Автор: Uve_Smotanson
Дата: 28-09-10 11:04
Въпреки, че хвърлих око на старите топици, налага се да пусна поредната тема насочена към използващите старите си стъкла от ленотви апарати на нови тела.
Обстоятелствата ми предоставиха следните обективи.
Pentacon Practicar 50mm 1.8
Pentacon Practicar 28mm 2.8
Carl Zeiss Biometar 120mm 2.8
Carl Zeiss Biometar 80mm 2.8
Carl Zeiss Flectogon 50mm 4.0
Юпитер 36 В - 250мм 3.5
Мир 38 В - 65мм 3.5
Volna -3 80 - 80мм 2.8
Въпросите ми:
1. Байонетните стъкла са ми любопитни. Има ли начин да се използват на никонски байонет? Доколкото ми стана ясно, М42 преходника, поне това което видях е повече на резба. Това така ли е, или има различни видове - резба и байонет. Реално руската оптика не е от приоритетите ми. Отделно, че Мир 65/3.5 е в насипно състояние.
2. Евентуални минуси от използването на преходника и "светлите" стъкла? По спомен от един "китов" киевски обективи и М42 на D40 се получи прилично "макро", но не се сещам нито параметрите на обектива, нито дали преходника беше "чист", т.е. без оптичен елемент.
3. Доколкото ми стана ясно, обективите са използвани на Киев и Зенит. Евентуално някакви лентови тела, подходящи за чесане на крастата, тези или други :))))
4. Някой ремонтира ли още такива стъкла?
Питам, защото Carl Zeiss Biometar 80mm 2.8 има някакъв проблем. Опитката му е почти читава, на фона на някой от другите обективи. Пръстенът за бленадата не реагира. Нямам спомен дали беше напълно затворена и аз я отворих или си седеше така, но в момента е блокирал на 2.8 и не иска да затваря. Та някой занимавам ли се? Горе долу цена? Струва ли си?
|
|