Автор: R2LsD2
Дата: 06-02-10 14:54
Предистория - може и да не я четете!
В края на миналата година си направих един подарък в лицето на старата 5-ца...щастието ми не продължи много време, защото към момента не успях да го снабдя с желаната оптика и най-вероятно ще го продам и с разликата ще закупя оптика, запален турист съм, но не бих направил компромис с качеството на обективите и да закупя някой туристически зум и прочие.
В близките 4 месеца трябва да си направя портфолиото за кандидатстване в университета, мисля че имам достатъчно време да сменя предимството на фулфрейма с функционалността на кропката в ситуациите, в които ще използвам камерата
Конкретно по темата трябва да си продам 5-цата....след, което идва избора ми между втора ръка 40 или 50д (не намерих старите теми в които се обсъждаха +/- на 2та апарата пък и от тогава доста вода изтече) единственото, което помня беше "и 2та са добри и имат предимства и недостатъци" - бих Ви помолил да ги споменете тук.
На първо четене (но само на четене, тъй като имам опит от 10 кадъра с 50D и 0 с 40D)
50D печели по година на производство/по-нов сензор
- резолюция на дисплея
- повече мегапиксели (които към момента не ме блазнят и не ги считам за +).
- Незнам дали съм разбрал, но AF система е една и съща (от 40д).
Разликата в базара в момента не е повече от 300лв, но пък повечето 50-ки са още в гаранция, което също им дава предимство. При старите ми кадри бях забелязъл, че много рядко съм използвал ISO над 400 и никога над 800.
- никога не съм ползвал Live View виждам, че 50d е с HR Live View, което нищо не ми говори...спрямо "простото" Live View - ако може и коментар по този параграф ще съм благодарен.
Общо взето се самонавивам да взема 50-ката ако не сте разбрали хехе...
П.С. ...оптиката, която мисля да купувам в бъдеще ще е за фулфрейм, защото вярвам, че до година...година и малко отново ще имам достатъчно средства да си се ъпгрейдна на ФФ, освен ако не поема по пътя на репортажа и/или wildlife за където кропката ще е по-удачна. Според нуждата съм се насочил към...17-40 / 24-70 / 70-200 4 IS...най-вероятно 2ра ръка.
Ами това е от мен, малко дълго се получи, надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен. Бих се радвал на коментари по темата и отговори на поставения въпрос 40 или 50 и защо, ако евентуално неразбера нещо от отговора ще си попитам :) Cheers !
|
|