Автор: mondragon
Дата: 05-11-09 13:50
"This was one of the original reasons Canon and Nikon formed their Professional Services groups." и ето тук става ясно, защо скъпите обективи на двете посочени марки нямат проблеми с телата и фокуса. Което пък обяснява, защо Сигма имат обективи с "кофти" фокус (фронт или бек).
Просто за Канон и Никон дефиницията за калибриран е с едни минимално допустими отклонения(примерно -1 или +1, като са приели, че от -1 - +1 е идеален), а за Сигма отклонения в диапазона -5 - +5 са нормални. Има вариант и нарочно Сигма да са оставили по-голям диапазон, за да могат да паснат на различните тела. Което пак не е оправдание, защото нали имат байонети за всяка система (Канон, Никон, Пентакс, Олимпус и т.н.).
Сега се убеждавам, че е по-добре да занесеш обектив Сигма да ти го калибрират за апарата, защото с това ще увеличиш шансовете да го калибрират максимално близко до калибровката за дадената система (Канон, Никон, Пентакс, Олимпус и т.н.), което при евентуална смяна на тялото ще бъде плюс.
Например аз имам Сигма 24/1.8 и 28-70/2.8, които си купих с голям страх, защото имам горчив опит със Сигма, но нямах избор. Какво беше моето учудване когато ги закачих на Бонд, а той започна да снима брилянтно без никакви проблеми (фронт-бекфоскус). Учудването ми бе още по-голямо, когато ги закачих и на "железния" Никон Д50 и той също не даде никакви отклонения. Явно съм имал късмет да уцеля "обектив, който е калибриран точно за моите камери"...с повече от 2 години разлика в производството...Късмет!
Публикацията е редактирана (05-11-09 14:14)
|
|