Автор: IDA
Дата: 19-03-10 13:39
Здравейте,
Ще се снима кръщене на бебе в тъмна църква, т. е. движещи се обекти.
Техниката е:
1) EOS 40D;
2) EF 50/1,4
3) EF 85/1,8
4) EF 24-105/4L IS (в краен случай, картината със светлосилните обективи е по-приятна).
Направих няколко пробни кадъра във въпросната църква с EF 85/1,8. На ISO 1600 и F2,2 скоростта е едва 1/30 с. С други думи, един на всеки 3 кадъра е използваем. Ползването на статив е изключено. Няма нито време, нито място в гъчканицата. Не ми се иска да работя на F1,8 за по-висока скорост, защото ще се налага да ползвам следящ фокус по странична точка, а за да бъде той достатъчно сигурен в тъмницата, ще трябва малко по-голяма дълбочина на рязкост. С пробни кадри установих, че F2,2 върши работа. По-възможност, искам да избягна и ISO 3200.
Мисля да ползвам вградената светкавица със силно намалена мощност за лека подсветка на лицата, но твърде вероятно е да не ми дадат да снимам със светкавица в църквата, така че ще трябва да разчитам на естествената осветеност. Това от друга страна това е добре, защото ще имам и разработка на детайл в задния план, което помага за предаване на атмосферата.
При статични обекти мисля да мина на ръчен фокус, стига да сработи потвърждението на фокуса. Но при подвижните ...
=======================================
Ще съм благодарен, ако споделите личен опит от снимане в такива и подобни условия. Дежурните спамери най-учтиво ги моля да се въздържат от спам.
|
|