Автор: Pulsar
Дата: 18-03-10 14:39
Ще се опитам да дам няколко идеи, но мисля, че е много възможно да попадат под графа НК и че ще има обяснения от типа: "То в НК това вече сме го установили, не може да се припокриват нещата... и тн"
Вариантите на идеите ми обвързват доста нещата изцяло в сферата на фотографиите и ще е много голяма битката да се отстояват като нововъведения си мисля.
- Рекламните агенции, които до настоящия момент се уповават на това, че не носят отговорност за съдържанието на рекламодателите да се задължат да изискват документи (от всякакъв вид)
а) за придобито авторство и неговите конкретни изражения (изкл/неизкл)на прилежащите изображения,
б)за реалното закупуване на същите чрез документи от сток агенции и др. такива
- Интернет сайтовете (най-общо казано) да изискват същата документация от рекламодателите си, защото после се получава едно мазало, в което също се измиват ръце с номера: не носим отговорност за материалите.
Да се търси отговорност и от едните и от другите за непотърсена документация по веригата. Така ще се изчистят парашутистите в бизнеса като цяло както в рекламната сфера, така и във фотографската (нищо лично)
Може и да сме големи бабаити, но това няма да е приятно за голяма част от тези, които не могат да си докажат документално нещата.
При постигането на горните две като условия мисля, че има няколко варианта на развитие:
А) да се получи, при което рекламодателите и рекламните къщи/сайтове ще намалеят значително като работа
Б) да не се получи, при което всеки ще прехвърля топката на другия отново.
По отношение на сайтовете, в момента водя много добра комуникация, за мое учудване, с над 10 големи интернет сайта, които обаче действуват по много интересен начин, а именно:
- свалят изображенията от алармираните статии, но не ги свалят от сървърите си, което отново оставя нарушение на правата ни.
- панически свалят и съдържанието на самите статии в едно със самите изображения, което ако трябва да сме абсолютно искрени, не е цел, попадаща под закрилата на правата ни.
Ето това са основните неща, за които се сещам в момента. Ще допълвам своевременно тази информация и ще ви държа в течение за случващото се.
На този етап се радвам от учудващо добрата и адекватна комуникация със съответните институции и медии. Отдавна си мечтая като говоря на някого на тема авторски права, той не просто да кима с глава, но и да разбира.
|
|