Автор: fotorafi
Дата: 16-03-10 09:15
Лично аз бях десетина години хоноруван преподавател в Колежа по фотография при факултета по журналистика,на Софийския университет. И имам ясно и точно изградено становище за фотографското обучение в България:
-Техникумът/професионалната гимназия/ по полиграфия със специалност фотография след 7 клас е за средно образование. За съжаление завършилите кадри са с незадълбочени знания и умения по фотография.
-Арт колежът е с 2 годишно обучение след средно образование. Има както кадърни, така и посредствени преподаватели-специалисти. Таксата за двугодишното обучение е много висока,имам и забележки за програмата на обучение
-Колежът по фотография при Факултета по журналистика е за 1 годишно вечерно обучение след средно образование.Таксата е ниска и приемлива, около 500-600 лв за двата семестъра- цялата година. Програмата трябва да се промени и осъвремени, за по-ефикасното обучение на курсистите.Повече практика с групи от 2-3 курсисти с един преподавател
-НАТФИЗ има специалност-фотография,с висше фотографско образование. Влизането е много трудно, приемат много малко студенти.Има и много излишни дисциплини, които се изучават. Висока такса за всеки семестър.
-Нов Бългаски университет с бакалавърска специалност-фотография със срок на обучение 4 години. Има както много кадърни, така и посредствени преподаватели. Програмата е доста раздута с излишни неща, които се изучават. Много висока такса за всеки семестър.Системата и програмата трябва да се променят
-остава и обучението в чужбина:Прага, Лаипциг, Лондон, Ню Йорк и т.н.Брат ми подържаше дълги години фотографската техника в един много престижен Ню Йоркски университет. Донесе ми програмата за 5 годишното обучение. Например практиката първата година е само черно-бяла фотография и работа само с твърд нормален обектив. През втората година само с твърди сменяеми обективи и чак третата година работят с вариообективи и цифрови камери. Всеки преподавател има "клас" от 3-4 студента с които работи, снима, обсъжда и изгражда през всичките 5 години...
И като се замисля,стигам до убеждението: Защо един млад фотолюбител, трябва да завърши висше фотографско обучение ???? Аз защитатвам становището, че един фотолюбител, млад човек е хубаво да завърши висше образование по специалности например: философия, психология,политология, социология, журналистика, филология, история, даже и медицина да изкара после една магистърска степен по фотография. А тези които искат да работят,като професионални фотографи без висше образования, да преминат едногодишно колежанско обучение и практика,самоподготовка...
|
|