Автор: d_ave
Дата: 11-01-11 09:11
Exposure Compensation=0 именно за да покажа въпросният слуай. компенсация ползвам постоянно, иначе няма отърване от кофти експонирани кадри. въпроса ми е по-скоро от техническа точка - чудя се защо се получава така.
да, кадрите по своему са експонирани правилно, но идеята ми е, че при по-отворена бленда винаги тенденцията е към преекспонация, като понякога трябва да задавам много голяма компенсация, за да не получа преекспониран и блед кадър. съгласете се, че когато трябва бърза реакция и има време само да кадрираш, защото иначе си изпуснал момента, не е особено удобно да връткаш компенсацията и да се чудиш ще имаш ли накрая добра експонация, или ще получиш прекалено светъл/тъмен кадър.
това, което най-много ме дразни в случая е, че 50 годишния спотматик, с който снимам понякога, се справя доста по-добре с меренето отколкото канона, което не е нормално според мен. в крайна сметка в него има само един централен сензор и това е, дори заради батерията отчитането дава леко отклонение и пак получените кадри са с по-добра експонация.
|
|