Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как ... и защо ...?
Автор: MarinY   
Дата:   19-12-10 20:54

Идеята за темата, ми се оформи от въпрос на съфоромец, за една моя снимка: "как и защо ...?"

Има много теми за обективи, тела, шум ..., но снимките се правят от фотографа.

В много ситуации, предварителната подготовка (план) за снимката или "скрити" трикове, а не притежаваната апаратура, определят крайния резултат.
Мисля, че ще е много интересно и полезно да си споделем "техники" с отговори на "как и защо?" за по-особени, не ежедневни ситуации.
Може и да се дадат съвети за подобряване на технологията. Изобщо отворена тема за "верният начин"

Ще опиша една моя снимка от преди почти два месеца:
Авиошоу, два изстребителя летят един срещу друг. Целта е да се хванат в момента на разминаването.
Скорост (без да съм специалист) около 300-500 км/ч. Относителна 600-1000 км/ч. Височина - 100-150 м на около същото разстояние от мен.
Т.е. доста сериозна ъглова скорост спрямо снимащия и невъзможност да се знае мястото на "целувката".

Снимано с Д300, 70-200/2.8 и ТС1.7.
Панинг на единия от самолетите
Зум, така, че следеният самолет да е в центъра на кадъра и да имам по 3-4 дължини отпред и отзад, за да се "намърда" евентуално в кадъра и другият.
На максимална серия, разбира се,започваща по-усещане около секунда преди "срещата". Малки изчисления показват, че при 7 кадъра в секунда ще хващам следеният самолет на всеки 30-40 метра!!!
Шансът да са двата, близко в кадъра е и малко късмет.
При скорост на затвора около 1/1200 сек. насрещният ще "измине" 20 см. и ще е размазан. (има ли начин да не е, освен 1/8000 сек?)

https://photo-forum.net/static/site_pics/165/a_1288409135_DSC_8982ff.jpg

П.П. Мисля, че тук, освен споделяне, могат да се поставят и въпроси за други снимки, на други автори, които ни повдигат въпроса "как и защо?"

Отговори на това съобщение
 Re: Как ... и защо ...?
Автор: cicomanco   
Дата:   19-12-10 20:57

Заснел и си кадъра посредством следене на единия от самолетите.Нормално е другия да е размазан , защото скоростта не е стигнала за него.Ако е снимано със засичане , и двата щеха да изглеждат еднакво!
Хубав кадър между другото![smilie24]

Дата:   19-12-10 21:02

Според мен "засичане" е невъзможно. При серията (имах три шанса), виждах ли вторият самолет във визьора, значи не съм го хванал в кадъра. [smilie2]

Автор: cicomanco   
Дата:   19-12-10 21:06

Е...по-скоро е непрактично и трудно изпълнимо!
Познах ли?[smile]

Автор: asahi   
Дата:   19-12-10 21:12

Марине, очакваш от хората подготовка по физика и математика, която те често нямат. Те, хората, искат готови рецепти - на такава бленда и скорост, на този режим получаваш това. Не че се получава, но пак го искат.

Дата:   19-12-10 21:16

[beer]

Автор: clipse   
Дата:   19-12-10 21:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ss_sgp   
Дата:   19-12-10 21:31

при това чисто синьо небе е простичко - снимаш двата самолета поотделно и правиш монтаж, после обираш овации със снимката без да споменаваш подробности. Ако си се справил добре никой няма да усети от снимка 1000px по дългата страна :)

Дата:   19-12-10 21:40

SS..., не става въпрос за надцакване, а за фотография ...

Асахи и Клипс, "пипаш" ли техника, трябват и технически знания. Все пак става дума за фотографи, а не за "ползватели на камери".

Надявам се да има и много други кадри и споделена информация (ноу хау). [smilie3]

Автор: Stoychev   
Дата:   19-12-10 21:51

Снимката е чудесна! Пусни я някъде! [smilie24]

Автор: e-design   
Дата:   19-12-10 22:45

тя си е пусната ;) https://photo-forum.net/i/1388714

Автор: asahi   
Дата:   19-12-10 23:24

Десният самолет трябва да е изкривен странично с отклонение поне 20 см.

Автор: victory13   
Дата:   19-12-10 23:49

и при 1/8000 пак ще маже... все пак при само 360км/ч самолета изминава за 1сек 100м... панирайки единия, удвояваш скоростта на другия... не мисля че има полезен ход...

Дата:   20-12-10 00:44

Значи, като цяло, това е начинът? Единствено, Приоритет на скорост. 1/8000 или максимума на апарата, а бленда и ИСО ..., каквото сабя покаже. [smilie3] Тогава 2-3 см ход на втория самолет са пренебрежими за общ план.

Давайте други снимки! [smile]

Дата:   20-12-10 10:44

Първо при 1/8000 (1/4000) затворът не щрака както при 1/200 - изцяло отваряне, експонация и последващо затваряне. Това е невъзможно да се получи за подобни кратки времена от механична система.

Второ наистина не мога да разбера радетелите за "чиста фотография", след като абсолютно същият краен резултат ще се получи с монтаж. Поне за мен единственото важно нещо, по което се прави оценка е крайният кадър. А това кой, кога, с какво и как е снимал има значение само ако е хоби. Подобни репортажни кадри ако се върнеш без кадър ще има после бой :)

Дата:   20-12-10 12:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-12-10 14:22

и аз съм съгласен с тръпката, но ако си отишъл с цел и се върнеш без кадър? какво правим

Автор: Canon   
Дата:   20-12-10 14:44

clipse
Откакто е създадена фотографията - това е цялостен единен процес - от снимане, през лаболаторната обработка до крайното копие.
Преди дигиталките, некадърните лаборанти ратуваха за "чисто снимачна" фотография - за да скрият собствената си некомпентност в лаболаторния процес.
Сега се повтаря същото, с тезата за/против фотошопирането.
Е, вероятно има място под слънцето и за щракаческа форма на фотография - каквато е тезата на Полароид за потребителски настроените американци - "Вие натискате спусъка - оставете на нас всичко останало"

Дата:   20-12-10 14:51

Дата:   20-12-10 16:11

Стар разговор, дъвкан в десетки теми. ако не се обсъждат крайностите, всеки има частична истина в тезата си.

Идеята ми тук е друга - техники и скрити "трикове" за постигане на резултата на място.
[shtrak]

Автор: boink   
Дата:   20-12-10 16:44

http://honewatson.com/wp-content/blogs.dir/thumbs/2006/07/ogold-palestinian-woman-with-rocket-launch

"Вие натискате спусъка - оставете на нас всичко останало" цитат от канон.

Автор: ggreg   
Дата:   20-12-10 17:29

Марин, [smilie24] На мен кадъра си ми харесва и така. Даже си мисля, че с една идея по-ниска скорост десния агресор ще седи още по-добре (за мен), ще има повече динамика. Ако има начин да се постигне (с монтаж или подходяща??? скорост,което ти искаш, ще ми стои твърде изкуствен кадъра и малко като "грешка"...
Харесва ми така :)

Автор: sigmadelta   
Дата:   20-12-10 17:40

Темата е прекрасна ! При обмянята на опит всеки ще научи нещо ! С интерес ще я следя !

Дата:   20-12-10 17:51

ггрег, чудесна идея е и не само при самолетите, (коли, животни) "разминаващият" се, да е съзнателно по-размазан. Като духче! [smile]

Автор: Canon   
Дата:   20-12-10 18:00

clipse
И да контрираш и да не контрираш - все тази -губиш. Това не ти е игра на карти, че да блъфираш и така да спечелиш.
Аре контрирай народа, дето е казал: веригата се къса на най-слабата халка.

Твоята теза е уж е тезата на документалните видеокамери - As Is, ама не е ...

Колкото до "леко си бутнал настройките на контраст, цветност и нива на черното"
ще ти го илюстрирам с виц:

Англичанин пита лейди"
- Лейди бихте ли легнали с мен за 100 лири?
- Вие за каква ме имате...?
- А за 100 000 лири?
- Е това е сериозно.
- Значи уточнихме за каква Ви имам, сега остава само да договорим цената ...

Това че си "бутнал леко" е офертата за 100 лири - вече е ясно за какъв те имам, а колко точно си бутнал, няма значение. Въпрос на твой избор (както и лейди си е променила избора)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »