Автор: IDA
Дата: 09-11-09 13:41
Отговорът зависи от това, дали ще снимаш само в RAW или в JPEG или в RAW+JPEG. Ако снимаш само в RAW, което е за препоръчване, няма никакво значение, тъй като след това, при отварянето на файла в конвертора, имаш възможност да си избереш цветово пространство в зависимост от крайното предназначение на файла (за WEB - sRGB, за печат на висококачествена машина - Adobe RGB или ProPhoto RGB). При автоматично конвертиране от RAW в JPEG, можеш да зададеш желаното цветово пространство за всичките файлове, така че това няма да ти струва никакви допълнителни усилия.
Ако обаче си решил да снимаш само в JPEG или в RAW+JPEG и да ползваш JPEG файловете директно от апарата, без каквито и да било конверсии и обработки, тогава трябва да укажеш в какво цветово пространство искаш да ти ги записва апаратът, пак в зависимост от предназначението. Този начин на снимане е подходящ например при снимане на сватби, когато снимките трябва да са на разположение веднага след сесията и няма време за обработка, конвертиране и пр. Тогава указваш в апарата sRGB пространство, даваш JPEG-файловете на клиента да си ги разглежда на монитора или да ги даде за печат в кварталното фото, а RAW-файловете запазваш, в случай че се наложи някаква по-специална обработка или подготовка за висококачествен голямоформатен печат на избрани кадри.
При пътувания, лично аз задължително снимам само в RAW, тъй като така съхранявам изцяло пълната информация и имам максимална гъвкавост при евентуална допълнителна обработка, която се налага в повечето случаи така или иначе. Също така не хабя памет от картата за ненужен запис и в JPEG формат. Когато обработките ги правя само или в максимална степен в RAW конвертора, съхранявам и високото качество на изображението. След това, при крайното конвертиране в JPEG само задавам желания цветови профил и съм готов. В почти всички случаи на сесии с много кадри използвам LR и автоматично конвертиране. Става бързо и лесно и се губи най-малко време за обработка. И с "BATCH" функцията на RAW конвертора също става много добре.
Това е. Пожелавам ти интересно пътуване и страхотни кадри. И да показваш после!
|
|