Автор: RudyMan
Дата: 01-10-09 18:26
Акумулаторните клетки "Еneloop"-2000мА/h на Sanyo,са най-доброто решение за момента за цифрови апарати.Те притежават свойствата на алкалните батерий,зареждат се и имат много нисък саморазряд.Зареждането им в ускорен режим е доста трудно и така наречените "интелегентни"зарядни устройста,не са най-подходящото нещо за тях.Причината е,че "-Делта" кривата на зареждане не е така ясно изразена,както при NiCd акумулатори.Освен това има и лъжливи върхове,особенно в началото на експлоатация,които водят до преждевременно изключване и недозареждане на клетките. Тези батерии поемат около 65% от подадения заряден ток и при I =10%С (С= капацитета на клетките)се нуждаят от около 15 часа за пълно зареждане.В този режим,те могат да бъдат още 2-3часа без опасност от увреждане.Когато е необходимо да се зареждат в ускорен режим,най-добрият ,а може би и единствен начин е да се следи температурата на клетките.Тя започва да се повишава,когато клетката е напълно заредена и не трябва да преминава 45*С.Зарядния ток е добре да бъде около 0.25С.Аз съм си изработил просто електронно устройство,което работи на този принцип и зарежда перфектно акумулаторни клетки тип NiMH и в частност "Eneloop".Ако някой има желание и сили да повтори схемата,да ми пише на ЛС,за да му я изпратя.
|
|