Автор: krist
Дата: 10-09-09 12:00
Участвах в конкурса "София с обич за водата", който приключи преди няколко дни (има тема във форума за него, но не ми позволява да вмъкна толкова дълъг линк). Участвах със 7 снимки, от които в момента 2 са селектирани от журито за участие на изложбата. Получих договор "за уреждане на авторските права", в който пише следното:
....
I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА:
1.АВТОРЪТ да предостави на ПОЛЗВАТЕЛЯ изключителните права за разпространение и публично показване на направените от него фотографии, качени на интернет страницата на zavodata.com, както и и изключителните права за публикуване на същите фотографии по преценка на организаторите в периодични печатни медии и on-line издания, също така да бъдет използвани в рекламни материали, в открити и закрити изложби на организаторите, срещу задължението на ПОЛЗВАТЕЛЯ да ги включи във фотоизложба, част от проекта „София с обич за водата”.
II. СРОК НА ДОГОВОРА:
2. Упражняването на изключителните права от ПОЛЗВАТЕЛЯ ще бъде осъществено безсрочно.
...
Не съм специалист по авторско право, но като попрочетох закона, ми се струва, че ако подпиша тоя договор, подарявам на организаторите всичките си 7 снимки и то завинаги.. Моля поправете ме ако греша?!
Според мен логично е в случая да се предоставят само неизключителни права и то само върху двете снимки, които ще отидат на изложба, а не и върху останалите пет.. Но, да речем, от мен да мине, понеже все още съм "никой" като име във фотографията, мога да предоставя изключителните права, но само върху двете, щото не че останалите 5 всичките са кой знае какво, но все пак на 2 от тях държа много и не бих предостъпил правата им безвъзмездно само заради участието в някаква си изложба.. Вие как мислите?
|
|