Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За RAW+JPEG на Canon 350Д
Автор: marcella   
Дата:   29-11-09 22:41

Въпреки че поизчетох за роу на мен нещо не ми се получават нещата...снимам в RAW+JPEG и като обърна RAW в Тиф в шопа/не пипам нищо/ и сравня Тиф с JPEG-а, тиф-а е 'измит' и сякаш жълтее :(. Сравнявам и двата файла в шопа и не разбирам защо се получава така/JPEG повече ми харесва, но искам качеството на тиф/. Може ли някой да ми помогне?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   29-11-09 22:53

В RAW техниката "не пипам нищо" е неприложима. Или се научи какво се пипа, или не го ползвай този режим.

Re:
Дата:   29-11-09 23:27

само дадох пример, че когато не пипам нищо има разлика;ако ми харесва резултата в джпег защо трябва да си играя за да наглася и тифа от роу в случай че ми трябва тиф?! а и човек все от някъде трябва да започне да се учи...

Re:
Автор: deathzone   
Дата:   29-11-09 23:32

Тука всички са професори и начинаещи не се долюбват.

Re:
Автор: hotsnail   
Дата:   29-11-09 23:36

при сони софтуера дето е с апарата прилага настройките на апарата 1:1 без да ипаш нищо. Другите софтуери не се справят така - нормално е все пак не знаят как работят точно всичките алгоритми в апарата.

Та ако искаш идентична на апарата обработка просто ползвай софтуера на апарата - тоя от диска дето идва с апарата.

С другите програми фотошоп, гимп, библия и т.н. ще има разлики. Ама някой от тях дават повече възможности и са по-лесни за ползване.

Re:
Автор: svetostz   
Дата:   29-11-09 23:41

А цветовите профили на компа как са?
Директно с шопа ли го отваряш? Пробвай с Digital Photo Professional , винаги си отварям RAW първо с тази програма и после от Tools - Transfer to Шопа. Иначе имах проблеми със цветовете...

Re:
Автор: Mec   
Дата:   30-11-09 01:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Автор: nsirakov   
Дата:   30-11-09 07:46

ето защо се е получило

когато снимаш в джипег снимката става според настройките на аапарата за цвят яркост контрас ти шарп + бял баланс.. и излиза готов продукт

когато снимаш в РАВ снимката която излиза е с някакви дефолт настроийки на горните параметри, защото по дефолт с епредполага че ще си конвертираш снимката в конвертора за по-прецизна настойка

Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   30-11-09 07:58

JPEG повече ми харесва, но искам качеството на тиф
Просто ползвай Jpeg-а[smilie24]

Re:
Автор: discomaniac   
Дата:   30-11-09 08:29

При мен пък точно обратното-понеже съм с Nikon D70 съм принуден да снимам само в RAW и после да се занимавам да конвертирам,защото иначе в JPEG се губи осезаемо детайл и снимките стоят размити[smilie5]

Re:
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   30-11-09 09:24

marcella,

Asahi много правилно ти е посочил, че няма такова нещо като "конвертирам RAW без да пипам нищо".
Ти не го конвертираш "без да пипаш нищо", по-скоро го конвертираш с някакви (в зависимост от конвертора) настройки по подразбиране. А те не са задължително подходящи за всеки кадър.

Тъй като, обаче, ти се оплакваш най-вече от "измити" цветове, пробвай следното:

1. Провери моля те, че не ми се търси дали поддържа Styles 350Д - не мога да си спомня дали ги въведоха с него или с 400Д от малките. Ако използваш стилове и DPP конвертора ще прилага същите настройки за цветовете, които общо взето е приложил и апарата - той си му записва някой бележки в xml файлчетата.

2. Ако използваш Adobe Camera RAW можеш да използваш нещо като стилове дори с 10Д и 300Д - пробвал съм го. Е, сигурно зависи и от версията на ACR, но не си спомням кога се е появило, пък и не съм използвал всяка една излязла версия на CS... Тъй като аз самият не използвам общо взето такива "автоматични" варианти дори не съм наясно дали не се добавят в ACR при инсталиране на канонския софтуер на камерата ... Както и да е - да речем, че ако при теб ги няма тези неща ще ги постигнем някак си...

Та - на въпроса: Отваряш си RAW файла в ACR, стартира се конвертора, настройваш си белия баланс (ако се налага/ако го правиш/ако му разбираш). Щракаш после на предпоследното от ляво на дясно табче - Camera Calibration (иконката представлява малка фотокамера). Виждаш, (да се надяваме) в падащия списък Camera Profile няколко различни имена на профили. При мен към момента (използвам ACR 5) има Adobe Standard и освен това стандартните профили на предходните версии - ACR 4.2 и ACR 4.4. Освен това има и: Camera Standard, Camera Portrait, Camera Landscape, Camera Neutral, Camera Faithful.
Пробвай как ще ти харесат тези готови пресети.
Пробвай какво ще стане, ако се опиташ самостоятелно да редактираш текущия профил с плъзгачите отдолу.

Пак да повторя - Асахи е прав, смисълът на снимането в RAW е друг. Като ти давам тези съвети в никакъв случай не ти казвам, че това е най-правилния и най-добрия вариант за конвертиране.

Освен това - занимавайки се със цветове в тази област ще установиш, че съвременния софтуер ти дава много големи възможности - така можеш от една непретенциозна фотография да направиш шедьовър едва ли не. Но също така можеш (и това се случва по-често за съжаление) да направиш от една прилична фотография ужасно, безвкусно, грозно, творение, съставено от неподходящо съчетани ярки цветни области...

Тъй като пишеш, че във Фотошоп ги виждаш зле цветовете не започнах с това, но все пак, винаги си заслужава да провериш и:
- В какво цветно пространство снимаш sRGB, AdobeRGB...
- В какво цветно пространство конвертираш...
- Какво ти е текущо работното цветно пространство на Фотошоп...
- Изобщо - имаш ли проблеми с Color menagement в твоя Фотошоп...

Освет това по принцип си заслужава да се замислиш и:

- записвайки в JPG записваш ли и цветния профил, с който работиш...

Освен това - при конвертирането или после във Фотошоп се погрижи за някаква що-годе балансирана хистограма - Image/Adjusment/Levels - поне виж дали не е извън-пътя зле за съответния кадър - от това, ако и трябва още много контраст, например, също може да се получи нещо подобно...

Пробвай всичко това, ако няма ефект - ще продължаваме :)

Публикацията е редактирана (30-11-09 09:37)

Re:
Автор: tantris   
Дата:   30-11-09 11:24

Много просто. Ако отвориш РОУ файла в ДПП - картинката ще е със същите цветове като джпег-а. Просто защото ДПП-то чете данните за настройките в апарата и ги прилага при отварянето на РОУ. Фотошопа не чете тия данни и прилага свои параметри, считани за стандартни за твоя модел камера[beer]

Re:
Дата:   30-11-09 11:50

благодаря на всички за мненията и съветите - пробвах с Digital Photo Professional и съм много доволна от резултата след обработката- мерси svetostz.
на HSGeorgiev благодаря за съветите и да отговоря какво се получи, защото въпреки че намерих каквото ми трябваше ми се ще да мога да манипулирам настройките според желанията ми/ако може да ми предложите литература.../.
сега..апарата ми е с настройка sRGB, във фотошопа от Camera Calibration и преди си коригирах цветовете/но не бях доволна/, но в Camera Profile имам само ACR 3.1. в Сolor settings на фотошоп съм с настройки working spaces: RGB: sRGB IEC61966-2.1
color management за RGB, RGB:convert to RGB.
предполагам че когато навсякъде е RGB настройка, а не Adobe RGB няма да имам проблеми?!?

Re:
Автор: Mec   
Дата:   30-11-09 12:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Дата:   30-11-09 13:06

Коя версия ти е фотошопа?

Re:
Дата:   30-11-09 13:33

CS2

Re:
Дата:   30-11-09 13:35

Значи няма много смисъл от ъпдейтване на ACR - Adobe Camera RAW

Re:
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   30-11-09 13:56

Мммммммм да, както каза и asahi - няма смисъл да ъпдейтваш ACR. То май и няма начин, де... ACR 5 мисля че по никакъв начин не може да инсталира на CS2. А явно по това ACR 5 и ACR 3 се различават.

Така като гледам, най-простия вариант в твоя случай, при това само с използването на неща, които вече правиш е следния:

1. Конвертираш си в DPP - щом вече го правиш и ти харесва резултата, значи е добър вариант.

2. Или експортваш от DPP в tiff и отваряш във Фотошоп (това ако искаш да дообработваш именно във Фотошоп, де), или след като приключиш с DPP направо избираш от менюто горе Tools/Transfer to Photoshop (или пък направо натискаш alt + P). Добре е да знаеш, също така, че ако избереш втория вариант DPP пак си записва tiff - в директорията на акаунта, който използваш - user/Application Data/Canon/Genzo/PStemp/някаква-си-там-директория, така че с течение на времето там може и да се натрупат гигабайти - може просто от време на време да ги зачистваш.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »