Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Скорост на фокусиране!
Автор: avasilev   
Дата:   12-06-10 17:52

Здравейте! Искам да чуя мнението Ви по следните въпроси!

1. Има ли значение скороста на фокусиране от това дали в тялото има мотор или не!
2. Какво определя скороста на фокусиране!
3. Кое влияе отрицателно върху нея!

Моля Ви не превръщайте темата във война на марките!

Отговори на това съобщение
 Re: Скорост на фокусиране!
Автор: cicomanco   
Дата:   12-06-10 18:06

Скоростта е по-малкия проблем!
Виж , аз бих наблегнал на прецизността!
Има по-стари обективи , които са на "отвертка" и фокусирет по-бързо от някои нови , но прецизността във вариан когато ел.мотор движи фокуса е далеч по-висока![smilie24]

Автор: tvk75   
Дата:   12-06-10 18:15

фокусирането е по-бързо когато мотора е в обектива,отрицателно влияе недостатъчната светлина,доколото знам аз

Автор: asahi   
Дата:   12-06-10 18:24

Няма как да не става въпрос за Никон в тази тема.

Автор: stoyan_5   
Дата:   12-06-10 18:43

[smilie5]

Автор: sirkhann   
Дата:   12-06-10 19:04

cicomanco - направи ми впечатление, че като влезеш във форума на dpreview, в раздела на Олимпус, много хора се оплакват от точността на E-620 и другите тела [smilie10]

Автор: burnmaster   
Дата:   12-06-10 19:48

[smilie21] [smilie7]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   12-06-10 19:58

cicomanco написа:

> Скоростта е по-малкия проблем!
> Виж , аз бих наблегнал на прецизността!
> Има по-стари обективи , които са на "отвертка" и фокусирет ...

cicomanco,

това си е просто твоята интерпретация на въпроса.
Има цели области от фотографията, в които скоростта на фокусиране е не по-малко важна от "прецизността", нека го кажем "точността".

Такава е например спортната фотография в частност, всъщност отчасти и репортажната фотография като цяло. Да не теоритизираме излишно - просто като изпуснеш момента колкото и прецизно да ти фокусира тялото, кадъра ще е никому непотребен....
Така че - нека отговаряме на това, коета са ни попитали, а не на това, което ние си мислим, че трябва да ни питат защото сме много добри във фотографията [smile]

avasilev,

В чисто практически аспект верния отговор на този въпрос по принци е, че няма пряка зависимост между това къде е AF моторчето и скоростта на фокусиране.

Това, че мотора е в тялото би означавало само една предавка в повече или само няколко предавки в повече. Те могат да увеличат грешката, но не и да променят скоростта на фокусиране чувствително. Най-малкото заради това, защото така или иначе системата е обхваната от ОВ и когато сензорите кажат "да" според алгоритъма на тялото моторчето спира, в същия момент разрешава шътъра и съответно предавките в обектива спират.
По този начин погледнато - ако мотора в тялото и мотора в обектива са по своята същност еднакви и натрупват някакво закъснение сами по себе си резултатът за цялата операция ще е почти идентичен, независимо къде е мотора.

Но от друга страна най-бързи са така наречените ultrasinic (или както там им казват) електродвигатели, при това не всички, а тези от тях, които са на практика вградени в обектива и така предполагат минимум механични предавки (като разликата USM/microUSM при Канон).

Очевидно е в такъв случай, че ако варианта "мотор в обектива" позволява варианта USM/HSM/както-там-по-друг начин се казва в съответната система, а пък варианта "мотор в тялото" не го позволява - явно тогава моторът в обектива ще доведе до по-бързо фокусиране.
Обаче ако моторът в обектива и моторът в тялото са еднакво лоши и бавни - то и резултатът от тях ще е еднакво лош.

Дори ако питаш конкретно за Никон отговорът не е съвсем еднозначен - вярно е, че доколкото зная всички мотори в обектива на обективи Nikor май са по-бързи от тези в телата Nikon, но това не означава, че системата на Nikon с мотор в тялото е винаги по-бавна от моторите, които други производители поставят в обективите си на Никонски байонет - например при Сигма - ще трябва да се провери 1) дали всички обективи Сигма за Никон с мотор използват HSM мотор 2) дали HSM моторите на Сигма са задължително по-бързи от моторите в тела като D3X [smile]

Ако имаш предвид мотори в тела Коника-Минолта примерно - мисля че ще е аналогично.

Така или иначе - аз на твое място дори не бих търсил принципен отговор на този въпрос, а бих го проверил само като сравнение между вариантите с конкретнате двойки тяло/обективи. [smile]

Автор: tvk75   
Дата:   12-06-10 20:01

за никон става дума,няма начин [smile]

Автор: burnmaster   
Дата:   12-06-10 20:03

HSGeorgiev удоволствие за мен да те чета в която и да е тама.Редко знаещ човек[smilie24]
Препоръчвам.

Дата:   12-06-10 20:11

HSGeorgiev !

Благодаря ти много! Информацията наистина ми е полезна! Аз съм на същото мнение или по-скоро до сега беше предположение ! Може да видиш с какво снимам и за това ми е много интересно! Аз за в бъдеще ще ползвам само Nikkor така ,че не мисля ,че ще имам проблеми с фокуса! На тъмно малко се колебае от време на време и си мисля, има ли това връзка с липсата на мотор? Имах 450D Canon и там се получаваха такива колебания! Може би при апарати за професионална употреба този проблем липсва въпреки ,че не ми се вярва. Светлината , липсата на такава, обектите които снимащ, контраста между тях (липсата му бърка апарата), начина на мерене, объркват системата,не знам може и да са само предположения! Исках с темата да си изясня някои аспекти по въпроса с фокусирането и мисля ,че тя би могла да е полезна за много любители на фотографията!

Автор: sirkhann   
Дата:   12-06-10 21:50

Аз днес си бях пуснал зайците да щъкат из стаята и си щракам с верния ми ИКСУС.

Той по принцип никога не ме предава, фокусът му е винаги точен.

Обаче по 2 секунди фокусира заека, па той избягал на другата страна на стаята...

Общо взето имах 2-3 точни кадъра от цялата работа. [smilie5]

Дата:   13-06-10 07:56

Sirkann!

Иксус е друга работа , Ние тук си говорим за смешните DSLR![smilie18]

Автор: vgramatikov   
Дата:   13-06-10 08:57

Скороста на фокусиране зависи от много неща.
Повече от горноизписаните от автора.

Зависи от автофокусния модул на тялото,от мотора на обектива,от стъпката на мотора на обектива,от светлосилата,от количеството светлина и наличния контраст на фокусирания обект и това пак е много грубо казано ;)

По принцип скороста е обратно пропорционално на прецизноста но и това е относително.

Като цяло ако автора има нещо конкретно в предвид ще ни спести много писания.

Според мен при наличието на афс,усм,хсм мотор в обектива мотора в тялото няма никакво значение поради факта ,че той не работи когато се ползват такива обективи.

В същото време е факт ,че при моторно тяло понякога безмоторните обективи като 50 1.8 фокусират по бързо с мотора от тялото от колкото с афс обективи применро като 35 1.8Г и 50 1.4Г.

Примерно има един мит ,че Никор 300/4 афс ед е относително бавен за прайм но истината е ,че всички 300мм обективис минимално фокустно разстояние 1.5м имат такъв проблем.
Просто хода е голям от 1.5 до безкрайност.
Когато е на лимитер този проблем е решен подчти на 100%

Не случайно топ праймовете на канон имат лимитер със 3-стъпки.Това обезпечава прецизен и същевременно бърз автофокус.

И тук важи правилото няма пълно щастие.

Дата:   13-06-10 10:03

Нямам конкретен въпрос! Чиста проба любопитство! Има хиляда теми за безмоторни Никони! Бавно фокусирали, някой ги отричат други казват ,че няма проблем стига обектива да е с качествен мотор. Аз и с Канон имах такива засечки снимал съм с 400D, 450D, 5DM1. Не казвам ,че е често или че е проблем . Но ако някой твърди че липсата на мотор е проблем! Защо?

И друго искам да попитам!

Когато съм на светкавица! Понякога фокуса дава сигнал, а не снима апарата. Трябват му 2-3 сек. но не иска в серия! Дали не успява да зареди светкавицата или е от нейна настройка!

Дата:   13-06-10 10:07

Канон нямат безмоторни обективи с автофокус.
На никон повечето им безмоторни са портретчици и не е болка за умиране дори и да не е толко бърз аф.
Нали ти казвам има някой безмоторни обективи който фокусират по-бързо от афс такива.

Автор: stzz   
Дата:   13-06-10 10:28

ОК, като ще си говорим за АФ, от къде идва проблема налагащ калибриране на системата тяло-обектив?
Нали си имаме АФ сензор и ако той казва - има фокус, от къде идва грешката че на снимката се губи?
[shtrak]

Дата:   13-06-10 10:30

[smilie7] обектива казва на тялото кога е фокусирал.

Дата:   13-06-10 10:30

Въпроса за калибриране ми е пълна мъгла! Вече за 3-4 път срещам въпрос ,но така и не видях точен отговор ,а само догатки!

Дата:   13-06-10 10:37

пд, а АФ сензора какво казва?[smilie3]

п.п.И аз не съм прочел смисленно обяснение-затуй питам.

Дата:   13-06-10 10:47

100 пъти е било писано по темата намери си и прочети :)

Дата:   13-06-10 10:50

Тъй като не разбирам от електроники, имам някакво обяснение което я изключва.
Нещо от сорта е-що да гоним микроните при прецизноста на изработка, след като с малко софтуер(ред. Microadjustment) и .....готово!
[smilie7]

Публикацията е редактирана (13-06-10 10:54)

Дата:   13-06-10 10:51

Как оправяш нефокусиран кадър със софтуер?
[smilie18]

Дата:   13-06-10 10:55

Microadjustment![smilie3]

Автор: pmartinov   
Дата:   13-06-10 11:07

1.Да има

2.Осветеността на обекта,светлосилата на обектива,софтуера и чувсвителността на сензорите.

3.Тъмнината забява автофокуса тоест прави сензорите по нечувствителни,а от там пада и скоростта на фокусиране.

Публикацията е редактирана (13-06-10 11:55)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »