Автор: e-mil
Дата: 29-12-09 17:05
"Не исках всяка снимка по-отделно да я отварям във Фотошоп понеже JPEG оригиналите са и в Adobe 1998 и в sRGB."
Ами при всяко положение през Фотошопа ще направиш по-качествено обръщане в едно цветно пространство, отколкото през някоя автоматична програма. Както ти каза d256 можеш да си направиш екшън и в него да включиш тази стъпка.
А притеснението за спадане на качеството е излишно, защото при толкова голямо разнообразие от размери, автоматичното шарпене и без това ще скапе картинките. Няма как да очакваш едни и същи настройки да работят еднакво при намаляване от 4200 на 1080 и от 1600 на 1080. Но освен намаляването имаш и да увеличаваш два различни размера видео - там какво ще правиш с автоматичния шарпинг? Че и програмата да мисли по нейна преценка вместо теб.
"Относно "Колко кадри в секунда" - имах в предвид колко е стандарта на HD видео материал..."
При цифровата апаратура ТВ стандартите вече не са същите, както при ЦРТ и вече не зависят само от честотата на тока, а от опресняването в телевизора спрямо кадрите на видеото. HDV 1080p може да бъде и на 23.98 кадъра, и на 24, на 25, на 29.97, на 30 и по-нагоре... Съответно в Европа се продават телевизори с 50Hz опресняване, със 75, 100, 120... не знам дали няма да се появят и други, докато дойде време да си купиш. И всички тези телевизори ще свирят всички тези видеофилми. Както досегашните масови телевизори разпознаваха и NTSC и PAL, така са го измислили разнообразието от телевизори да се оправя с разнообразието от видео. Всеки по различен начин, естествено, но ме съмнява да забележиш разликата.
Затова предния път писах, че зависи от един куп неща, защото нито е ясно през какво устройство ще ги пускаш, нито на какъв телевизор ще ги гледаш.
"най-добрата програма за мене ще е такава каквото ми предлага ефектите на текста каквито може например Inferno, но да има и конвертори за кадрите в секунда и от един видео стандарт в друг, като може да създаде видео поток на слайдшоуто в H.264 4:4:4 на 1080р, като има и Авто шарпенинг + умопомрачителни ефекти за преход на снимките."
Не следя ширпотребата на пазара, но според мен искаш хем твърде много неща, хем да станат лесно, хем програмата да е читаво пиратско копие... съмнява ме да има такъв софтуер.
Снимки и видео лесно се редят и конвертират в кой да е добър видео редактор. Но пък няма умопомрачителни ефекти.
В програмите за композитинг има ефекти, но пък реденето е пипкаво. Освен това готовите настройки за ефектите са само за демонстрация - не са нещо кой знае какво, а и много от ефектите нямат готови. Смисълът на тези програми е да създаваш, не да ползваш готовото. Няма как да и кажеш: "разхвърляй ми тези десетина умопомрачителни ефекта при смяната на тези 800 снимки."
Това вероятно го могат програмите за слайдшоу, но пък те не се оправят добре с видео. Обръщането от 15 фпс в 25 фпс си иска тънкости.
На всичкото отгоре имаш на харда мешавица от снимки в съотношение 3:2, 3:4, портретни, пейзажни... то могат да се наредят автоматично, но в серия ще изглеждат зле - с черни ивици къде отгоре, къде отстрани. И които можеш в свободните дни по празниците спокойно да си оразмериш и кадрираш с програма предназначена за обработка на снимки, а не автоматика, която ще насере на екрана един компромис.
Боя, че някой ден, като си видиш слайдшоуто на големия нов HD телевизор те очаква голямо разочарование от резултата.
|
|