Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се предпазва/борави с апарата при зимни условия?
Автор: EmilPavlov   
Дата:   15-12-09 23:43

Здравейте приятели,

За Коледа си купувам CANON 500D и се интересувам има ли тънкости в боравенето с фотоапаратите при зимни условия. Например проблеми с конденз по лещите при влизане на топло, как се избягва и неща от този сорт.

Ще Ви бъда благодарен, ако споделите опита си с един начинаещ фотограф, а пък и на други ще бъде полезно... предполагам.

Поздрави и само хубави снимки :)

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ на всички!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Как се предпазва/борави с апарата при зимни условия?
Автор: apollo   
Дата:   15-12-09 23:51

[shtrak]

Публикацията е редактирана (16-12-09 00:22)

Автор: asahi   
Дата:   16-12-09 00:06

Тази вечер алпинистът Марио ми каза, че си крие батерията на апарата в ръкавицата.
Преди влизане на топло слагаш апарата в найлонов плик и го затваряш. Влизаш при топлото и след половин час го вадиш от плика. Тя влагата е във въздуха на топлото помещение, но се опитва да кондензира на най-студеното място - прозореца, твоя апарат и т.н.

Силикагел не помага. Не се хаби да пробваш.

Автор: minolta9   
Дата:   16-12-09 00:09

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: snooper   
Дата:   16-12-09 00:10

Скоро участвах в уъркшоп на един оператор, качвал се с камери 4 пъти на Еверест и по много от големите Планини по света, каза:

"Винаги оставям камерата в предверието на палатката, а не вътре - ако влизам в помещение оставям леко отворен ципа на чантата"

Е, каза, че с IMAX камерите няма толкова големи чанти с цип... [smilie18]

Иначе от личен опит - споделям горния с няколко различни комплекта фото-техника до температури до към минус 20, не е проблем, стига да внимаваш за влагата.

Автор: EmilPavlov   
Дата:   16-12-09 00:20

Благодаря Ви приятели.

Явно, важното е да няма резки температурни промени в околната температура около апарата. Може би наистина най-лесно е да не се влиза направо в топло помещение и да се остави апарата постепенно да се стопли, а не рязко, което и причинява конденза.

Бяхте изключително полезни със съветите си, ще ги взема под внимание.

Отново сърдечно благодаря!

Автор: corsuse   
Дата:   16-12-09 00:54

Аз съм с фоточанта Lowepro Nova 200 и искам да попитам примерно ако искам да правя снимки навън, а температурата е -10 градуса. Апаратът си седи в чантата(вкъщи), след като изляза трябва да изчакам около 30мин. и като извадя апарата няма да има конденз някакъв?

Автор: achromatic   
Дата:   16-12-09 00:58

Здрасти - ще се опитам да дам най-общ отговор на това което питаш, без да описвам конкретни ситуации.

Това което е написал Apollo е наполовина вярно. Наистина е добър вариант техниката да се постави в плик, когато се мести от студено на топло, но в никакъв случай, това не се прави за да се създава конденз по плика - точно обратното, целта е да се избегне конденза.

Нещата с кондензирането стоят най-общо по следния начин:

Определен обем въздух, при дадена температура може да поеме точно определено количество влага. Ако това количество се надвиши, водните пари започват да кондензират. Другия начин да се постигне кондензация, без да се променя количеството водна пара, е да се понижи температурата. Това става поради причината, че студеният въздух може да поеме в себе си по-малко количество вода, околкото топлия.

Какво става с апаратите, обективите и останалите фото аксесоари - изнасяме ги на студено, те се охлаждат за известно време и тяхната температура, горе-долу се изравнява с тази на околния въздух. Снимаме каквото снимаме и идва време да се приберем на топло. Ако не направим нищо, ни очаква сигурен конденз по апарата, при внасането му на "стайна" температура (това няма да се случи само ако влажноста в къщата ни е 0%, което е невъзможно, и много вредно за нас!).

Точно тук идва на помощ "найлоновия" плик. Неговата роля не е да събира конденза, а да изолира студения апарат от топлия и влажен въздух в помещението - няма въздух= няма влага= няма конденз.

Апарата трябва да е обвит възможно по-плътно (идеалния вариант може би бил да се вакумира [smile] - не го правете!...) и плика, или каквото използваме, трябва да е с ненарушена цялост. Ако има дупки, в него ще влиза влажен въздух, и съответно ще прадпазим техниката само от прах...

Така изолирани нашите пособия трябва да се "темперират" за известно време, след което е безопасно да ги извадим.

Ако все пак по апарата се образува конденз, или го намокрим, и апарата не е влагозащитен ( 500D не е ), трябва възможно по-бързо да извадим батерията, да го подсушим с мека кърпа, и да го оставим поне за няколко часа на проветливо място, на стайна температура. Ако е намокрен много, или изпускан във вода, най-добре е да свалим батерията и да се отправим към сервиза. Всякакви опити да се суши техника (особено пластмасовите изделия ) с мощни сешуари, фурни, микровълнови печки и други алтернативни начини обикновено водят до плачевни резултати, и не се препоръчват от никой производител.

За предпазването на фото техника има измислени купища аксесоари - при зимни условия основните противници са влага и студ. Намокрянето може да се избегне с най-разлини видове "калъфи", за тела и обективи - интернет е пълен с тях. Студа влияе главно върху живота на батериите и механиката. За батериите е ясно - взимат се резервни. Може би е добре да добавя, че при снимане на много студено, вместо да се използва грип с две батерии например, по-добрия вариант е да сложим едната в апарата, а другата на топло в джоба си. Механиката при цифровите апарати на мен лично не ми е ясно доколко е студоустойчива. Снимал съм с цифров апарат до около -10 градуса и нямаше никакви проблеми, оттам нататък не мога да съм полезен. При лентовите апарати, особено по-стари модели, които не са смазвани скоро, ми се е случвало да "замръзват" и малко под нулата макар и много рядко.

Надявам се да съм бил полезен с нещо. Поздрави!

Публикацията е редактирана (16-12-09 01:01)

Дата:   16-12-09 00:59

Няма проблем да вадиш и снимаш тогава, проблемите са като тръгнеш по обратния път - от студено към топло. За останалото прочети по-нагоре [smilie3]

Автор: fitnesman   
Дата:   16-12-09 01:08

achromatic, много полезно, благодаря..[smilie24]

Дата:   16-12-09 01:13

achromatic [beer] [beer] [beer]

Автор: batemmm   
Дата:   16-12-09 01:30

achromatic[smilie24]

Автор: vgramatikov   
Дата:   16-12-09 01:47

Колегата е дал ценни съвети.

Значи при влизане от студено на топло веднага це получава конденз по всички външни части(тялото,челната леща и тнт)
Ето какво правя аз и съм нямал проблеми с незащитения д90.

-Преди да го внеса на топло го слагам в раницата и не я откопчавам 1 час(това помага за по плавната промяна на температурата и конденз не се получава)
-Оставяш тялото в коридора или в неотопляема част от жилището(Отново за по плавно преминаване към по топло)
-Никога не сваляш обектива от тялото преди да е отминала опастноста от конденз(Най-опасно е да влезе влажен въздух през бионета и да кондензира около матрицата и огледалото)

Като цяло аз съм внасял от -5 градуса тялото ми на топло +28 без тези предпазни мерки като спазвах само последното да не свалям обектива от тялото.Да конденза беше як по цялото тяло,обектива и челната леща.Но вероятноста този конденз да проникне навътре дори и при незащитено тяло е малка.Но все пак няма нужда да се ризкува.

Автор: pefoto01   
Дата:   16-12-09 03:41

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: victory13   
Дата:   16-12-09 08:12

здравейте,
ахроматик [smilie24] , много добре казано...
ще споделя едно мое наблюдение, макар че един младеж тука ме нахока да не би да сме в хималаите... не сме, но сега поглеждам термометъра отвън при мен, и е -32... а вчера и по-долу... но и не смятам да снимам в момента...
дъртото боди на д200 го тествах до към -15, работи си му всичко без проблем... единствено един път след неколкократно ползване и затопляне /варианта с плика/ ми загуби връзка тяло-обектив, но само с разкачане и закачане се оправи... това ми даде повод да си разкачам тялото и обективите след всяко снимане...
друг начин на затопляне, който се получи от самосебе си, е постепенното загряване в автомобил след снимането навън... но въпреки всичко пак във плик...
поздрави, и безпроблемна работа с техниката...

Автор: burningice   
Дата:   16-12-09 09:20

Само да попитам, при обилно намокряне на апарата, освен основната батерия, трябва ли да се извади и малката литиева?

Автор: jokevcv   
Дата:   16-12-09 09:49

achromatic [smilie24]
Ей такива отговори ни трябват. Просто изчерпа темата.

Автор: z-n   
Дата:   16-12-09 11:16

http://www.photographybay.com/2009/12/11/5-quick-tips-for-shooting-in-cold-weather/

Публикацията е редактирана (16-12-09 11:20)

Автор: marconi   
Дата:   16-12-09 15:22

снимал съм на около -40 градуса с 350д...никакви грижи по отношение на механиката!

Автор: krasi02   
Дата:   16-12-09 15:26

[shtrak] на туй му викат апарат къде ги намери тия -40 градуса да пробвам и моя

Автор: landstar   
Дата:   16-12-09 16:08

Абе той асахи-то още ти е казал нещата, ама чак толкоз не се втелявай, досега не знам на някой от такъв кондез нещо да му е станало! Това е валидно по-скоро за лентовите апарати и по инерция. Не му се приснявай, но на баня не го води канона!

Автор: achromatic   
Дата:   16-12-09 16:23

[beer] на всички!

Мисля че темата е много полезна за всички. Тези температури които описвате (-32, -40) са доста сериозни, и аз лично бих се притеснил малко за техниката. Не съм се ровил достатъчно в интернет, но ми е интересно дали някой от вас е попадал на нещо като "Off camera" захранване. Както са направени някои челници - кутийката с батериите има дълъг кабел и се носи в дрехата а челника си свети отгоре (на студено), без това да се отразява на живота на батериите.

За малката литиева батери важат същите принципи - хубаво е да се извади, ако не се налага да се разглобява апарата в домашни условия заради това - ако не става, пак сервиз. Така или иначе, ако апарата е много мокър и вода е проникнала навсякъде в него, дори и да се остави да съхне без захранване това ще отнеме много време. Имах един механичен часовник в който проникна вода и после имаше конденз от вътрешната част на стъклото в продължение на месеци - не исках да го разглобявам.

pefoto01 и landstar са прави, че не бива да се вманиачаваме, но аз бих се притеснявал от конденз точно при цифровата техника, която има толкова много електроника, а не за някой механичен лентов динозавър...

[shtrak]

Автор: marconi   
Дата:   16-12-09 17:44

Автор: krasi02
Дата: 16-12-09 15:26

на туй му викат апарат къде ги намери тия -40 градуса да пробвам и моя

Вейл, Колорадо, 3600 метра надморска височина - 02.2007 год. пикът на ниски температури беше -45.5 градуса целзий /поне този, който видях с очите си/, но тогава не снимах...изключвайки сарказма ти, едно невероятно място за любителите на истинския паудър [smile]

Автор: asahi   
Дата:   16-12-09 17:58

Под -20 не съм си показвал носа навън.
Тествах се на -18 - от 40-тата минута нататък неистово исках да се прибирам.
Ще гледам така да си уредя живота, че да не ми се налага да мръзна толкова, камо ли да снимам.

Автор: jokevcv   
Дата:   16-12-09 18:07

Снимал съм миналата зима на -10 -15 и доста силен вятър придружен със снеговалеж.
Обсъдихме доста обстойно как стоят нещата при влизане от топло на студено и обратното, но как стои въпроса с по - дългите експозиции при ниски температури.
Защото нали все пак при една 10 мин. експозиция тази матрица се нагрява (или не съм прав?) И няма ли възможност да има проблеми и при такъв род снимки?[shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: