Автор: Alex-dan
Дата: 16-12-09 13:33
Здравейте, от няколко дни си блъскам главата с един проблем. Обработвам снимките си в Adobe RGB през CS4. Монитора ми е NEC 2090Uxi, за който съм чел, че заводската му настройка е доста близо до тази при хардуерно калибриране. До колкото мога съм го калибрирал максимално добре софтуерно /яркост, контраст, гама/. Печатам с Canon Pro9000 за собствено ползване, само и единствено с оригинални мастила и в 85% от случаите с Canon хартия. От всичко до сега, което съм изчел, навсякъде съветват, че най-добри резултати се постигат когато при печат се изключва цветовото управление от драйвера/принтера, поставяйки го на none за цветово коригиране и се задава само типа харитя /примерно Canon Glossy PP/. След това през PS менюто принт се задава управлението да е от там и се избира също този ICC профил от производителя на въпросната хартия. До тук всичко звучи логично, но крайния резултат не е по-добър. Цветовете са видимо по-тъмни и се различават, въпреки, че като цяло изображението стои добре и разликата се забелязва най-осезаемо при пряко сравнение. Едва ли от калибровката на монитора ми е проблема, понеже чак такава фрапираща разлика ме съмнява да има от реалността. При конвертиране на профилите през PS, задавайки профила на Канон цветовете рязко се сменят и наистина се доближават до крайната по-тъмна разпечатка :) Ок, казвам си, по пътя на логиката ще конвертирам в принт профил, който максимално малко ще се различава от оригинала и после ще го задам за печат по описания вече начин. Ползвам за тестване файла на asahi с цветните колонки от съседна тема. Имам и разни други, но този ми се струва най-оптимален най-малкото като запълване с мастило за пробите :) Резултата обаче е съвсем друг отново и не ме удовлетворява. Има ли бърз и точен начин за настройка, ако греша някъде генерално, или ще трябва да налучквам с леки корекции докато получа максимално верен резултат :) Може би трябва да пробвам Custom CMYK настройка и да игнорирам тез готови профили? Смятам, че темата ще е интесна за повечето хора.
|
|