Автор: benchy
Дата: 05-02-10 14:19
Понеже нямам време да чакам отговора ти ще споделя какво е моето мнение по въпроса за комбинацията D90 + 18-200 (без значение на кой производител).
Честно казано, аз не бих си купил D90, ако ще снимам само с 1 обектив и само на AUTO. Моя го имам от една седмица и все още "не съм му разопаковал кутията" дето се вика, но вече правя разлика между него и стария D80. Новото ти тяло е много хубав фотоапарат с висока светлочувствителност и затова е добре да го екипираш с хубави (и евтини... ) обективи. Според мен най-добре е първо да помислиш за поне един твърд (например 35mm или 50mm на f/1.8) обектив, да поснимаш малко с него и след това да си избираш варио.
Лично аз не съм ползвал 18-200 на Никон, но това което съм чел за него не е особено ласкаво. В смисъл, че този обектив е създаден за хора, които си купуват 1 единствен обектив и край. Ако си такъв, то няма какво повече да говорим. Който и да избереш ще ти вади снимка 10 х 15 без проблем. Ако си взел обаче D90 с по-сериозни намерения, а и за да се изкефиш максимално ще трябва да помислиш за малко по-качествена оптика от 18-200. Всички хвалят например AF-S 16-85 VR, който в момента гледам, че е на промоция за 1000 лв. с гаранция от БГ. Това ще ти бъде основния обектив. Добавяш един AF-S 55-200 VR, който е удивително евтин (виж обявите във базара) за картинката която предлага и си готов. Наскоро и аз се сдобих с D90, и мога да ти изпратя NEF-ове снимани с моя 55-200 VR или с AF 50mm f/1.4.
Всичко това ще ти излезе приблизително на цената на 18-200 VR ІІ (около 1300-1400 лв.), но не бива да забравяш и за един твърд, светлосилен обектив (35 или 50mm)...
П.П. Разгледай и тази дискусия - Nikkor 18-105 VR или Tamron 17-50/2.8 VC
Според мен Тамрона е без конкуренция в "средния" клас - и като цена и като качество!
Публикацията е редактирана (05-02-10 19:43)
|
|