - както се вижда от компаратора и пр., по-малкият сензор на EPL2 е успял да извади на 3200 ISO равностойна картинка на актуални APS-C модели. Ако в този момент това е върхът на капацитета на сензорите изобщо, ще се примирим и ще си караме с това, което е сега, като аз лично ще си взема, да кажем, един EPL2 и ще бодна на него чрез адаптер каквото трябва от досегашната 4/3 система. Още повече че, ако капацитетът за високо ISO е достигнат, никак не е невероятно някои от производителите на сензори изобщо да не си направят труда да ги доразвият. (Още повече че развиването на нещо на ниво "връх на капацитета му" сигурно е сложно и скъпо.)
Но, ако сензорите тепърва ще се развиват много, може би няма да е лошо да прибавя още една система. Вече обясних, че не искам да се разделям със 70-300 - повечето тук знаят много добре, че това е уникална възможност за обектив едновременно с такъв зум, такива ниски тегло и обем, и такава цена. При Никанон тези обективи са около 2 пъти, а и повече, по-големи, по-тежки, по-скъпи ...
По принцип е интересно доближен ли е върхът на физическия капацитет на сензорите или не.
Ще направя аналогия с процесорите на компютрите, които стигнаха върха си при тази материална база. Увеличението на мощта им вече се базира на удвояване, утрояване, учетворяване и прочие на ядрата, а не на увеличение на скоростта.
За обикновения потребител е важно да знае какво да очаква от технологията, за да не си харчи парите напразно или неправилно.
Междувременно, докато пишех горното, са се появили мнения, че все още никой не знае къде е върхът на технологията. [smilie5] И това е доста кофти ... Пак ще си хаааарчим .... [smilie5]

_____
Edit. Отговор на didesignbg. Дупката ми е по-малко ужасяваща. Не е 50-70, а е 60-70. [smilie18] [smilie19]

Публикацията е редактирана (20-02-11 11:09)

Дата:   20-02-11 11:12

мен ако питаш, друга кропка не ти трябва. вземи си едно ФФ тяло. [smilie24]

Автор: n1x0n   
Дата:   20-02-11 11:19

A защо бързаш? Тези 2 тела и обективи ще ти изкарат поне още 2-3 години без никакви драми.
Дотогава ще се знае какво са намислили от Оли, а ти ще знаеш точно от какво имаш нужда.
Защото към момента, да ме прощаваш, ама звучиш все едно и идея си нямаш [smilie3]

Да се сменя система само заради високо ИСО бих разбрал само ако си репортер или снимаш по някакви ревюта и прочие места с константно лоша осветеност.

Автор: tvk75   
Дата:   20-02-11 11:21

по принцип не е доближен върхът на физическия капацитет на сензорите (и не само физическия)

Дата:   20-02-11 11:26

Моят проблем е май, че повече разсъждавам какво "би било", отколкото да снимам.
Имам 12-60, уж е върхът, обаче криви - и после някой човек попаднал в ъгъла току взел, че се обидил [smilie5]. Това е реален проблем между другото. Направиш снимка на група хора с 12-60, най-важният човек се оказал встрани - и излязъл изкривен ... [smilie9]. Случвало ми се е ... Иначе 12-60 е супер за пейзажи и пр.
Китовият не криви. Обаче не е широк и не е светлосилен.
Праймът не криви и е светлосилен, обаче е непредсказуем, трябва да го къткаш, докато направи каквото трябва.
Въпрос конкретен. Имам Flektogon 2.8, 20 mm, един скоро в Базара беше поискал за такъв 500 лв. И в чужбина върви високо. Обаче и той е доста непредсказуем в поведението си. На Олимпуса е 40 мм, не е достатъчно широк, а аз съм го използвал на Зенит в миналото почти като рибешко око. Чудя се, ако го кача на един Пентакс, дали няма да е доста по-добре и интересно - защото той става остър чак на 5.6. На Олимпус това става проблем - да се гони по-високо ISO.
Ако някой знае - благодаря предварително!

Дата:   20-02-11 11:33

на нарастването на сензора, кривенето ще ти е все по-сериозен проблем, всъщност [smile]

Автор: hotsnail   
Дата:   20-02-11 12:24

Янкоф мисля че сме далеко от физическия лимит на исо-то. Така де Сони ще пускат АПС-Ц сензори със сходна гъстота на 12МП микро 4/3 със макс исо от 200 или 400 хиляди тази година.

Автор: didesignbg   
Дата:   20-02-11 12:44

Само!?
Аз от сони очаквах поне милион.

Автор: hotsnail   
Дата:   20-02-11 13:12

dide не съ притеснявай Никон първи ще го пуснат Април месец. [smilie18] [smilie18]

Евтините сонски апарати и с исо 12800 са си добре

Публикацията е редактирана (20-02-11 13:12)

Автор: dikimee   
Дата:   20-02-11 14:33

Ако те пускат с фотоапарат в музея/катедралата/др. значи и ще те пуснат със статив/монопод. Тогава проблем с ISO-то няма да имаш. Аз също имам Е-520 и със едно стативче мога да се справя с който и да е музей.
Да, неудобно е, но за мен неудобно е да мъкна Е-520 със закачен 70-300, пък две тела [smilie10]
Пък и един хубав монопод чудесно върши двойна работа като тояжка за подпиране [smilie5]

Дата:   20-02-11 14:47

Jankoff бъркаш.

"EPL2 е успял да извади на 3200 ISO равностойна картинка на актуални APS-C модели"

4/3 единствената матрица която ме изкефи беше точно 12мп на Е-5 и то до 400 исо.
Нагоре отстъпва дори на 7д ,а какво остава за д7000...

Митове и легенди са това :) Просто е ЕПЛ2 мазнята е по-голяма да отбие номера.

Автор: CyberGene   
Дата:   20-02-11 14:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-02-11 14:57

Ти мани ся като излезе Никон д400 ще видиш какво ще се случи във форума...нищо ,че ще е 3000+ лв [smilie18]

Автор: danvan16   
Дата:   20-02-11 15:36

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »