Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Няколко Canon-ски въпроса...
Автор: stardriver   
Дата:   24-04-10 16:28

Здравейте, имам нужда от съвет и разяснения към проблеми, с които се сблъсках напоследък. [smile]

Едното ми питане е за Канонския EF 50 1.4...няколко човека се оплакаха от проблем с AF и се е наложил ремонт. Въпроса ми е колко пари е ремонта (ориентировъчно) и дали Вие сте имали подобни или други проблеми с обектива. Мисля скоро да купя от базара и се чудех дали да е тази 50ца или друга марка...може да предложите светлосилни алтернативи - ще съм благодарен (30, 35мм също е вариант, а като цена около 500-600лв. за 2-ра ръка)

Втория ми въпрос е свързан с избора на обектив за снимане на интериор. Тялото е старото 5D, снимките ще се използват предимно за web, но не е изключено и печат до А4, но в мноо редки случаи. Бюджета е около 1500лв. Снощи беше първата ми "интериорна задача" използвах 17-40, като се прибера от работа ще разсъждавам в/у резултатите, обектива не беше мой и не ми е удобно да го използвам, така че имам нужда от собствен, тъй като следващите месеци ще имам няколко задачи.

Тук в базара се продава 16-35 (1вата версия, 1500лв.) и се чудех сравнен със 17-40 цена/качество колко е по-добре/зле като избор.

С твърд или TS обектив никога не съм работил и нямам наблюдения, в момента нямам бюджет за твърд и варио и ще се наложи да избера по "гъвкавото" и бюджетно решение.

Надявам се да съм Ви насочил.. не държа обективите да са Canon...важното е да дават задоволителен резултат, че е субективно това е ясно хех.

Благодаря предварително!

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Няколко Canon-ски въпроса...
Автор: asahi   
Дата:   24-04-10 16:36

"...няколко човека се оплакаха от проблем с AF"
Няколко човека имат погрешно очаквния около ползването на АФ при отворена бленда. Ако и ти си такъв по-добре си вземи някой евтин зум.

"Втория ми въпрос е свързан с избора на обектив за снимане на интериор."
По-скоро въпросът ти трябва да е свързан с ползването на светлината при интериорни снимки, защото обективът ти е по-малкия проблем. И двата 16-35 и 17-40 ще ти свършат работа в една ситуация и няма да ти свършат в друга.

Автор: guciguci   
Дата:   24-04-10 17:02

По първия въпрос пробвай Sigma 50/1,4

По втория за 5Д само Sigma 12-24 и няма да е 1500 лева,а около 900 от базара.

И двата са супер и отговарят точно на бюджета ти.
Само че много внимателно тествай,защото това все пак е Сигма. [smilie5]

Публикацията е редактирана (24-04-10 17:03)

Автор: tantris   
Дата:   24-04-10 17:10

Обединяваш бюджетите и взимаш един 35/1.4Л.
2 в 1 - няма да съжаляваш.
Ако обаче ти трябва нещо около 24мм - там нещата са по-сложни. 17-40/4Л, 24-105/4Л ис или 24-70/2.8Л не са лош вариянт за 5Д.

Лично аз съм с 35/1.4Л и Сигма 12-24, ама ми се струва, че един 24-105/4ис би ми вършил добра работа.

Публикацията е редактирана (24-04-10 17:12)

Автор: deathzone   
Дата:   24-04-10 17:53

Никон му е майката.[smilie18]

Дата:   24-04-10 18:03

asahi - Проблемите са в моторчето по-скоро, а не самия AF (по техни думи). Малко съм снимал с него и не смея да давам крайни мнения - при мен не е имало проблем.

guci - ако си я ползвал можеш да споделиш, но дурги хора, които я имат съм чел, че са се разделили с нея доста по-бързо от очакваното.

tantris - обектива се намира трудно втора ръка и цената му е около 2000лв. От това, което съм видял определено съм очарован от него, но просто в момента няма да имам възможност и явно ще се наложи да избера зуум-а.

А какво ще кажеш за твоята Сигма спрямо 17-40 ?

deathzone - ...и 18-55 VR нали? [beer]

Публикацията е редактирана (24-04-10 18:04)

Дата:   24-04-10 18:38

17-40/4 е по-универсален обектив. Аз взех сигмата за да имам най-широкото възможно стъкло, но напоследък все-по-често снимам на 24мм а не както преди на 12. Сега ако трябва да избирам между двата бих взел 17-40/4. Навтемето предпочетох сигмата.

Автор: bpavlov   
Дата:   24-04-10 19:09

До тук 2000 лева бюджет си обявил, направо се напъни и си вземи едно 16-35 втората версия, а светлосилен толкова ако ти трябва, по нататък ще си вземеш. Ич не се занимавай със Сигми и 17-40. Аз съм имал 35/1.4, а 16-35/2 съм взимал под наем да снимам събития и мога да ти кажа, че на 2.8 и 35 мм е по-рязък и контрастен от 35-цата на 2.8. Това на 5д. Ако мина някога пак на Канон, това ще е първия обектив, който ще си взема

Дата:   24-04-10 19:26

bpavlov - явно не си прочел предния ми пост, както и да е - идеята е че в този момент немога да извадя накуп парите за 16-35 2ра версия или 35 1.4 (а те при всички положения ще са над 2000 лв.)

В базара 17-ката е около 800-1000лв., а 50-цата 500-600.

П.С.
...относно 16-35 1ва версия, който споменах, беше ми интересно дали оптически превъзхожда 17-ката (при бленди над 8) или разликата е простима.

Автор: niki_777   
Дата:   24-04-10 20:00

Мислил ли си върху варианта да си взимаш техника под наем?

Автор: aeobs   
Дата:   24-04-10 20:13

Няма значение какво ще вземеш, всичките са дърво и всичките ще ти свършат работата за която ти трябват.
Виж, за рентал може да помислиш.

Публикацията е редактирана (24-04-10 20:17)

Автор: flipbeat   
Дата:   24-04-10 20:25

16-35mm не си струва парите. Хубав е, но не и за близо 1500$.
35мм за интериор???

Автор: CHUKOV   
Дата:   24-04-10 21:40

А защо не?
12-24 е хубав обектив, но проблемът с интериора в случая е, че на 12 мм обектите изглеждат много разтеглени и деформирани

Клиентите винаги мрънкат като видят такова нещо.

Всъщност интериор съвсем не означава колкото може по-широко

По скоро интериорният кадър трябва да придаде усещането, което мебелите, материите, светлината и аксесоарите придават на мястото.

Дата:   24-04-10 21:52

niki_777 - Да, взимал съм но е крайно време да започна да си възстановя техниката, която изгубих преди време.

Автор: guciguci   
Дата:   24-04-10 21:56

CHUKOV всъщност е прав !

Автор: IDA   
Дата:   25-04-10 11:45

Ако ще е за интериор на около 24 мм, аз бих взел 17-40 и бих го ползвал на бленди 8-13. Ако попаднеш на рязка бройка, качеството е фантастично! Иначе и Сигмата 12-24 е чудесен обектив, но ако ще го ползаваш в късия край, в който е най-добре оптимизиран, ще иска много прецизно кадриране, за да не се получава ефектът на разтегляне, за който говори Чуков по-горе.

Дата:   25-04-10 11:51

Бях си казал, че повече никога няма да си купя 17-40, но май ще се наложи [smilie24]

Автор: IDA   
Дата:   25-04-10 12:00

Просто тестваш и ако ти харесва бройката, купуваш. Мисля, че прекалено много го оплюват този обектив. Аз от моя съм много доволен и не бих го продал. В горепосочения диапазон от бленди мазането в ъглите с 5Д изчезва напълно.

Автор: ALBIREO   
Дата:   25-04-10 17:05

12-24 е хубав обектив? [smilie18]
Няма нищо общо с 16-35 втора версия. Контраст, микродетайл, цветопредаване и т.н. МНОГО по-добър!

17-40 също не е лош избор. Лично за мен 16-35 втора версия си заслужава повечето пари и не случайно си го купих преди време. [smilie24]
На 5Д е чудесно. [smilie24]
Нещо което не мога да кажа за 12-24. По краищата образът се превръща в нещо като мацаница.

Дата:   25-04-10 21:40

Албирео
12-24 е обектив, който се купува заради 12-те мм, а не заради 24-те.

Ако искаш опитай на 17мм да сравниш сигмата със 17-40 да я видиш как е по отношение на остротата по целия кадър.

Автор: dau   
Дата:   25-04-10 22:25

CHUKOV аз съм правил тестове, ако те интересува пиши на лични да ти кажа [ezik]

Дата:   25-04-10 22:33

Щото и аз Танасе

Автор: bpavlov   
Дата:   26-04-10 15:18

Виж, 16-35/2 превъзхожда многократно всички други заместители и е напълно използваем на 2.8.
Събирай си пари за него, а до тогава снимай с квото имаш. За комерсиалните поръчки си го взимай под наем за 30 лева на ден.

Автор: dau   
Дата:   26-04-10 15:34

И кво стана? [smilie8]

Дата:   26-04-10 15:50

Хмм 16-35/2.8 за инериори не е най-рационалното решение. ЕФ 17-40/4 или сигма 12-24 + статив е комбинацията според мен.
Ако искаш обаче да имаш по-поливалентен обектив, 16-35/2.8 е добър избор. Ще става и за репортаж/маци в студио.[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »