Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Дискусия - изчисляване на фокусно разстояние на "другоформатни" обективи
Автор: d_ave   
Дата:   11-11-09 01:15

На някой занимава ли му се да посмятаме и поразсъждаваме? фокусно разстояние в случая го използвам като разстоянието от задната леща на обектива до сензора. Идеята е следната - преди време си поиграх и си направих псевдо тилт-шифт обектив от обектив за увеличител и маншон за полуоска. запознатите знаят, че трябва да се използва обектив за формат, по-голям от 35мм, което позволява обектива да е разположен на по-голямо разстояние от сензора. в случая използвах 75мм обектив, който по спомен е за копиране на формат 6х6. всичко е идеално, за да фокусира правилно обектива е разположен на много грубо около 5 см от сензора. да, но "приблжението", което дава този обектив, е доста голямо и го прави доста трудно използваем, особено за по-близки обектив. заради това реших да си поиграя с копирен обектив на 55мм, който е за 35мм негатив. тъй като се използва на 1.6 кроп фактор, за постигане на фокус обектива отново е разположен пред равнината на байонета. и тук идва въпроса - как да изчисля точно на какво разстояние да го разположа. тъй като метода с маншона в случая е неприложим, тъй като "фокусното" разстояние е доста по-малко от това на 75мм-овия обектив, искам да изчисля грубо на какво разстояние трябва да е сложен обектива спрямо сензора, за да мога да направя някаква гумена подложка, на която да сложа обектива. опитах просто да го задържа през апарат и да гледам във визьора докато получа картина на фокус и това се получава когато обектива е на около половин см от байонета, като получения кадър (тъй като е за копиране на 35мм негатив)запълва идеално кропката. единтвеното, което ме гложди, е дали мога да постигна безкрайност и на какво разстояние от сензора и по-важно, от огледалото ще се случи това и дали ще ми остане някакво място за кривене и изместване?

ще се радвам да поговорим по темата с някой, на който също му е интересно приспособяването на обективи за формат, различен от 35 мм и използването им по начина, по който ги използвам аз.

Зачетох се във статиите по физика на сайта на Маркишки, наистина са много интересни и някъде там се крие отговор на въпросите ми, но просто нямам времето да изчета и асмилирам всичко. Също така ми се ще да поговоря и с хора, реално сблъсвали се с тези неща.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   11-11-09 08:24

d_ave, малко си объркал понятията.
Фокусно разстояние не е разстоянието от задната леща до сензора. Правилните думички са работна отсечка, всъщност работна отсечка е от байонета.
За другата част на въпроса фокусът. Фокус се постига чрез движение на лещата между обектът и светочуствителния материал. Колкото по-близо е обекта, толкова по-отдалечен следва да е обектива от светлочуствителния материал за да имаш фокус. Фокус гривната работи точно по този начин - отдалечава/приближава групата лещи от сензора/филма. За това обектива обикновено е най-компактен на безкрайност.
Реално приложение в практиката тези принципи са примерно при макро меховете, и екстендерите. Тук обаче се намесва и друг фактор, обикновено обективите са проектирани да дават най-добро изображение при определена работна отсечка/обектно разстояние.
Малко по практическата част на въпроса ти. Поразрови сайта на Маркишки, той много по-добре е описал нещата и има много повече познания по оптика. По памет
1/образно разстояние + 1/предметно разстояние = 1/фокусно разстояние
образното разстояние е от центъра на лещата до образа проектиран върху филм/сензор.
обектно разстояние е от центъра на лещата до обекта.

Re:
Дата:   11-11-09 08:55

Сега като чета какво съм написал и чак ме е срам, трябва да ми се забрани да пиша по нощите:)
съгласен съм, имам предвид работната отсечка, ама се бях зачел в някакви сайтове, където се говореше за focal distance и съм оплел понятията:)
иначе за постигането на фокуса ми е ясен принципа, реално това, което ме интересува може да се формулира по следният начин - ако при използването на обектив за 35мм формат фокус се постига когато обектива е разположен на Х см от байонета, то на Х+колко трябва да е разположен обектив, предназначен за формат, по-голям от 35мм, за да има фокус?
колкото повече се замислям, толкова повече започвам да си мисля, че за да постигна това, което искам, ми трябва широкоъгълен обектив за средноформатна камера.

Re:
Автор: tofo   
Дата:   11-11-09 09:09

Нещо май пак бъркаш. Фокусното разстояние си е едно, независимо от това за какъв апарат е обектива. Глей да не го перне огледалото- и това си е. [shtrak]

Ред. Разстоянието на което ще сложиш обектива има значение само за минималното предметно разстояние.

Публикацията е редактирана (11-11-09 09:21)

Re:
Дата:   11-11-09 09:26

формата няма никакво значение, към твоята задача. Всеки обектив си има работна отсечка с която е проектиран да работи. Променяйки тази зададена работна отсечка, променяш разстоянието в което е способен да фокусира обектива. В твоя случай просто трябва да намериш работната отсечка. Надали ще я намериш като готово число, по-скоро трябва да я установиш опитно.
Правиш си един картонен цилиндър от черна хартия без основи закрепваш едната основа за байонета примерно чрез капачка за тяло, за другата основа ползваш обектива. Така можеш спокойно да потърсиш безкрайността. Силно ме съмнява обаче да я откриеш на обектив за увеличител ползвайки дслр.

Re:
Дата:   11-11-09 09:34

идеята с цилиндъра е добра, ще го направя.
открива се без проблем безкрайността, нали в момента ползвам такова нещо именно с Минолта Рокор 75/4.5, но идва много "дълъг", искам нещо по-широко.

Re:
Дата:   11-11-09 09:51

е ти фокусното разстояние няма как да промениш, то е 75 мм винаги, също независимо от формата.[smile]
Просто смени обектива с по-широк.

Re:
Дата:   11-11-09 10:07

е да, ама тука идва и нещото, което става и което поражда въпроса ми.
вчера пробвах с още два обектива за увеличител - единия беше с фокусно 55мм, другия с фокусно 105мм.
и понеже тук говорим за обективи за увеличител, които нямат фокусен пръстен, и които фокусират посредством преместването на меха на увеличителя, фокус на 2-3 метра със 105мм обектив има когато е разположен на около 10 см от байонета, а фокус на същото разстояние с 55мм-тровия обектив има ако е разположен много близо до байонета. съответно аз се опитвам да хвана някаква зависимост на колко точно разстояние от байонета (наричан също за напред за по-лесно и "апарата") трябва да разположа обектива, за да знам подложката, върху която ще го сложа каква да е точно.
иначе разстоянието, на което има фокус, грубо на око се хваща лесно - хващаш апарата без обектив и държиш пред него обектива, като го движиш напред назад докато не изкараш фокус, независимо, че не е захванат по никакъв начин за апарата. е, така за снимане не става разбира се, ама все пак се вижда грубо дали ще го бъде или не. та по този начин установих, че с 55мм-тровия обектив ще стане точно както искам, но е разположен доста близо до апарата. е на мен ми трябва да изчисля с по-голяма точност от "грубо" колко близо трябва да е, за да направя съответната гума, която да държи обектива.

Re:
Дата:   11-11-09 10:46

Прочети за Зависимост между фокусното, обектното и образното разстояние при тънка леща.

http://markishky.hit.bg/Photo1.htm#dia

Или дай разстоянието на което искаш да фокусираш и фок.р-е на обектива да го сметнем...[shtrak]

Публикацията е редактирана (11-11-09 10:59)

Re:
Автор: matasel   
Дата:   11-11-09 10:57

И не забравяй, че широкоъгълният обектив, от който би искал да направиш T/S е доста различен от тънката леща[beer].
И в заключение: работната отсечка на обективите и особено на щикокоягълните, а и на телеобективите, не е свързана с фокусното разстояние с никаква зависимост.

Re:
Дата:   11-11-09 10:58

Точно не можеш да изчислиш. Това грубо ти е напълно достатъчно. Изрязваш гума все пак.
Ще фокусираш по формулата, или по визьора?
Формулите са много полезно нещо, но на практика ти не можеш да знаеш точно предметното и образното разстояние, а най-вероятно и фокусното. Всъщност не че не можеш, но определено ще трябва да поработиш доста.
Практически установеното разстояние ще ти е доста по-полезно и достатъчно точно. Направи две замервания разстояние при фокус на безкрайност, разстояние при фокус примерно метър. Виж каква е разликата, ако направиш гумата да е по средата ще може ли чрез разтягане лесно да покрива фокусния диапазон от метър до безкрайност? Ако може, действаш, какво има да му мислиш? Ако не, търсиш друг маншон.

Re:
Дата:   11-11-09 11:30

Ограничен си единствето от работната отсечка. Слагаш макс близо обектива и гледаш имаш ли безкрайност. Ако имаш- може да го слагаш на всякакво разстояние- в зависимост от това, къде искаш да фокусираш. Внимаваш, защото може и да прескочиш безкрайността, т. е. фок.р-е на обектива да е по-голямо от образното такова.[beer]
Ред. Вярно, няма зависимост между фок.р-е и раб. отсечка, но все пак копирните обективи са доста по-палачинкави от тия със блендата. Сигурен съм, че 105-милиметровия е по тънечък от 10см. Та затуй намесих тънките лещи.

Публикацията е редактирана (11-11-09 11:57)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »