Автор: Jankoff
Дата: 20-02-11 11:06
Благодаря на всички дотук, особено на подробното мнение на simbon4o!
Става интересно.
Вероятно мнозина тук биха си извадили важни изводи, независимо от системата, която използват. Много често човек дадено нещо го знае - обаче докато не го чуе и от друг/и, не може да го приеме напълно.
За pd - ясно е, че при една и съща технология по-големите сензори винаги ще са по-добри (ако продължават да се развиват), но единият ми въпрос беше свързан с това, че - както се вижда от компаратора и пр., по-малкият сензор на EPL2 е успял да извади на 3200 ISO равностойна картинка на актуални APS-C модели. Ако в този момент това е върхът на капацитета на сензорите изобщо, ще се примирим и ще си караме с това, което е сега, като аз лично ще си взема, да кажем, един EPL2 и ще бодна на него чрез адаптер каквото трябва от досегашната 4/3 система. Още повече че, ако капацитетът за високо ISO е достигнат, никак не е невероятно някои от производителите на сензори изобщо да не си направят труда да ги доразвият. (Още повече че развиването на нещо на ниво "връх на капацитета му" сигурно е сложно и скъпо.)
Но, ако сензорите тепърва ще се развиват много, може би няма да е лошо да прибавя още една система. Вече обясних, че не искам да се разделям със 70-300 - повечето тук знаят много добре, че това е уникална възможност за обектив едновременно с такъв зум, такива ниски тегло и обем, и такава цена. При Никанон тези обективи са около 2 пъти, а и повече, по-големи, по-тежки, по-скъпи ...
По принцип е интересно доближен ли е върхът на физическия капацитет на сензорите или не.
Ще направя аналогия с процесорите на компютрите, които стигнаха върха си при тази материална база. Увеличението на мощта им вече се базира на удвояване, утрояване, учетворяване и прочие на ядрата, а не на увеличение на скоростта.
За обикновения потребител е важно да знае какво да очаква от технологията, за да не си харчи парите напразно или неправилно.
Междувременно, докато пишех горното, са се появили мнения, че все още никой не знае къде е върхът на технологията. И това е доста кофти ... Пак ще си хаааарчим .... ![[smilie5]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif)
_____
Edit. Отговор на didesignbg. Дупката ми е по-малко ужасяваща. Не е 50-70, а е 60-70. ![[smilie19]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley19.gif)
Публикацията е редактирана (20-02-11 11:09)
|
|