Автор: MarinY
Дата: 19-12-10 20:54
Идеята за темата, ми се оформи от въпрос на съфоромец, за една моя снимка: "как и защо ...?"
Има много теми за обективи, тела, шум ..., но снимките се правят от фотографа.
В много ситуации, предварителната подготовка (план) за снимката или "скрити" трикове, а не притежаваната апаратура, определят крайния резултат.
Мисля, че ще е много интересно и полезно да си споделем "техники" с отговори на "как и защо?" за по-особени, не ежедневни ситуации.
Може и да се дадат съвети за подобряване на технологията. Изобщо отворена тема за "верният начин"
Ще опиша една моя снимка от преди почти два месеца:
Авиошоу, два изстребителя летят един срещу друг. Целта е да се хванат в момента на разминаването.
Скорост (без да съм специалист) около 300-500 км/ч. Относителна 600-1000 км/ч. Височина - 100-150 м на около същото разстояние от мен.
Т.е. доста сериозна ъглова скорост спрямо снимащия и невъзможност да се знае мястото на "целувката".
Снимано с Д300, 70-200/2.8 и ТС1.7.
Панинг на единия от самолетите
Зум, така, че следеният самолет да е в центъра на кадъра и да имам по 3-4 дължини отпред и отзад, за да се "намърда" евентуално в кадъра и другият.
На максимална серия, разбира се,започваща по-усещане около секунда преди "срещата". Малки изчисления показват, че при 7 кадъра в секунда ще хващам следеният самолет на всеки 30-40 метра!!!
Шансът да са двата, близко в кадъра е и малко късмет.
При скорост на затвора около 1/1200 сек. насрещният ще "измине" 20 см. и ще е размазан. (има ли начин да не е, освен 1/8000 сек?)

https://photo-forum.net/static/site_pics/165/a_1288409135_DSC_8982ff.jpg
П.П. Мисля, че тук, освен споделяне, могат да се поставят и въпроси за други снимки, на други автори, които ни повдигат въпроса "как и защо?"
|
|