Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Телескоп като обектив? Или 690мм f/8 за 98лв.
Автор: batdin   
Дата:   16-09-09 16:03

Гледам,че някои по-скъпи телескопи имат преходници за фотоапарати.Та и аз като жабата,дето видяла да подковават вола...
Имам един Нютонов телескоп (80мм някъде, струваше 98 лева) и успях да го преправя за Никон.
Обаче се появиха някои проблеми, интересувам се дали някой се е занимавал с това и дали ги е решил по някакъв начин.
- Винетиране - Не е много ужасно, но не се оправя съвсем с Фотошоп.Все пак за небесни тела няма да е проблем,те ще са в центъра.
- Изображението е меко.На фокус е, но иска малко да се изостри.Очаквах липсата на стъклария по пътя на светлината да доведе до по-добър резултат.
- Огледалото като хлопне, става малко земетресение.Това е и най-големият проблем засега.Скорости под 1/100 са малко проблематични, нищо, че е със статив.Апаратът ми няма функция да вдига огледалото секунди преди да прави снимката.Трябва да импровизирам с "ръчна бленда"- да пропускам и закривам светлината ръчно, но не мога да докарам скоростите точно :)
Моля, дайте акъл!
На който се чуди защо се занимавам с глупости - защото ми е кеф.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   16-09-09 16:14

нямаш ли exposure delay mode
това е като се дигне огледалото да изчака малко и след това да снима?

Re:
Автор: asahi   
Дата:   16-09-09 16:48

С две думи не става за обектив.

Re:
Дата:   16-09-09 17:01

Нямам я.Апарата и той евтин :)
asahi, не става, ама си е интересна занимавка.
Като колелото-кеф е и да го караш, и да го ремонтираш.

Re:
Автор: vnvas   
Дата:   16-09-09 17:48

Винетирането няма как да го премахнеш, дължи се на вторичното огледало. Можеш да опиташ да снимаш през качествен окуляр. А некачественото изображение се дължи на некачественото огледало. По-принцип става да се ползва телескоп за обектив, но ако е качествен, на стабилна стойка и желателно рефрактор или максутов-касагрен.

Публикацията е редактирана (16-09-09 20:13)

Re:
Автор: apollo   
Дата:   16-09-09 18:08

Не се занимавай с обречени каузи[smilie10]

Ей това е отлично като начало:

http://www.astronom-bg.com/oscommerce/catalog/images/M72_H142.jpg

http://www.astronom-bg.com/oscommerce/catalog/product_info.php/cPath/1_5/products_id/232

[smilie24]

Re:
Автор: b0bb0   
Дата:   16-09-09 18:40

"Имам един Нютонов телескоп (80мм някъде, струваше 98 лева)..." - само това да беше написал щеше да е достатъчно за обяснение на проблемите :)

Винетиране - винетира ти, тъй като тръбичката на окулярната част или тръбичката на преходника ти към апарата е много тясня и не покрива кадъра. Вероятно и малкото огедалце е малко и не предава цялата светлина от голямото огледало.

Изображението е меко - меко е главно поради наличието на малкото огледало, което засенчва част от голямото. Меко може да е и от недобрата юстировка (нагласяване) на огледалата по оптичната ос - много е вероятно огледалата да са наклонени, мака и да не се вижда на пръв поглед. Некачественото огледало също може да влияе, но в случая по-скоро не.

Огледалото като хлопне, става малко земетресение - не знаех, че никона няма mirror lockup/ exposure delay mode. В 80-90 процента от случаите за астрофото се използва конон. Дистанционното или самоснимачката помагат, ама като няма заключване на огледалото... Остава по стабилна стойка - поне от 500 лв :)

Да снимаш през качествен окуляр - едно, че е загубена кауза и второ - качествения окуляр почва от 200-300 лева.

По-чудно е как си успял да фокусираш, щото обикновено фокуса не стига до матрицата.

Бе, астрофотото е скъпа и пипкава занимавка.

Re:
Дата:   16-09-09 19:17

Не знам защо си мислите,че снимам през окуляра.Него не го ползвам.А тръбичката,с която свързвам апарата с телескопа, не винетира,защото я тествах отделно и няма такъв проблем.Винетирането според мен е от тесния тубус.Имам идея как да се справя с това, но първо ще я пробвам (утре по светло).
А с много пари знам как стават работите,благодаря.Не това питах.

Re:
Дата:   16-09-09 20:35

Не мислиме че снимаш през окуляр - ОПИТАЙ да снимаш през окуляр.
Снимка през окуляр + обектив

http://pic.ipicture.ru/uploads/090302/thumbs/Ly1AcUQBs7.jpg

Публикацията е редактирана (16-09-09 20:35)

Re:
Дата:   16-09-09 20:45

Снимал съм през окуляр.Става,но със сапунерка.

Re:
Дата:   16-09-09 20:49

Горната снимка е през китака 18-55[smilie7]

Re:
Дата:   16-09-09 21:19

Браво!
С моите окуляри не става добре.Вижда се много малка част от изображението.
Без окуляра изображението е доста по-качествено и се избягват аберациите и на окуляра, и на обектива.Всъщност няма абсолютно никакви хроматични аберации, което си е рядко срещана гледка :)

Re:
Автор: mrge.org   
Дата:   16-09-09 23:00

Опитай да снимаш с два статива - един за телескопа и един за апарата - така може да намалиш сътресението.

Re:
Автор: b0bb0   
Дата:   16-09-09 23:30

"Винетирането според мен е от тесния тубус" - ако имаш предвид самата тръба на телескопа - не е от това. Ако имаш предвид тръбичката, в която се слага окуляра или преходника (не казваш какво представлява преходника) - от това може да е. Не казваш и колко е винетирането - дали е просто малко потъмняване по ъглите или образът е кръгче с черни ъгли на кадъра. Тури една снимка да видим. Кажи какъв размер са окулярите - 1.25" ли или по-малки?

Re:
Дата:   17-09-09 09:22

mrge.org:
Пробвах,има ефект,но определено недостатъчен.

b0bb0:
1.25 инча е.
И аз си мислих,че е от тази тръбичка,но като сложа само нея на апарата и снимам небето,няма винетиране.Днес сложих "бленда" (черно кръгче с дупка) на огледалото.Имаше ефект върху винетирането,но не достатъчен,за да жертвам светлосилата.

Снимки може да покажа, но пак казвам,винетирането не ми е основния проблем, а трепкането.
За тези,които са скептични: резултата все пак си струва усилията и минималните средства.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »