Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Апарата в AdobeRGB режим?
Автор: Пърпъла   
Дата:   08-11-09 06:00

Мисля че знам отговора на въпроса си, та реших да се допитам до корифеите на форума за да съм сигурен. Не намерих почти никаква информация в нета по въпроса...

Въпроса ми е : Има ли смисъл да си наглася 5DMkII на AdobeRGB режим? Заминавам на фотоексурзия в Аржентина - ще снимам предимно пейзажи и почти всикчо в RAW, и може би само 10% от снимките в JPEG.
Това което се сещам е че RAW си е RAW и настройките AdobeRGB или sRGB не влияят по никакъв начин на RAW файла. Нали така? [smilie8] Цветовото пространство има значение само за конвертираните файлове - JPEG , TIF. Така мисля че беше.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: sunnyshot   
Дата:   08-11-09 07:36

Нямаш ли си книжка?

AdobeRGB - this color space is capable of expressing a wider gamut of colors than sRGB, making it the perfect choice for images that will be extensively processed or retouched

sRGB III - chose for nature or landscape shots that will be printed or used "as is", with no further modification.

за RAW няма значение

Имай хубава екскурзия в Аржентина! Чакаме снимки [smilie24]

Re:
Автор: shama   
Дата:   08-11-09 12:14

за RAW няма значени[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Re:
Дата:   08-11-09 12:33

Да, обаче в DPP като го конвертирам от RAW в TIFF за фотошопа, не ме пита какво пространство искам да е, а направо го прави в зададенотото от фотоапарата. Рака че, ще си оставя апарата да е на AdobeRGB. Целта ми е да изкарам максимален детаил при печатане или гледане на монитора. Доколкото чета обаче, за web или принтиране на някой домашни принтери трябва да си свия обратно пространството в sRGB и да проверя с color proof първо в фотошопа. Правилно ли размишлявам?
sunnyhot, сестрице, каде се загуби [beer]

Re:
Автор: jokevcv   
Дата:   08-11-09 13:31

За тези неща доста се говори напоследък, нo никога не се стига до конкретен отговор. Оставам с впечатлението, че всичко е много индивидуално. Аз самият преди 2-3 дена се чудех над същото. Тук съм чел, че в sRGB обработваш за УЕБ, а в adobeRGB за печатници и т.н.
Решението което аз взех онзи ден е да си настроя апарата и CS3-то в AdobeRGB и след като приключа със "обработката" да конвертирам до sRGB. Незнам дали е правилно, но по моята логика щом AbobeRGB е по-широкото щветно пространство е добре да бъде снимано и съхранявано в него и при необходимост да се конвертира до sRGB.

Re:
Дата:   08-11-09 15:33

jokevcv
И аз така мисля да направя. Струва ми се, че AdobeRGB или sRGB е само няколко бита информация прикачена към RAW, която указва после на RAW converter в какво пространство да създаде файла. Сега се прибирам от снимки, ще си поиграя малко, ако имам нови наблюдения ще споделя, но се учудвам от мълчанието в форума по този въпрос. Да не би да е хубаво времето навънка днес в Бг и всчики да са разходка [cool]

Re:
Дата:   08-11-09 15:50

Ха [smilie22] "има нещо гнило в тази Дания".

При конвертиране на AdobeRGB RAW файл използвайки DPP 3.5.2.0 :
Без значение дали ще избера опция TIFF 16bit или TIFF+JPEG(EXIF) директно ми ги конвертира от AdobeRGB в sRGB [smilie10]

Колеги, как е с другите конвертори, можете ли да създадете да речем TIFF който да си остане в AdobeRGB цветово пространство?

Re:
Автор: marto   
Дата:   08-11-09 16:01

Пърпъла - в настройките на ДПП можеш да си избираш AdobeRGB или sRGB...

Разгледай малко менюто...[smilie3]

Re:
Дата:   08-11-09 16:13

Мерси

Re:
Автор: sunnyshot   
Дата:   09-11-09 02:55

[beer]

Re:
Автор: vgramatikov   
Дата:   09-11-09 03:06

Ako няма да печаташ нещо сериозно няма смисъл от адоби ргб :) Сргб за всичко останало.

Re:
Автор: tosho_ot_selo   
Дата:   09-11-09 06:47

Незнам недостатаците на AdobeRGB, поради тази причина, невиждам защо трябва да апарата да е на sRGB ?!?!?

Приятно изкарване в Аржентина!!![smile]

Публикацията е редактирана (09-11-09 06:48)

Re:
Дата:   09-11-09 12:53

Благодаря на всички за пожеланията.
[thankyou]
И все пак темата беше - Ако ли и да не влияе на RAW файла, да пуцам ли на AdobeRGB. Плюсове, минуси? Аре ве техничари?
да взема да пробвам да смимам едно и също на AdobeRGB и на sRGB и да сравня размера на RAW файла [smilie8] . Уффф,[smilie10] пак трябва да тръгвам за работа

Публикацията е редактирана (09-11-09 12:57)

Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   09-11-09 13:05

Ако снимаш raw в aRGB:
+ малко по-реална хистограма
- никакви

Ако снимаш raw + jpeg в aRGB:
- директния jpeg ще показва изкривени цветове на системи без управление на цвета (пример Windows Picture and Fax Viewer на Win XP)

Ако снимаш jpeg в aRGB:
+ по-широко цветно пространство, най-осезаемо в зелените и синьо-зелените тонове.
- директния jpeg ще показва изкривени цветове на системи без управление на цвета (пример Windows Picture and Fax Viewer на Win XP)

Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   09-11-09 13:06

Ей, за малко да забравя, приятно пътешествие!

Re:
Автор: IDA   
Дата:   09-11-09 13:41

Отговорът зависи от това, дали ще снимаш само в RAW или в JPEG или в RAW+JPEG. Ако снимаш само в RAW, което е за препоръчване, няма никакво значение, тъй като след това, при отварянето на файла в конвертора, имаш възможност да си избереш цветово пространство в зависимост от крайното предназначение на файла (за WEB - sRGB, за печат на висококачествена машина - Adobe RGB или ProPhoto RGB). При автоматично конвертиране от RAW в JPEG, можеш да зададеш желаното цветово пространство за всичките файлове, така че това няма да ти струва никакви допълнителни усилия.

Ако обаче си решил да снимаш само в JPEG или в RAW+JPEG и да ползваш JPEG файловете директно от апарата, без каквито и да било конверсии и обработки, тогава трябва да укажеш в какво цветово пространство искаш да ти ги записва апаратът, пак в зависимост от предназначението. Този начин на снимане е подходящ например при снимане на сватби, когато снимките трябва да са на разположение веднага след сесията и няма време за обработка, конвертиране и пр. Тогава указваш в апарата sRGB пространство, даваш JPEG-файловете на клиента да си ги разглежда на монитора или да ги даде за печат в кварталното фото, а RAW-файловете запазваш, в случай че се наложи някаква по-специална обработка или подготовка за висококачествен голямоформатен печат на избрани кадри.

При пътувания, лично аз задължително снимам само в RAW, тъй като така съхранявам изцяло пълната информация и имам максимална гъвкавост при евентуална допълнителна обработка, която се налага в повечето случаи така или иначе. Също така не хабя памет от картата за ненужен запис и в JPEG формат. Когато обработките ги правя само или в максимална степен в RAW конвертора, съхранявам и високото качество на изображението. След това, при крайното конвертиране в JPEG само задавам желания цветови профил и съм готов. В почти всички случаи на сесии с много кадри използвам LR и автоматично конвертиране. Става бързо и лесно и се губи най-малко време за обработка. И с "BATCH" функцията на RAW конвертора също става много добре.

Това е. Пожелавам ти интересно пътуване и страхотни кадри. И да показваш после!

Re:
Автор: ivodam   
Дата:   09-11-09 13:47

В ДПП си има меню с преференции, където си задаваш в какво пространство да ти отваря, задай си сРГБ там, пък на апарата слагай квото щеш [smile]

Приятно изкарване, щракни некое пиле [smilie24] [smilie7]

Re:
Дата:   09-11-09 19:10

Е то става ясно значи за цветовото пространство. Мерси за споделените напътствия.[smilie24]

Смятам предварително да си направя настройки за бързо реагиране. Много от снимките ще бъдат от ръка, на улицата или от движещо се превозно среднство. E, разбира се, в случеите когато имам 2-3 минути , ще си правя индивидулани настройки каквито си искам.
Последно решавам - слагам на 10 мегапиксела и на AdobeRGB режим фотоапарата. Ще настроя С1 за телеобектива на Shooter Priority (за да не падам на скорост под 200), С2 за широкия зуум на Aperature Priority (да си контролирам дълбочината на полето). Ще оставя на Auto ISO. Ако реша че нещо си стурва 21 мегапиксела ще настроя С3 за такива снимки, ама се нядявам да не се оливам с 20-30 мегабайтови файлове. Никави JPEG, IDA е прав.
Иво, какво да ти кажа братле: С 20-700 f/4 едва ли ще уцеля някое пиле на фокус. Ама се сетих че пингвините ги броят за птици, друго ако не едно Pingu ще гледам да рапортувам пред форума [shtrak]

Re:
Автор: Kanonir   
Дата:   09-11-09 20:04

Пърпъл, недей пестя от мегапиксели - туй лято за месец и половина врътнах повече от 120-130Гб на пълната резолюция (това са към 6500кадъра) от места и неща дето едва ли ще се повторят скоро (а някои вероятно - никога) и понеже съм далееееч, далеч от перфектността на Бресон (примерно) ми се налага да покропвам по-малко (тук таме и повечко[smilie5] )- хеле на "репортерския" тип кадри и пълния файл ми идва таман за такива манипулации, а дет не се налага кърти от детайл. Вземи си два WD "паспорта" (или нещо подобно от другите фирми) за по-сигурно и не ги жали тия меги. На Ц3, ако си носиш статив можеш да сложиш МЛУ-то да ти е по-бързо [smilie5], не че и лайфвю-то не го замества в повечето случаи успешно. 70-200/4 върши много добра работа за по-кротки пилета (ала севернохамерикански) даже и по дребни - фокуса му е последния проблем - търпение требе само да ги доближиш....
Айде късмет, много хубави фотки и приятно прекарване!

[beer] [beer] [beer]

Re:
Дата:   10-11-09 05:52

Kononir, така и ще направя - оше тая вечер разтоварвам WD passport-а на основния диск и го вземам с себе си.
Аргументите ти са логични. Само дето не ми е ясно фотограф ли си, велик ли си? Щото не виждам никакви снимки в профила ти. Още един "велик" обиден на "системата"[smilie5] ?
Уппс [smilie11] ей сега ще дойде старшината на ротата- Бони да ме нахока [smilie3].Че дори и да не идеална, върши работа "системата".
Ами че върши по-добра работа от преди си личи, в последните месеци никой не е ревал че е несъвършенна, никой не е давал предложения за "чесно" точкуване. Макар че, знаете, няма такова животно "чесно точкуване" в никой спорт и в живота като цяло.
Наздраве четаааа [beer] Кой каза Ууу- вол -...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »