Автор: achromatic
Дата: 16-12-09 00:58
Здрасти - ще се опитам да дам най-общ отговор на това което питаш, без да описвам конкретни ситуации.
Това което е написал Apollo е наполовина вярно. Наистина е добър вариант техниката да се постави в плик, когато се мести от студено на топло, но в никакъв случай, това не се прави за да се създава конденз по плика - точно обратното, целта е да се избегне конденза.
Нещата с кондензирането стоят най-общо по следния начин:
Определен обем въздух, при дадена температура може да поеме точно определено количество влага. Ако това количество се надвиши, водните пари започват да кондензират. Другия начин да се постигне кондензация, без да се променя количеството водна пара, е да се понижи температурата. Това става поради причината, че студеният въздух може да поеме в себе си по-малко количество вода, околкото топлия.
Какво става с апаратите, обективите и останалите фото аксесоари - изнасяме ги на студено, те се охлаждат за известно време и тяхната температура, горе-долу се изравнява с тази на околния въздух. Снимаме каквото снимаме и идва време да се приберем на топло. Ако не направим нищо, ни очаква сигурен конденз по апарата, при внасането му на "стайна" температура (това няма да се случи само ако влажноста в къщата ни е 0%, което е невъзможно, и много вредно за нас!).
Точно тук идва на помощ "найлоновия" плик. Неговата роля не е да събира конденза, а да изолира студения апарат от топлия и влажен въздух в помещението - няма въздух= няма влага= няма конденз.
Апарата трябва да е обвит възможно по-плътно (идеалния вариант може би бил да се вакумира - не го правете!...) и плика, или каквото използваме, трябва да е с ненарушена цялост. Ако има дупки, в него ще влиза влажен въздух, и съответно ще прадпазим техниката само от прах...
Така изолирани нашите пособия трябва да се "темперират" за известно време, след което е безопасно да ги извадим.
Ако все пак по апарата се образува конденз, или го намокрим, и апарата не е влагозащитен ( 500D не е ), трябва възможно по-бързо да извадим батерията, да го подсушим с мека кърпа, и да го оставим поне за няколко часа на проветливо място, на стайна температура. Ако е намокрен много, или изпускан във вода, най-добре е да свалим батерията и да се отправим към сервиза. Всякакви опити да се суши техника (особено пластмасовите изделия ) с мощни сешуари, фурни, микровълнови печки и други алтернативни начини обикновено водят до плачевни резултати, и не се препоръчват от никой производител.
За предпазването на фото техника има измислени купища аксесоари - при зимни условия основните противници са влага и студ. Намокрянето може да се избегне с най-разлини видове "калъфи", за тела и обективи - интернет е пълен с тях. Студа влияе главно върху живота на батериите и механиката. За батериите е ясно - взимат се резервни. Може би е добре да добавя, че при снимане на много студено, вместо да се използва грип с две батерии например, по-добрия вариант е да сложим едната в апарата, а другата на топло в джоба си. Механиката при цифровите апарати на мен лично не ми е ясно доколко е студоустойчива. Снимал съм с цифров апарат до около -10 градуса и нямаше никакви проблеми, оттам нататък не мога да съм полезен. При лентовите апарати, особено по-стари модели, които не са смазвани скоро, ми се е случвало да "замръзват" и малко под нулата макар и много рядко.
Надявам се да съм бил полезен с нещо. Поздрави!
Публикацията е редактирана (16-12-09 01:01)
|
|