Автор: HSGeorgiev
Дата: 28-12-09 20:32
ivenchev
Както ти е писал Джъмбо, идеята на този IT8.7/2-1993 чарт е да го сканираш, да го отпечаташ и оттам да си направиш профил на принтера, така че като сканира скенера определен цвят и го печаташ с този същия принтер - да излиза същия, сканирания цвят.
доколкото разбирам ти искаш да го използваш за нещо подобно, но не за скенера, не за някой друг скенер, а за фотокамера.
Според мен (без да съм специалист де) това е лоша идея, по простата причина, че скенера сканира винаги по еднакъв начин, докато камерата ти снима при различни светлинни условия. Ако приемем, че самия чарт е наред и е качествен и еталонен, за да го използваш по същия начин трябва да го снимаш в студио, да си направиш някакъв профил за апарата (по принцип разсъждавам) и да го използваш после като подготвяш файловете за печат на определено (същото с което си правил профила) печатащо устройство.
Трудността според мен идва оттам, че за да имаш полза от този хипотетичен профил май ще трябва да го използваш само когато снимаш пак в студио, при същите светлинни условия.
Алтернативен вариант - правиш си профил за всеки един вариант на светлинни условия, при които ще снимаш. Но разбира се - това е само теоритичен и неизползваем вариант - за разлика от сканирането при фотографията евентуалните различни варианти на светлинните условия не са краен брой.
Така че, според мен, използвай го за скенер или пък ако го използваш във фотографията - виж дали може да се използва като сива карта. Иначе ми се виждат по-скоро теоритични възможностите... Но разбира се, може и да не съм прав - това са само някакви мои разсъждения.
|
|