Автор: gira
Дата: 07-09-09 14:50
Когато си купих фотоапарата, си позволих и едно допълнение, което да позадоволи влечението ми към макрофотографията - обектив SIGMA - 105/2.8 DG Macro. Но нещо все не излизаше като хората с фокуса на този обектив (на ръчен фокус много не вярвам заради диоптрите на очите си, макар да схванах все пак, че така нещата са до някъде по-добре), така че съвсем сериозно започнах да се съмнявам в усета си към този род снимки.
За проблема, наречен фронт-фокус, разбрах случайно от момчето във фото-магазина, докато пробвах една портретна SIGMA. До колкото схванах (и тук ме извинете ако прозвуча аматьорски) проблемът е в напасването между тялото и обектива, което се получава в някои случаи, когато обективът не е от същата марка като тялото. Би трябвало настройката да е лесна с помощта на специален байонет, но нещото се прави в сервиз. И ето тук започва моята епопея.
Първо посещение в сервиза - не могат да ми помогнат, байонет за това тяло и този обектив няма... оказва се, че в страната имало продадени най-много 2 такива обектива, пък явно матрица 4:3 (каквато е на Оли Е-520) също не се среща под път и над път. След порядъчно мрънкане, че не може да се оправдават с това, че байонетът им струвал 300 лева, като липсата му прави неизползваем обектив за 800 - все пак го поръчаха. Последва чакане, 3 месечно, ако трябва да съм точна... След това още чакане докато им изпратят програмата, която извършва настройката...
Когато все пак и двете неща бяха на лице се запътих отново към сервиза (намира се наистина на доста неудобно място в София, като от където и да се опиташ да го достигнеш си е солидно обикаляне).
Второ посещение в сервиза - не могат да ми помогнат, оказва се че нещо не са наясно как се работи с програмата. Но пък става ясно, че имам 2 сантиметра фронт-фокус на обектива. И иначе не е малко, но когато говорим за макрообектив си е катастрофално...
Трето посещение в сервиза - вече могат да ми помогнат, но техниците липсват (нищо, че съм си уговорила предварително среща с тях предния ден).
Четвърто посещение в сервиза - УРА! Вече имам настроен обектив. Половин година по-късно...
А за следваща покупка на обектив SIGMA, за съжаление, сериозно ще се позамисля...
|
|