Автор: Пърпъла
Дата: 07-02-10 14:25
някога в този форум.
Собственници, админи и прочие, моля не се сърдете. Знам, че предложения се пращат на e-mail, ама ми е инстесно да чуя какво мисли народа по този въпрос. Пък ако искате обсъждайте идеята, ако искате пък просто отговорете с две букви, "не" или "да"
И понеже знам че ще започнат накой да се аргументират "как се познава и какво въобще означава без фотошоп" да поясня:
Сложих заглавието популистично и леко глуповато, да грабва окото. Дали ще е Фотошоп или друга фото-редактираща програма, разбира се - няма значение.
Мисълта ми е всъщност за категория Без фотo-манипулация, но в която разбира се, всяка снимка би могла да си има фото-корекции (било в апарата или в програма) - като например exposure, levels, saturation, sharpness, може би Black and White photography и други.
Със сигурност не би трабвало да има леърс, маски, геометрични изкривявания, градиентни и каквито и да е било филтри, може би също без бърн и додж и други такива . Тоест неща, които изкривяват грубо действителността, които змаестват съществуващото с нещо нереално.
Бих направил такъв аналог: Нещо като чешмана, от извора, филтриарана, йонизирана, омекотена, минрална вода (и може би газирна -с вкаран шум), но не и швепс, лимонада или сок от бъз макар и разреден с вода.
В тази тема например бихме могли да поговорим например каде е границата между фото-коркция и фото-манипулация. Наскоро участвах в един конкурс на шведска организация на фото-журналистите и те там бяха написали такива критерии - искаше са снимките да са само фото-коригирани. Ако се разровите из книги (или из нета) - също можете да намерите дефиниции за фото-манилпулиране и фото-коригиране.
Мисля, че ако се обособят едни прости правила (какво е допустимо за такъв тип снимки), и ткава категория се създаде, фото- форума само би спечелил, би стнал още по-компетативен и интересен. Лщбителите на лентата биха били щастливи да се приютят в такава категория, нали?
Весела неделя на всички
|
|