Автор: mihajlov2
Дата: 26-09-09 23:42
Наскоро, импулсиран от една препоръка на Асахи в поредната тема за монитори, си взех приличен монитор - HP LP 2475W. Естествено, веднага се сблъсках с всички "прелести" на Wide Gamut-а - "термоядрени" цветове . Воден от максимата, че ако имаш брадичка, трябва да си купиш гребенче, се снабдих и с калибратор - SpyderS3Pro. След като го поразучих и попрочетох това-онова от препоръчаната литература в съответните теми, си поиграх с калибриране и съставяне на профили. Разучих и цялата тема от 86 страници за монитора на ixbt.com. Обучих и 2-3 вювъра да използват сътветния зареден профил от C:/Windows/System32/Spool/Drivers/Color - ACD See Pro, Faststone и дори най-новия IrfanView. С RAW-файловете нещата се нормализираха.
Обаче забелязах една интересна особеност - ако се отвори необработван във Фотошоп или Лайтрум JPEG файл от сапунерка или DSLR, термоядрените цветове се връщат. За оправяне на положението е достатъчно файлът просто да се отвори във Фотошопа или Лайтрума и да се запише отново като JPEG. Под ръка имах JPEG файлове от три сапунера - Панасоник FZ-50, Панасоник LX-2 и Фуджи F11. Естествено и трите нямат в менюто възможност за избор между sRGB и AdobeRGB. Аз изобщо нямам представа в какво цветово пространство записват джипезите си.
Интересното е, че и джипезите от DSLR-а ми Фуджи S5Pro имат същото свойство. Там камерата е настроена на sRGB.
Та въпросът ми е: това означава ли, че за да си оправя JPEG файловете, трябва задължително да ги отворя във Фотошоп или Лайтрум и да ги запиша отново? Не че малко обработка ще им навреди
|
|