Автор: ivodam
Дата: 21-08-10 11:29
Мисля, че не е лошо пак да повдигна една тема, по която е дискутирано, но като цяло продължава да се неглижира, ми се струва. Става въпрос за задаване на "правилната" яркост на монитора при калибрирането му. Несъмнено сте се убедили, че правилният подбор има съществена важност за въприемането на изображението и оттам оказва виляние доколко плътно (по-светло или по-тъмно) ще ви стои изображението при други потребители, на печат, в нета, ако щете и т.н.
Ставало е въпрос в тази връзка, например, че препоръчителната яркост за LCD монитор е 120 cd/m2. В някои калибрационни софтове си го има заложено като дефолт. Въпросът е, че както справедливо при една подобна тема отбеляза, ако не се лъжа Никсона, това реално има смисъл, ако ти е стандартизирана осветеността на мястото на работата. Какви решения има, ако нещата не са стандартизирани там по ИСО и не знам си какво, но има възможност да се измерят чисто количествено - като осветеност на единица площ, цветна температура и т.н. Има ли някъде формули, или таблици, откъдето да се види при еди какви си реални данни за околната среда, какви стойности за яркостта в cd/m2 трябва да се зададат.
Благодаря предварително.
|
|