Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Още едно въпросче за авторски права
Автор: krist   
Дата:   10-09-09 12:00

Участвах в конкурса "София с обич за водата", който приключи преди няколко дни (има тема във форума за него, но не ми позволява да вмъкна толкова дълъг линк). Участвах със 7 снимки, от които в момента 2 са селектирани от журито за участие на изложбата. Получих договор "за уреждане на авторските права", в който пише следното:

....

I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА:

1.АВТОРЪТ да предостави на ПОЛЗВАТЕЛЯ изключителните права за разпространение и публично показване на направените от него фотографии, качени на интернет страницата на zavodata.com, както и и изключителните права за публикуване на същите фотографии по преценка на организаторите в периодични печатни медии и on-line издания, също така да бъдет използвани в рекламни материали, в открити и закрити изложби на организаторите, срещу задължението на ПОЛЗВАТЕЛЯ да ги включи във фотоизложба, част от проекта „София с обич за водата”.

II. СРОК НА ДОГОВОРА:

2. Упражняването на изключителните права от ПОЛЗВАТЕЛЯ ще бъде осъществено безсрочно.

...

Не съм специалист по авторско право, но като попрочетох закона, ми се струва, че ако подпиша тоя договор, подарявам на организаторите всичките си 7 снимки и то завинаги.. Моля поправете ме ако греша?!

Според мен логично е в случая да се предоставят само неизключителни права и то само върху двете снимки, които ще отидат на изложба, а не и върху останалите пет.. Но, да речем, от мен да мине, понеже все още съм "никой" като име във фотографията, мога да предоставя изключителните права, но само върху двете, щото не че останалите 5 всичките са кой знае какво, но все пак на 2 от тях държа много и не бих предостъпил правата им безвъзмездно само заради участието в някаква си изложба.. Вие как мислите?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tziko   
Дата:   10-09-09 12:07

Аз не бих подписал. Аз не съм запознат с материята, но от прочетеното в твоя пост излиза, че си даваш правата(изключителните и то) срещу включване в изложба - ами не мерси.

Re:
Автор: Пешо   
Дата:   10-09-09 12:21

Това си е чиста порба... пикаем ти на труда, ако ми дадат таъв договор ще си изтегля всички снимки от конкурса. Деба и измекярите.

Re:
Автор: mdamyanov   
Дата:   10-09-09 12:22

Незнам какъв е този конкурс, но ако така са формирали договора можеш да си помилиш, че целта им е да съберат снимки, които полсе да използват по някакъв начин. Участвал съм в много конкурси и никой досега не ме е карал да подписвам договор. За да го правят тези си има причина. Просто си прецени дали имаш шанс за награда, ако е така, да кажем че си струва, а а ко е само за изложба, майната им, изложби колкото искаш, не трябва да се толерират такива организатори.

Re:
Автор: ErotilA   
Дата:   10-09-09 12:31

"Участвах в конкурса "София с обич за водата"..."

Няколко питания:
1. защо си участвал
2. защо не си знаеш правата
3. защо не си питал за условията
4. защо защо защо много защотки

"Участвах на фотографски семинар..."

яколко питания:
1. защо си участвал
2. защо не си знаеш правата
3. защо не си питал за условията
4. защо защо защо много защотки

"Другия път или ще питаш или няма да участваш, като организаторите гледат да те ОБЕРАТ" - сега се чувствате гол но пък сте готов за гола фотосесия с ...Елриша [smilie18]

Re:
Автор: Gambler   
Дата:   10-09-09 12:45

Относно: "2. Упражняването на изключителните права от ПОЛЗВАТЕЛЯ ще бъде осъществено безсрочно."

Няма такова нещо! Дори да го пише в договора няма да е валидно, защото в закона пише друго! Максималното предоставяне на авторски права за ползване е 10 години, дори в договора да е упоменато друго - и точно така е написано в закона между другото! Може да е за година, 2, 3, но ако пише 20 или безсрочно, автоматично означава 10.

Второ - при участие в конкурс би трябвало да има ясни правила, с които се съгласяваш предварително. Какво ти предлагат срещу това ново споразумение?! Не мога да разбера също така, дали си спечелил конкурса?! Ако е така, ОК, за наградените фотографии би трябвало пак предварително да е ясно за какво и в какъв срок ще ги ползват или дали правата са изключителни. Това с изключителните права върху всички участвали фотографии за безсрочен период е просто адски нахално и си струва да им го кажеш в очите. Ах как ме дразнят такива хора!

Публикацията е редактирана (10-09-09 12:48)

Re:
Автор: mixmike   
Дата:   10-09-09 12:48

поне конкурса е приключил и има резултати.
Аз участвах в такъв преди 2 години и снимките ми все още са на нечии компютър в пълен размер и отделно на хартия...
Никой не обяви резултати...[smilie23] нищо[smilie19]

Re:
Дата:   10-09-09 12:52

Еротила, бегай си гледай темата за батериите в базара, че съм ти писал там, а за това що съм участвал в конкурса - ми щото исках да спечеля естествено[smilie3]. За сега по друг начин не мога да изкарвам пари от фото, а инвестирам доста време и не малко пари в него, та поне некое конкурсче да спечеля[smilie5]. К'во съм виновен, че организаторите действат измекярски? То, ясно, че много от конкурсите вече се правят само някой да си събере безплатно снимки от наивници, но пък все някои трябва да са и читави и не може да се знае предварително за всеки. Правата не си ги знам, щото не ми се е налагало до сега да си ги знам специално по тоя казус, а условията ги пише все още на сайта им и там никъде не е казано, че ще искат изключителни права върху снимките - какво повече да ги питам?..

А, за гола фотосесия с Елриша - нищо против, независимо кой ще е пред обектива[smile]

@Gambler: да, може би си прав - мисля, че видях нещо такова в закона, но дори и така да е, след 10 години я камилата..
За това дали съм спечелил - не е ясно, за сега са ясни само 50-те номинирани за изложба, а наградените: "На специална церемония, подкрепена от грандиозно аудио-визуално шоу ще бъдат обявени победителите и ще им бъдат връчени специални награди.".

Личното ми решение е да им кажа че ще получат неизключителни права и то само за двете снимки..

И бтв @Пешо: няма начин вече да си изтеглиш снимките от сайта им[smile]

@mixmike: аз поне се усетих та не качих най-добрите (според мен, но не и според журито[smile] ) в пълен размер...

Публикацията е редактирана (10-09-09 12:54)

Re:
Дата:   10-09-09 13:05

хаха писал съм ти ощеее преди време в тематами за батарейките

наистина просто трябва да се позамисли човек преди а не след като е разлял супата по панталона...

а за фотосесията мога да опъвам кабели и да хваля модела и фотографа, срещу кремкарамелче с плочка горена захар[shtrak]

Re:
Автор: Gambler   
Дата:   10-09-09 13:07

Да де, нямам предвид да им ги дадеш за 10 г, просто ти казвам какъв е максимума според закона за срока. Иначе добре си решил. Според мен само за наградените трябва да получат някакви по-големи права, а за останалите селектирани права най-много да ги включат в каталог, да показват копия за изложба, да отразят изложбата по медии и сайтове и толкова. Нали се сещаш че искат да получат безплатно колекция от изображения за рекламните си кампании и материали за години напред.

Публикацията е редактирана (10-09-09 13:09)

Re:
Дата:   10-09-09 13:12

Еротила, ясно е, че трябва да се мисли преди това - да не мислиш, че не съм го направил, и че не съм участвал с ясното съзнание, че може да се окажат поредните маскари? Все пак, нали точно за това питам тук, за да не разлея наистина супата, щото мисля, че до момента все още не е разлята: нито имат писменото ми съгласие, нито имат най-важните за мен снимки в пълна резолюция, нито някога ще ги имат с тоя подход[smile]

Re:
Автор: asahi   
Дата:   10-09-09 13:18

Тук няма драма. Хората ти предлагат договор. Ако не ти харесва някоя клауза в него започвате преговори. Ако не постигнете съгласие - няма договор. Нищо не е задължително.

Re:
Дата:   10-09-09 13:22

Разбира се, съгласен съм, кой прави драма? Просто, тъй като не съм много навътре в авторското право, питах дали правилно съм разбрал това, което ми предлагат, за да знам дали да го приема[beer]

Re:
Дата:   10-09-09 13:27

Правилно си разбрал. Взимат ти снимките не можеш повече да ги продаваш, показваш и т.н. в продължение на поне 10 години (по сегашното законодателство).

Ако те устройва - приемай.

Re:
Дата:   10-09-09 13:38

сега ще ви кажа един номер който практикувам от известно време но към моделите:
Та значи като снимам всеки ми дава едни афтографи на едно лисче на което пише "споразумение за отдаване на права". Като не ми харесва модела вмъквам едно устно изречение: Примерно направили сме с теб 219 снимки и това споразумение ми дава правата да продам всяка една от тези 219 снимки по ...примерно 370-600евро вървят в сток агенциите!!! И няма подпис няма и главоболия.
За това в повечето развити държави си имат семеен адвокат семеен дом семеен шофьор семеен фотограф...

Re:
Автор: SmilM   
Дата:   10-09-09 16:07

Ре : Автор: ErotilA
Много гадно ги прецакваш моделите така и защо снимаш някой който не ти харесва като визия.
Тези устни и писмени споразумения звучат подло...
А относно авторските права по-добре да не подписва,ако иска да си ползва тези снимки по-нататък. В Закона за АП пише, че всеки автор има изключителни права върху творенията си 50 години.

Re:
Автор: geokar   
Дата:   10-09-09 16:21

Според подобни договори ТИ САМИЯТ нямаш право да си изкараш копие от собствената снимка и да си го закачиш в къщи, ткамо ли да я продадеш, заемеш, подариш на някого - вече не я притежаваш. Едно време на подобни конкурси изискваха оригиналния негатив или диапозитив. Естествено - само на НАГРАДЕНИТЕ работи, като наградите трябваше да съответстват и материално на такова пълно обсебване на "оригинала" (сравнимо с продажбата на картина или скулптура). От друга страна, човек понякога е склонен да жертва нещо, на което не държи чак толкова (ако имаш по-добри и малко по-различни снимки на същия сюжет, те си остават при всички случаи твои!), за "морална награда", свързана със създаване на име и популярност, като участие в изложба, например. Така че въпросът няма еднозначен отговор, решението, при всики случаи е твое.

Re:
Дата:   10-09-09 20:08

@SmilM

Като не ми харесва някой му казвам, но като неможе да му чуе номера със 219х600 евро работи.

@geokar
някъде да съм написал договор

три големи проблема съм имал и три големи сигурности, който не му се подписва декларация не го снимам , говаря за моделите които снимам, скоро не е имало тема за : Ох откраднаха ми снимките и са 25000 тираж как[smilie19] да стана богат!

Re:
Автор: geokar   
Дата:   12-09-09 01:06

ErotilA, постинга ми беше изцяло адресиран към krist. Той също не е подписал договор, но, изпращайки снимки, на практика е приел условията. Исках да му кажа,че това с "исключителните права" си е вързанка, но има начини за излизане от ситуацията. В края на краищата промените по една фотография (например друго кадриране, правенето от цветна - чернобяла, използването на филтри и т. н.) би трябвало да я правят друга фотография, тъй като фотографията не е негатива (който се вземаше едно време!) или оригиналния файл, а готовото произведение с обработката - т. е. окончателния вариант, който винаги е един от многото възможни. Пък понякога някое участие в изложба може да ти направи реклама и да ти отвори други врати. Особено ако имаш по-добри варианти на кадрите си в запас.

Re:
Автор: vnkbg   
Дата:   12-09-09 08:08

гео, не давай такива акъли, че ще те послуша човека и ще страда после. кадъра се счита за идентичен ако пропориите на 3 геометрични размера са еднакви (няма да те уча на математика, но си го представи като доказването на подобност на триъгълници при използването на просто тройно правило). Твърдението, че максималният срок за преотстъпване на авторските права изцяло или частично е 10 години е вярно. не е вярно че максималният срок на авторските права е 50 години. авторското право се погасява 70 години след смъртта на автора.
в Р България действа правилото за свобода на договарянето, но договорености противоречащи на закона са недействителни.
Към автора на темата: организаторите могат да поискат пълни права върху изображенията за максимален срок от 10 години, но задължително в договора трябва да бъде уреден въпроса за възмездността (демек кой на кого и колко трябва да плати за всяко изролзване на всяко отделно изображение). логично е да им дадеш да изложат фотографиите ти на изложбата безвъзмездно (темек безплатно), но уговори условия и цена за всяка следваща публикация.
... и още нещо - по юридичедки въпроси е в пъти по-добре да се попита дори калпав юрист отколкото грамотен фотограф...

Re:
Дата:   12-09-09 08:55

благодаря ви! за сега се разбрахме така с организаторите - променихме в договора навсякъде да пише, че става въпрос за неизключителни права и то само за две от снимките, които описахме по заглавие.. за мен за сега това е достатъчно..

Re:
Дата:   12-09-09 09:15

Какво ли означава в правото "неизключителни права"? Според мен - нищо.

Май не е зле двете страни пак да прегледат закона.

Re:
Дата:   12-09-09 18:19

http://www.bcnl.org/doc.php?DID=75

гл. 7, чл. 36, ал. 2 и ал. 3

Re:
Дата:   12-09-09 22:01

Благодаря. Не бях вникнал в смисъла на изключителността.
Значи изключителността е договорените права да се предоставят за ползване само на един човек, а неизключителността - на повече от един.
Аз си мислех, че е свързано с обема на правата.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »