Автор: IDA
Дата: 03-01-10 18:28
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ!
Аз също съм на мнение, че надеждността на батериите зависи в много по-голяма степен от начина на заряд и ползване, отколкото от модела. В този смисъл, инвестицията в едно качествено зарядно устройство може да ви спести много ядове и средства от смяна на батерии.
На мен ми се е случвало напълно да повредя чисто нов комплект скъпи батерии само с едно единствено зареждане! Просто разчитах на това, че зарядното ще се изключи автоматично, когато завърши зарядният цикъл, но това просто не се случи. На сутринта батериите се бяха изпекли така, че бяха променили цвета си и съответно за нищо не ставаха.
Ето основните правила, които спазвам, независимо, какъв вид батерии ползвам (литево йонни, никел метал хидридни или никел кадмиеви):
1) Никога не дозареждам батерии! Винаги си нося един или повече резервни комплекта, и сменям, когато използваният комплект се разреди до отказ. Разредените комплекти подлагам на пълен заряд.
Зарядното трябва да удовлетворява следните изисквания:
2) Да зарежда БАВНО (8 до 16 часа), т. е. с малък заряден ток (1/10 до 1/5 от капацитета на батерията).
3) Да не допуска презареждане, т. е. да се изключи веднага, щом батерията достигне пълен заряд.
4) Ако не сте сигурни, какъв ток подава зарядното ви устройство, по-добре оставете батерията не напълно заредена, отколкото да я презаредите и повредите.
За мен най-добрите зарядни са тези с вграден таймер, разряд и възможност за задаване на определен ток на заряд. Те първо разреждат батериите, като изчакват и 4-те батерии (или колкото сте поставили) да се разредят до под 1V и след това ги зареждат напълно със зададен от вас ток според #2 по-горе. Таймерът гарантира изключване след постигане на пълен заряд. Предварителното разреждане елиминира възможността от остатъчен заряд в някоя от батериите, което може да доведе след това до нейното презареждане. Ако по време на зарядния цикъл спре токът, при повторното му включване, цикълът отново започва с пълен разряд на батериите и инициализация на таймера. По такъв начин батериите никога не могат да се презаредят.
Ако спазвате тези правила, каквито и батерии да си купите, дори и след стотици цикли на заряд/разряд, ще ви служат дълго и безотказно много години наред.
Успех!
|
|