Автор: HSGeorgiev
Дата: 30-11-09 09:24
marcella,
Asahi много правилно ти е посочил, че няма такова нещо като "конвертирам RAW без да пипам нищо".
Ти не го конвертираш "без да пипаш нищо", по-скоро го конвертираш с някакви (в зависимост от конвертора) настройки по подразбиране. А те не са задължително подходящи за всеки кадър.
Тъй като, обаче, ти се оплакваш най-вече от "измити" цветове, пробвай следното:
1. Провери моля те, че не ми се търси дали поддържа Styles 350Д - не мога да си спомня дали ги въведоха с него или с 400Д от малките. Ако използваш стилове и DPP конвертора ще прилага същите настройки за цветовете, които общо взето е приложил и апарата - той си му записва някой бележки в xml файлчетата.
2. Ако използваш Adobe Camera RAW можеш да използваш нещо като стилове дори с 10Д и 300Д - пробвал съм го. Е, сигурно зависи и от версията на ACR, но не си спомням кога се е появило, пък и не съм използвал всяка една излязла версия на CS... Тъй като аз самият не използвам общо взето такива "автоматични" варианти дори не съм наясно дали не се добавят в ACR при инсталиране на канонския софтуер на камерата ... Както и да е - да речем, че ако при теб ги няма тези неща ще ги постигнем някак си...
Та - на въпроса: Отваряш си RAW файла в ACR, стартира се конвертора, настройваш си белия баланс (ако се налага/ако го правиш/ако му разбираш). Щракаш после на предпоследното от ляво на дясно табче - Camera Calibration (иконката представлява малка фотокамера). Виждаш, (да се надяваме) в падащия списък Camera Profile няколко различни имена на профили. При мен към момента (използвам ACR 5) има Adobe Standard и освен това стандартните профили на предходните версии - ACR 4.2 и ACR 4.4. Освен това има и: Camera Standard, Camera Portrait, Camera Landscape, Camera Neutral, Camera Faithful.
Пробвай как ще ти харесат тези готови пресети.
Пробвай какво ще стане, ако се опиташ самостоятелно да редактираш текущия профил с плъзгачите отдолу.
Пак да повторя - Асахи е прав, смисълът на снимането в RAW е друг. Като ти давам тези съвети в никакъв случай не ти казвам, че това е най-правилния и най-добрия вариант за конвертиране.
Освен това - занимавайки се със цветове в тази област ще установиш, че съвременния софтуер ти дава много големи възможности - така можеш от една непретенциозна фотография да направиш шедьовър едва ли не. Но също така можеш (и това се случва по-често за съжаление) да направиш от една прилична фотография ужасно, безвкусно, грозно, творение, съставено от неподходящо съчетани ярки цветни области...
Тъй като пишеш, че във Фотошоп ги виждаш зле цветовете не започнах с това, но все пак, винаги си заслужава да провериш и:
- В какво цветно пространство снимаш sRGB, AdobeRGB...
- В какво цветно пространство конвертираш...
- Какво ти е текущо работното цветно пространство на Фотошоп...
- Изобщо - имаш ли проблеми с Color menagement в твоя Фотошоп...
Освет това по принцип си заслужава да се замислиш и:
- записвайки в JPG записваш ли и цветния профил, с който работиш...
Освен това - при конвертирането или после във Фотошоп се погрижи за някаква що-годе балансирана хистограма - Image/Adjusment/Levels - поне виж дали не е извън-пътя зле за съответния кадър - от това, ако и трябва още много контраст, например, също може да се получи нещо подобно...
Пробвай всичко това, ако няма ефект - ще продължаваме :)
Публикацията е редактирана (30-11-09 09:37)
|
|