Автор: jorro_z
Дата: 23-11-09 15:33
Не, за съжаление, нищо не присветква...
Копи/пейст от една друга тема, в един друг форум:
"някои съображения" относно потвърждението на фокуса във визьора:
Нормално, имаш двойно потвърждение при другите модели (без К-м и К-х): светване на червена точка (което обозначава: 1. момента в който се определи точен фокус; и 2. в коя точно автофокусна зона е определен фокуса), и освен това, почти веднага светва и зелен шестоъгълник, в статус бара, който индикира, че фокуса е определен и заключен.
При К-м и К-х, няма присветване на червена точка, но това не значи, че няма индикация (зеления шестоъгълник се вижда, когато се определи и заключи фокуса). Така, единственото нещо, което не може да се види, е - коя точно зона потвърждава фокус.
Но,
при К-х, доколкото ми е известно, режимите за избор на автофокусна точка са три (както и при другите модели):
1. автоматично апарата определя автофокусната/ите зона/и;
2. само централна зона;
3. зона по твой избор - от 11-те.
Така, разсъждавайки по това - ето какво мисля:
1. В този режим, така или иначе, апарата сам определя фокуса, по една или няколко от всичките зони, но ти не можеш да му повлияеш по никакъв начин. Така че, дали ще се види, коя точно е зоната, не е толкова важно, стига да е потвърден фокуса (чрез зеления шестоъгълник);
2. Тук имаш само една зона - централната, и тя е доста ясно определена във визьора (че двете полу-дъги, които са в центъра). Така че знаеш къде трябва да фокусираш, ще видиш и потвърждение със зеления шестоъгълник. Според мен никакъв проблем.
3. Тук май е най-сложно, защото зоните са 11. Но, когато избираш определена зона, ти я избираш по индикацията отзад на дисплея, така че лесно ще определиш точната зона. Когато фокусираш, ще трябва да търсиш фокуса на определено място, където се намира тази зона. Местата са лесно определими, тъй като зоните са разположени доста симетрично, а и рамката помага много.
(виж горната картинка)
Така че, в крайна сметка си мисля, че липсата на червена точка, не е чак толкова ограничаващо. Пък и доста потребители има на К-м, които правят страхотни кадри и без "червена точка".
Успех!
Публикацията е редактирана (23-11-09 15:35)
|
|