Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Това чудо на техниката ...
Автор: ivenchev   
Дата:   28-12-09 17:06

може ли да се използва за нещо разумно?

http://prikachi.com/files/1248632r.jpg

Имам го от далечната 1995, когато си купих скенер UMAX, а със скенера вървеше и софтуер за калиброване MagicMatch.

На гланцирана фотохартия е.

Освен обичайния спам, очаквам и някой полезен отговор. [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Това чудо на техниката ...
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   28-12-09 17:10

ivenchev,
първият въпрос, който трябва да си зададеш според мен може би е този: след като го имаш този чарт от 1995 г. още, допустимо ли е да го използваш за каквото и да е - по принцип такива еталонни таблици, сиви карти, цветни карти и т.н. разни карти [smile] се използват за определен период - да речем година - и след това се смята, че повърхностите са се променили вече достатъчно, за да не се приемат за еталонни и да се купят нови.
Това е по принцип и ми се струва лично на мен че обезсмисля разсъжденията по същество за конкретния продукт.

Автор: джъмбо   
Дата:   28-12-09 17:18

това е да го сканнеш да го разпечаташ и ако имаш денситометър да си направиш профил на принтера или скенера

Дата:   28-12-09 17:23

Е, той му търси разумно приложение - не задължително за софтуера на скенера - например ако се приеме, че е достатъчно еталонно все още, че между квадратчетата долу има (примерно да речем) 5-18-95% сиво и то е наистина неутрално - може да си го използва сигурно и за експонация и бял баланс в кадъра - не че изглежда по-удобно от сива карта де... Ама основното според мен е, че сигурно вече не е еталонно и не е много удачно да го използва както за сива карта така и за принтерски профили... [smile]

Дата:   28-12-09 17:32

Той онзи скенер "умря" отдавна, но тази карта е седяла опакована все на тъмно.

Преди малко ми попадна, докато ровех из разни чекмеджета и понеже например тези дни се боря с едно виолетово, дето все не ще да излиза, реших да питам ... [smile]

Автор: asahi   
Дата:   28-12-09 17:35

Разгледай упътването на софтуера и ще си отговориш на всички въпроси.

Дата:   28-12-09 17:36

Ами пробвай - сканираш, правиш профил, печаташ после през профила и ще си проличи - какво толкова губиш, освен време [smile]

Дата:   28-12-09 17:50

Ами аз в цвят не печатам, нищо че имам някакъв цветен лазерен по кашоните.

Проблемът с виолетовото не е при скенер, а при фотоапарат. И е при снимане на определен материал, ама изглежда е въпрос по-скоро на пропусната vs. отразена светлина ... Не искам да занимавам никого тук с този въпрос.

Просто питах картата може ли да се използва за нещо разумно, освен за декор или да показвам на бояджията как изглежда цвят "пепел от рози" ... [smilie3]

Автор: El_Fuego   
Дата:   28-12-09 18:39

Можеш да видиш Wolf Faust какви разновидности на това предлага и коя за какво се използва.

Дата:   28-12-09 19:50

Точно за бояджията не става.
Подари таргета и софта на някой, дето знае какво да прави с него.

Дата:   28-12-09 20:16

Подаряването е вариант на ползването ... [smilie24]

БТВ, в предната къща точно с това обяснявах на Пикасо-то какъв латекс да забърка.

Сега се изтарикатиха и се мусят даже на Pantone-то. Имат си техни "таргети".

Обаче повечето продължават да не знаят какво е туй "пепел от рози", "патешки дрисък" (извинявам се за френския), "роз дю франс" и т.н. [smilie3]

Благодаря на всички за отделеното време. [smilie24]

Дата:   28-12-09 20:32

ivenchev

Както ти е писал Джъмбо, идеята на този IT8.7/2-1993 чарт е да го сканираш, да го отпечаташ и оттам да си направиш профил на принтера, така че като сканира скенера определен цвят и го печаташ с този същия принтер - да излиза същия, сканирания цвят.

доколкото разбирам ти искаш да го използваш за нещо подобно, но не за скенера, не за някой друг скенер, а за фотокамера.

Според мен (без да съм специалист де) това е лоша идея, по простата причина, че скенера сканира винаги по еднакъв начин, докато камерата ти снима при различни светлинни условия. Ако приемем, че самия чарт е наред и е качествен и еталонен, за да го използваш по същия начин трябва да го снимаш в студио, да си направиш някакъв профил за апарата (по принцип разсъждавам) и да го използваш после като подготвяш файловете за печат на определено (същото с което си правил профила) печатащо устройство.
Трудността според мен идва оттам, че за да имаш полза от този хипотетичен профил май ще трябва да го използваш само когато снимаш пак в студио, при същите светлинни условия.
Алтернативен вариант - правиш си профил за всеки един вариант на светлинни условия, при които ще снимаш. Но разбира се - това е само теоритичен и неизползваем вариант - за разлика от сканирането при фотографията евентуалните различни варианти на светлинните условия не са краен брой.
Така че, според мен, използвай го за скенер или пък ако го използваш във фотографията - виж дали може да се използва като сива карта. Иначе ми се виждат по-скоро теоритични възможностите... Но разбира се, може и да не съм прав - това са само някакви мои разсъждения.

Дата:   28-12-09 21:34

HSGeorgiev, ако схемата сработи вариантът е следния: Нареждаш осветлението, снимаш скалата в едър план, после си снимаш сесията.
При обработката първо строиш профила по първата картинка със скалата, а после конвертираш по него.
Това се правеше в миналото докато нямаше читави роу конвертори. Сега може и да има някакъв смисъл - не знам.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »