Автор: d_ave
Дата: 11-11-09 01:15
На някой занимава ли му се да посмятаме и поразсъждаваме? фокусно разстояние в случая го използвам като разстоянието от задната леща на обектива до сензора. Идеята е следната - преди време си поиграх и си направих псевдо тилт-шифт обектив от обектив за увеличител и маншон за полуоска. запознатите знаят, че трябва да се използва обектив за формат, по-голям от 35мм, което позволява обектива да е разположен на по-голямо разстояние от сензора. в случая използвах 75мм обектив, който по спомен е за копиране на формат 6х6. всичко е идеално, за да фокусира правилно обектива е разположен на много грубо около 5 см от сензора. да, но "приблжението", което дава този обектив, е доста голямо и го прави доста трудно използваем, особено за по-близки обектив. заради това реших да си поиграя с копирен обектив на 55мм, който е за 35мм негатив. тъй като се използва на 1.6 кроп фактор, за постигане на фокус обектива отново е разположен пред равнината на байонета. и тук идва въпроса - как да изчисля точно на какво разстояние да го разположа. тъй като метода с маншона в случая е неприложим, тъй като "фокусното" разстояние е доста по-малко от това на 75мм-овия обектив, искам да изчисля грубо на какво разстояние трябва да е сложен обектива спрямо сензора, за да мога да направя някаква гумена подложка, на която да сложа обектива. опитах просто да го задържа през апарат и да гледам във визьора докато получа картина на фокус и това се получава когато обектива е на около половин см от байонета, като получения кадър (тъй като е за копиране на 35мм негатив)запълва идеално кропката. единтвеното, което ме гложди, е дали мога да постигна безкрайност и на какво разстояние от сензора и по-важно, от огледалото ще се случи това и дали ще ми остане някакво място за кривене и изместване?
ще се радвам да поговорим по темата с някой, на който също му е интересно приспособяването на обективи за формат, различен от 35 мм и използването им по начина, по който ги използвам аз.
Зачетох се във статиите по физика на сайта на Маркишки, наистина са много интересни и някъде там се крие отговор на въпросите ми, но просто нямам времето да изчета и асмилирам всичко. Също така ми се ще да поговоря и с хора, реално сблъсвали се с тези неща.
|
|