Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на широкоекранен LCD?
Автор: vankostrong   
Дата:   17-09-09 21:09

Значи мисля скоро да си визимам мониторче
с резолюция 1680/1050 или 1920/1080

като съм се ориентирал към нещо по бюджетно в ценовия диапазаон около и малко над 300лв !

та въпроса е струва ли си да давам с около 60-70лв повече за монитор за да бъде с DVI !
избора
примерно се свежда до тези 2 монитора

http://mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=40763

http://mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=40336

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: thomas   
Дата:   17-09-09 21:21

Струва си, стига компютърът ти също да има DVI изход. Изображението е много по-остро и качествено. Но с монитор за толкова пари все пак не очаквай 100% верни цветове и прекалено много възможности за калибрация.

Re:
Дата:   17-09-09 21:26

е да скъпичка ми е видеокартата с 2 DVI изхода е ..
така че това не е проблем а това за верните цветове незнам !
калибриране калибриране ама то и възприятието на всеки човек е различно към цветовете ;)

Re:
Автор: autosvet   
Дата:   17-09-09 21:56

По-добре дай около 500 за 22 инчов Делл със сравнително добрата е-ИПС матрица. Аз даже се чудя дали да дам 200лв повече за ХП със С-ПВА матричка.

Re: Избор на широкоекранен LCD?
Автор: Myth   
Дата:   17-09-09 22:57

Подкрепям мнението autosvet въпросния DELL 2209WA мисля е достатъчно достъпен, разликата от eIPS до TN матрица е огромна.
Колкото до това дали си струва DVI не съм много убеден дали си струва аз разлика не съм видял на стария ми монитор, който не беше лош 22" Wide и едно LG в офиса съм ги връзвал и през DVI и през аналоговия все тая.

Re:
Автор: Viper   
Дата:   17-09-09 23:26

Като знам за какво ще го ползваш, мога да те посъветвам само да не купуваш монитор с TN матрица. Скоро смених моята Iiyama 19" CRT със 19" EIZO и мога да кажа, че съм доволен. Верно, не е широкоекранен но помисли все пак и за нещо такова.

Re:
Автор: vlex   
Дата:   17-09-09 23:28

Всъщност дали е dvi или vga разликата не се крие само във куплунга, ами е много по-дълбока. Може да се окаже, че ти вади по-ясно и рязко изображение с аналоговия. Много комплексно е да се каже дали си струва - хубаво е, но не е задължително. Особено при ниския клас широкоекранни матрици.

Иначе е добре да зяпаш за максимален пиксел питч - демек максимален размер на пиксела, за да няма после изненади. Над 0.25мм. Това прави тегав момента с фулл хд при 22" и по-малки. Особено при тн матрица... Ако искаш акъли - казвай на лс - скоро си взех 24" hp и минах през подобни дертове тип: тва ли, или пък онова, а защо не пък това...[smilie25]

Поздрави,
Влад

Re:
Автор: sirkhann   
Дата:   17-09-09 23:35

DVI дава огрооооомна разлика.... особено на 22 инча ще те удари в очите...

Re:
Дата:   18-09-09 08:50

гледам този е с големи пиксели 0,282мм има аналогов и цифров вход !
http://mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=39437

а и цената му е малко под 300лв
как е ?

Re:
Автор: ecobo   
Дата:   18-09-09 09:27

1. Понеже ще работиш снимки, по-добре не вземай монитор с ТН матрица.
2. Бягай далеч от монитори, за които пише 16.7 млн. цвята. Много по-добре е да пише 16.77 млн. цвята. Наглед малка разлика, но на практика е ОГРОМНА.
3. Ако все пак си решил да вземаш евтин монитор с ТН матрица, виж този НЕК
4. Понеже има прилични алтернативи с IPS матрици за малко пари отгоре, силно препоръчвам да обмислиш много добре т. 3
5. За 1200 кинта можеш да си вземеш 20" iMac . Вярно, с ТН матрица, но и компа е страхотен, и дисплея е най-доброто с ТН матрица на пазара.
6. Погледни пак т.1 - като най-важна [smilie3]

Публикацията е редактирана (18-09-09 09:35)

Re:
Автор: vlex   
Дата:   18-09-09 09:29

http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/34579/122868.html

Ето да почетеш малко преди да споменаваш ОГРООООМНАТА разлика. Всичко е специфично и това, че при теб е дало не означава, че дава навсякъде. Така че молим, не генерализирай, става ли? Да не говорим, че обикновено dvi входът подържа много по-нисък фреймрейт от аналоговия, ма тва са глупости на фона на огроооомната разлика, нали?[smilie24]

Щом и hd ready те устройва, значи всичко е ок. .28мм за пиксел е супер. Колкото до LG - чувам различни неща от различни хора. До офиса имаме мултирама и понеже се въртя чат пат там и познавам момчето - каза, че не бил много доволен самият той. Иначе по форуми чета че са стабилни, така че съм със смесени чувства. Най-добре обаче ти препоръчвам ако мониторът няма 0 пикселова гаранция - да вземеш мостра. Така той ще е грял 100-200 часа минимум и ще си сто процента убеден, че мониторът е читав и няма да прави мизерии. Аз взех нов от кашона, но аз си изпросих 0 пикселова гаранция, така че ми е простено[smilie5] Иначе 300 кинта е ок, може би можеш да минеш и по-тънко с разни ейсъри BH2240 и нещо си беше хубав и стабилен и беше пак някъде там ако не се лъжа. Най-добре каквото и да купуваш не го купувай от картинка, ами иди и си го виж на място [smilie25]

Поздрави,
Влад

ecobo: Прав си за тн матриците, но човекът доколкото виждам зяпа монитори около 300 кинта - какви са тия макове, какви са тия некове [smilie18]. Иначе си прав - ако имаш възможност - ips, mva, pva - кво да е само не tft active matrix май се водеха tn-ките [smilie6]

Публикацията е редактирана (18-09-09 09:32)

Re:
Автор: d256h   
Дата:   18-09-09 09:42

Стандартите за ХД телевизия и кино нямат пряко влияние върху качествата на монитора. Съвременните монитори имат далеч по-големи възможности от телевизорите за ХД.

Относно ВГА и ДВЙ стандартие, при качествените монитори много трудно се забелязва разлика в изображението. Редакция 2 на ВГА стандарта позволява резолюции 26хх на 16хх което вече не се явява пречка в повечето случаи по отношение на размер на картината. Отделен е въпроса дали мониторите, телевизорите и видеокартите са достатъчно нови, за да поддръжат измененията в стандартите...

Относно ефтините модели дисплеи..
Скоро взех за приятел едно LG 22" само с ВГА порт, ултра семпло меню без възможност за никакви корекции, матрица ТН. За 270лв и използване в офис това, е предостатъчно, но за фотообработка на снимки примерно, не става!

Понеже споменавате модели...

Преди два дни завърши подобна тема, в кая на краищата колегата си купи ХП 2475W с s-ips матрица 24" дисплей за 1000лв...

Re:
Автор: tziko   
Дата:   18-09-09 09:51

vankostrong,
http://www.computer-expert.bg/Monitor-SM-2343NW-SAMSUNG
това твоя монитор!

Re:
Автор: Myth   
Дата:   18-09-09 10:01

Автор: vankostrong
Дата: 18-09-09 08:50

гледам този е с големи пиксели 0,282мм има аналогов и цифров вход !
http://mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=39437

а и цената му е малко под 300лв
как е ?

Всички ти казват не си взимай монитор с TN матрица ти пак... ама цената му е под 300лв. Ако ще го ползваш за фотография, няма такива филми за СВЯСТНИ монитори под 300лв. Най-евтиния вариант е DELL 2209WA, който е с eIPS матрица и струва от 460 до към 500 и нещо според зависи от къде ще си го намериш. Сега ако бюджета ти ТВЪРДО не позволява нещо над 300лв поне кажи да не се напъват хората, нищо лошо няма. Но ако можеш да заделиш 160-200лв в близкия месец два по-добре изчакай, определено си струва и чакането и по-високата цена.
Колкото до DVI и това колко била огромна разликата, аз още веднъж казвам на стария ми монитор Фуджицу Сименс 22" широкоекранен, не видях АБСОЛЮТНО НИКАКВА РАЗЛИКА и по същия начин и на едно LG в офиса, незнам при другите как и кой го удряло в очите и т.н.

Re:
Автор: ecobo   
Дата:   18-09-09 10:04

Карал съм НЕК 2090Uxi и на ДВИ и на ВГА - НИКАКВА разлика.

Re:
Дата:   18-09-09 10:13

Явно не знаеш как да си тестваш цветовете дали са верни!

Най-простия начин, но много показателен и отрезвяващ е следния:

Взимаш една цветна таблица за пантон (примерно)от някой производител на бои. На всяка мостра цвят си пише номера по Пантон. В Корел или Фотошоп си направи табличка и оцвети всяка кутийка с избран номер по пантон.

мониторите с s-ips матрица ще покажат почти същите цветове (ако са калибрирани, дори същите), а тези с TN матрица ще ви накарат да се застреляте.... на полурозово ще ви вадят полузелено и т.н. Просто няма място за спор по темата, TN технологията не е за фотообработка и предпечат, ако ще и без пари да ви дават такъв монитор. Друг е въпроса ако ще играете Counter Strike Source примерно..

Re:
Автор: mihajlov2   
Дата:   18-09-09 11:00

Да, колегата ( т.е. моя милост ) си взе мониторче HP LP2475W с IPS матрица и продължава да е мноого доволен [beer]

Публикацията е редактирана (18-09-09 11:03)

Re:
Дата:   18-09-09 11:14

Ще му откриеш някои функции дето не си им обърнал внимание отначало..

Примерно да си гледаш в PIP Ф1 докато си редактираш снимките. Има място и за двете, без да си пречат..

[smilie5]

Re:
Автор: danny_falin   
Дата:   18-09-09 11:26

това се взима веднъж на 3-4 години, не си взимайте ефтини боклуци, удоволствието от готина картина и истински цветове е огромно
няма нищо лошо в това монитора ти да е по-скъп от компютъра :) всичко друго да е на 6, монитора скапан ли е пейзажа е о@кан

Re:
Автор: rdszalex   
Дата:   18-09-09 12:45

Пробвал съм 17" Сони и 19" Белинея през DVI и аналогов - никаква разлика, но на работа съм с DELL 2707WFP - там разликата е ОГРОМНА. Докато не го подкарах през DVI очите ме боляха страшно - картината трепереше, никакви цветове, линиите размазани. Не знам дали разликата се дължи заради увеличаването на размера или си е до марка на монитора, но е факт!
Ако погледнем от теоретична гледна точка, лошото качество на картината на цифровия TFT дисплей подадена през остарелия аналогов интерфейс си е заложена фабрично. Първо цифровия сигнал на изхода на видеокартата се преобразува в аналогов заради интерфейса останал от старите аналогови CRT монитори, а след това отново се преобразува от аналогов във цифров в самия монитор. Няма смисъл да споменавам, че подобни манипулации на сигнала могат само да влошат качеството му. [smile]

Публикацията е редактирана (18-09-09 12:52)

Re:
Дата:   18-09-09 12:56

Е разсъжденията за преобразуването на сигнала не биваше да ги правиш колега, по-добре да пишеш за други неща..

P.S.
Ето малко инфо за нЕкои неща при видЮто:
http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Video_Graphics_Array

Мисля, че варианта WQXGA 2560 х 1600 за аналогова трансмисия е достатъчен, като картинка за доста потребители..

Публикацията е редактирана (18-09-09 13:13)

Re:
Дата:   18-09-09 15:54

Хм добре де вече 4-5 та година съм с монитор с TN матрица 19" 1280/1024 и няма DVI и кво ми е .. добре се вижда и снимки съм печатал и в изложби съм участвал тук там ..Гледал съм си снимките и на много различни монитори не съм видял някаква сериозна разлика
Та решавам да го сменя за нещо с повечко пиксели за по голяма работна площ и съм намислил да продам стария за 120-130лв и да си взема нов за около 300 :)

сега наскачахте всичките и едва ли не ако не дам поне 500-600 лева за монитор нищо не мога видя на екрана [smilie2]

едните са на мнение че без DVI съм за никъде
другите казват че няма никаква разлика дали е цифров или аналогов входа на монитора

Благодаря за съветите ви ама то сякаш по добре да не бях питал ,че сега на цяло се омотах [smilie18]

Автор: tziko
Дата: 18-09-09 09:51

vankostrong,
http://www.computer-expert.bg/Monitor-SM-2343NW-SAMSUNG
това твоя монитор!

гледах го този да много пиксели много нещо :)

Публикацията е редактирана (18-09-09 15:56)

Re:
Дата:   18-09-09 16:01

Ами ти какво очакваше като пусна тема тук, някой да изпише 20 страници, систематизирано, никой друг да не му противоречи и да го подкрепи и ... остава само да отидеш до магазина и с готов модел и цена да го вземеш?

Ми всеки пише от гледна точка на своята камбанария! Ти си правиш изводи и преценяваш на кой да се довериш...

Така е във форумите...

Re:
Дата:   09-10-09 16:13

а вчера се оборудвах с това
[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »